in

DRŽANJE ZA RUKE, NJEŽNI ZAGRLJAJI: Cijela Evropa bruji o susretu britanskog premijera i italijanske premijerke, OVO JE TAJNA NJIHOVE BLISKOSTI… (FOTO, VIDEO)

DRŽANJE ZA RUKE, NJEŽNI ZAGRLJAJI: Cijela Evropa bruji o susretu britanskog premijera i italijanske premijerke, OVO JE TAJNA NJIHOVE BLISKOSTI… (FOTO, VIDEO)
Slatka-Tajna.Eu
DRŽANJE ZA RUKE, NJEŽNI ZAGRLJAJI: Cijela Evropa bruji o susretu britanskog premijera i italijanske premijerke, OVO JE TAJNA NJIHOVE BLISKOSTI… (FOTO, VIDEO)

Britanski premijer Rishi Sunak i italijanska premijerka Georgia Meloni tema su naslovnica brojnih evropskih medija zbog srdačnog zagrljaja na ceremoniji dobrodošlice povodom summita G7 koji se ove godine održava u Bariju u Italiji. 

Foto: Robert Monaldo / La Presse / Shutter

alt

Foto: Christopher Furlong/Getty Images

Sunak i Meloni fotografisani su kako se drže za ruke i gledaju jedno drugom u oči iz neposredne blizine. Isto tako, kamere su zabilježile kako se nježno drže za ramena dok se gospodin Sunak naginjao prema gospođi Meloni.

altFoto: Christopher Furlong / Getty Images

altFoto: Getty Images

Rezervirana prema Bidenu, hladna prema Macronu

Za razliku od pristupa prema Sunaku, Meloni je djelovala manje entuzijastično kada je dočekala Bidena i Ursulu von der Leyen, predsjednicu Europske komisije, formalno se rukujući dok su pozirali za fotografije.

alt

A naročito je bila “hladna” prema predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu. Pristojno su se pozdravili, ali su se ubrzo okrenuli jedno od drugoga, a lice Meloni je bilo “kameno”, dok je Macron odlazio na svoje mjesto s ostalim liderima.

altFoto: Reuters

altFoto: Reuters

Pozadina prijateljstva Sunak i Meloni

Prijateljstvo Sunaka i Meloni cvjeta otkad su preuzeli dužnost 2022. godine, a glasnogovornik britanskog premijera rekao je u decembru da se njih dvoje “očito slažu”.

Bliskost se pripisuje tome što su izabrani “u slično vrijeme”, pisao je ranije je Politico. Naime, Meloni je preuzela dužnost 22. oktobra 2022. godine, a Sunak tri dana kasnije.

Ali veze između ovo dvoje premijera dublje su od prijateljstva. Povezali su se i zbog zajedničkih političkih ciljeva, kao što je zauzimanje tvrdolinijaškog pristupa prema imigrantima.

Postoje i politički i diplomatski razlozi da ostanu bliski, a Sunaku treba saveznik među većim državama članicama EU-a, rekao je jedan diplomata EU-a za Politico prošle godine. “Pokušao je s Francuskom, ali bromansa s Macronom nije baš uspjela”, dodao je. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Sunak se ne slaže dobro ni sa njemačkim ljevičarskim kancelarom Olafom Scholzom, koji je skrojen iz drugačijeg političkog materijala.

Slično, Sunak nije blizak sa španskim premijerom Pedrom Sánchezom koji je izazvao glavobolje u Downing Streetu 10 svojim odnosom prema Gibraltaru.

Što se tiče Meloni, ona je bila više nego sretna što je uspostavila bliske veze sa Sunakom – osiguravajući mu ključnog saveznika u Europskom vijeću.

Jedan diplomata je za Politico rekao: “Meloni treba pokazati da je prihvaćena od strane velikih igrača širom svijeta zbog toga što njenu desničarsku političku pozadinu ne dijele drugi ključni lideri EU-a, poput Macrona, Scholza i Sáncheza”.

Meloni je kao tinejdžerica bila aktivistica omladinskog Talijanskog socijalnog pokreta (MSI), koji su osnovali pristaše fašističkog diktatora Benita Mussolinija nakon Drugog svjetskog rata. U dobi od 19 godina, vodeći kampanju za krajnje desni Nacionalni savez, izjavila je za francusku televiziju da je “Mussolini bio dobar političar jer sve što je radio, radio je za Italiju”.

Sunak najavio veliku pomoć Ukrajini

Susret dolazi u trenutku kada britanski premijer treba najaviti dodatnih 250 miliona funti za Ukrajinu i pozvati svjetske lidere da učine “šta god je potrebno” kako bi porazili Rusiju.

Trodnevno putovanje je prilika da pojača svoje premijerske akreditive i skrene pozornost sa svoje neočekivane odluke da rano napusti komemoraciju Dana D.

altFoto: PA/Chris Furlong

Dva prioriteta na summitu bit će podrška Kijevu i osiguranje mira na Bliskom istoku.

Sunak će najaviti paket do 242 miliona funti financiranja za humanitarne, energetske i stabilizacijske potrebe u Ukrajini.

Također će pokušati uvjeriti svjetske lidere da iskoriste milijarde iz imobilizirane ruske imovine za podršku Ukrajini.

“Moramo biti odlučni i kreativni u našim naporima da podržimo Ukrajinu i okončamo Putinov ilegalni rat u ovom kritičnom trenutku”, rekao je Sunak uoči samita.

“UK ostaje na čelu međunarodnog odgovora, kao što smo bili od samog početka. Moramo prijeći s ‘koliko god je potrebno’ na ‘šta god je potrebno’ ako želimo okončati ovaj ilegalni rat.

Od Ukrajine do Bliskog istoka, na summitu ćemo raspravljati o značajnim globalnim prijetnjama. Takve su prijetnje razlog zašto je toliko važno ojačati nacionalnu odbranu Ujedinjenog Kraljevstva, kroz našu obavezu da potrošimo 2,5 posto BDP-a na odbranu do 2030. godine”, dodao je Sunak. 

(SB / Telegraph / Daily Mail)


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Veoma je bitno da u BiH opstane industrijska i poduzetnička kultura

Veoma je bitno da u BiH opstane industrijska i poduzetnička kultura

Navijačko ludilo u Minhenu: Škoti okupirali centar grada (VIDEO)

Navijačko ludilo u Minhenu: Škoti okupirali centar grada (VIDEO)