in

Bh. glumac Feđa Štukan zadržan na aerodromu u Beogradu

Bh. glumac Feđa Štukan zadržan na aerodromu u Beogradu
Slatka-Tajna.Eu
Bh. glumac Feđa Štukan zadržan na aerodromu u Beogradu

Bosanskohercegovački glumac Feđa Štukan je zadržan 23. juna na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu, zbog “negativne procjene bezbjednosnog rizika”.

Štukan je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao kako mu je rečeno da će 24. juna biti isporučen Bosni i Hercegovini.

Takođe, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za RSE je rečeno da će Štukan, prema informacijama sa kojima raspolaže Ministarstvo, biti prebačen u Sarajevo prvim avionom.

Odluka koju je dobio Feđa Štukan

Štukanu po zadržavanju nije odmah rečeno zbog čega je zadržan, ali je u dokumentu koji je kasnije dobio kao razlog zabrane ulaska u Srbiju navedena “negativna procjena bezbjednosnog rizika”.

“Utvrđeno je da u vezi sa ulaskom i boravkom stranaca na teritoriji Republike Srbije postoji negativna procena bezbednosnog rizika (član 15, stav (1) tačka 8 Zakona o strancima)”, navodi se kao razlog odbijanja ulaska u Srbiju.

Dio odluke u kojem je naveden razlog zabrane ulaska

Štukan je za RSE je kazao da je u Beograd došao iz privatnih razloga.

Sredinom juna prošle godine on je zadržan na graničnom prelazu između BiH i Srbije nekoliko sati. Bilo je to odmah nakon što je najprije podržao proteste “Srbija protiv nasilja”, a potom i prisustvovao protestnoj šetnji u Beogradu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


“Sve što se dešava ovdje preliva se i u ostale zemlje regiona. Ovdje bi zapravo trebalo riješiti situaciju da bi se svuda smirila situacija”, rekao je, uz ostalo, Štukan tada na protestima u Beogradu za Danas.

Festival Krokodil na Instagramu je prenio Štukanovu izjavu neposredno nakon što su ga, kako je kazao, izveli iz reda na aerodromu.

Naveli su kako se bh. glumac uputio za Beogad kako bi 23. juna nastupao na ovom festivalu.

“Oduzeli su mu pasoš i odveli ga u detenciju. Ujutru će ga deportovati nazad u BiH jer mu lokalne vlasti ne dozvoljavaju ulazak u Srbiju. Feđa će se u festivalski program večeras uključiti online s aerodroma a naši advokati rade sve što je u njihovoj moći da pomognu”, naveli su iz Festivala i pozvali gražane da dođu ispred Muzeja Jugoslavije, “da čujemo Feđu i podržimo ga!”.

Festival “Krokodil” održava se ove godine šesnaesti put, pod sloganom “Gimme Shelter” i u Beogradu okuplja značajna imena domaće, regionalne i evropske književnosti i društveno-političkog aktivizma. Osnivač Festivala je pisac Vladimir Arsenijević.

Vijest se ažurira…

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ODMJERILI GLASOVE: Marija Šerifović i Relja Popović pokazali vokalne sposobnosti, evo ko je pobijedio

ODMJERILI GLASOVE: Marija Šerifović i Relja Popović pokazali vokalne sposobnosti, evo ko je pobijedio

DEČKO JE VJERIO U DIZNILENDU: Pjevačica nije mogla da sakrije sreću, odmah pokazala prsten

DEČKO JE VJERIO U DIZNILENDU: Pjevačica nije mogla da sakrije sreću, odmah pokazala prsten