in

Smanjuje loš holesterol i ubija bakterije

Smanjuje loš holesterol i ubija bakterije
Slatka-Tajna.Eu

Ono što jedemo ima veliki uticaj na naše zdravlje. Poznato je da određene namirnice smanjuju rizik od opasnih stanja, dok druge mogu imati suprotan efekat.

Kada je voće u pitanju, veoma je isplativo konzumirati ga jer je puno vitamina i vlakana. Posebno je zdravo crveno grožđe, koje se može naći u gotovo svakoj prodavnici.

Prema naučnici sa Univerziteta u Londonu Aleks Ruani, crveno grožđe može pomoći u smanjenju holesterola i upale i jačanju imuniteta. U razgovoru za Tajms, Ruani je objasnila da je crveno grožđe bogato polifenolima.

“Ovo su antioksidativna biljna jedinjenja. Crveno grožđe sadrži vrstu zvanu antocijanini, plavi pigment za koji se pokazalo da pomaže zdravlju mozga, i resveratrol, za koji se pokazalo da ima antiinflamatorno dejstvo i deluje protiv starenja”, rekla je ona.

Kožice i sjemenke crvenog grožđa takođe su bogate drugim antioksidansima, uključujući katehine i epikatehine, za koje se zna da smanjuju oksidativni stres u tijelu.

“Detaljna studija iz 2023. godine pokazala je da jedenje tri porcije grožđa od 80 grama dnevno tokom dvije nedjelje povećava nivoe korisnih bakterija i smanjuje potencijalno štetne. To znači da grožđe promoviše zdraviji mikrobiom creva, koji je povezan sa poboljšanom varenjem, jačim imunitetom. i smanjena upala”, rekla je ona.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Ista studija je pokazala da grožđe smanjuje nivo LDL, odnosno lošeg holesterola, zbog količine vlakana koje sadrži.

S obzirom na navedeno, crveno grožđe može biti odličan izbor za prevenciju metaboličkih poremećaja povezanih sa oksidativnim stresom, ali i za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti povezanih sa holesterolom, posebno kod odraslih osoba sa hiperlipidemijom.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Snažno nevrijeme pogodilo područje BiH: Pogledajte snimke

Snažno nevrijeme pogodilo područje BiH: Pogledajte snimke

Božinović o paktu o azilu: “Za Hrvatsku nema većih promjena”

Božinović o paktu o azilu: “Za Hrvatsku nema većih promjena”