in

Zašto žene i muškarci različito doživljavaju bol?

Zašto žene i muškarci različito doživljavaju bol?
Slatka-Tajna.Eu

Naučnici sa Univerziteta u Arizoni tvrde da muškarci i žene različito doživljavaju bol, nakon što su identifikovali funkcionalne polne razlike u nociceptorima, specijalizovanim nervnim ćelijama koje proizvode bol.

Na primjer, otkriveno je da su nociceptori kod žena osjetljiviji na hormon povezan sa bolom, dok nervne ćelije kod muškaraca nisu pokazale nikakav efekat. Njihovi nalazi mogli bi otvoriti novi put za budući napredak u lijekovima protiv bolova poput koji bi bili posebno dizajnirani za muškarce i žene.

“Do sada je pretpostavka bila da su pokretački mehanizmi koji izazivaju bol isti kod muškaraca i žena. Konceptualno, ovaj rad je veliki napredak u našem razumijevanju kako se bol može proizvesti kod muškaraca i žena”, rekao je za Dejli mejl dr Frenk Poreka, direktor istraživanja u Centru za bol i zavisnost i profesor na Univerzitetu u Arizoni.

Receptori za bol reaguju različito na muške i ženke hormone

Nociceptori se aktiviraju kada je osoba povrijeđena, izazivajući reakciju koja je tera da se udalji od izvora opasnosti – kao što je stavljanje ruke na ringlu ili doživljavanje oštrog uboda meduze. Istraživači su testirali kako ćelije nociceptora reaguju na supstance koje se nalaze i kod muškaraca i kod žena – prolaktin, hormon koji izaziva laktaciju i razvoj dojke, i oreksin B, koji reguliše san.

Ženski nociceptori su se aktivirali kada su date visoke doze hormona, dok muški nociceptori nisu pokazali nikakav efekat. S druge strane, oreksin B je učinio muške nociceptore osjetljivijim, ali nije uticao na ženske nociceptore.

Tim je zatim pokušao da blokira prolaktin i oreksin B. Blokiranje prolaktina zaustavilo je aktivaciju nociceptora kod žena, ali nije uticalo na muškarce, a blokiranje oreksina B imalo je suprotan efekat.

Doktor Poreca rekao je da studija “ne pokazuje da je bol jači kod muškaraca ili žena, ali da su nociceptori kod muškaraca i žena različiti”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Sredstva protiv bolova ne djeluju jednako kod muškaraca i žena

Istraživači se nadaju da njihovi nalazi mogu dovesti do boljih tretmana za bolna stanja koja mogu biti prilagođena polu osobe, a ne jedno rješenje za sve.

“Različiti mehanizmi aktivacije nociceptora znače da možemo pronaći bolje načine da spriječimo njihovu aktivaciju posebno kod žena ili posebno kod muškaraca kako bismo proizveli optimalno liječenje bola kod oba pola”, rekao je dr Poreka.

Trenutni lijekovi protiv bolova i antiinflamatori djeluju na normalizaciju praga za aktivaciju nociceptora, ali ne djeluju podjednako na muškarce i žene. Sada kada naučnici znaju da postoje muški i ženski nociceptori, to znači da bi se mogli razviti lijekovi koji posebno djeluju na smanjenje oreksina B i prolaktina.

Kako se ispostavilo, pragovi bola “nisu mnogo različiti između muškaraca i žena”, rekao je Poreca, ali se pragovi mogu aktivirati za različite povrede kod muškaraca u poređenju sa ženama.

Nalazi istraživača mogli bi da znače da će na kraju postojati rješenje protiv bolova koja su specifična za pol, prenosi Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

PJEVAČICA TJEŠILA MUŽA NAKON SVAĐE SA LJUBAVNICOM: Ako bude baš bezobrazna, prijavi mi, ja ću se s njom obračunati

PJEVAČICA TJEŠILA MUŽA NAKON SVAĐE SA LJUBAVNICOM: Ako bude baš bezobrazna, prijavi mi, ja ću se s njom obračunati

GASTOZ STIGAO U SRBIJU POSLIJE 72 DANA PROVEDENA U TAJLANDSKOM ZATVORU! Evo kako izgleda nakon svega i u kakvom je stanju

GASTOZ STIGAO U SRBIJU POSLIJE 72 DANA PROVEDENA U TAJLANDSKOM ZATVORU! Evo kako izgleda nakon svega i u kakvom je stanju