Categories: Lifestyle

Koje povrće je zdravije kad se skuva?

Mada se u današnje vrijeme sve više promoviše upotreba sirove hrane i minimalnog kuvanja namirnica na pari, kako bi se iz njih izvuklo što više nutrijenata, ponekad je namirnicu potrebno termički obraditi kako bi postala zdravija.

Da bi se iskoristile sve hranljive materije, mrkvu, cveklu, karfiol, tikvice i bundevu je potrebno skuvati. To je povrće čiji se antioksidansi bolje apsorbuju u tijelu ako su prethodno bili na visokoj temperaturi.

Kuvanje, međutim, nema pozitivan učinak na bolju apsorpciju nutrijenata iz svog povrća. Ono koje je bogato vitaminima C i B, poput brokolija, graška, špinata i zelene salate, zdravije je kada se jede sirovo. Povrće bogato antioksidansima koje je, takođe, zdravije jesti sirovo, su bijeli luk, korijen peršuna i praziluk, a od začina – zeleni biber u zrnu.

Vitamini rastvorljivi u mastima, A, D, E i K, su stabilniji, dok su vitamini rastrvorljivi u vodi, kao što su C i B, osjetljiviji na kuvanje i lako se gube. Zato, ako vam ostane voda od kuvanja povrća, koristite je u supama ili sosovima, jer sadrži sve hranljive materije.

Kad jedete kuvani paradajz, apsorbovaćete veći nivo likopena, koji ima odlična antioksidantna svojstva i smanjuje rizik od nastanka raka, nego ako jedete paradajz salatu. Iako kuvanje paradajza smanjuje sadržaj vitamina C za 30 odsto, važno je što se sadržaj likopena povećava za više od 50 odsto u roku od 30 minuta kuvanja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Zagrijavanje pečuraka, bilo da pravite sos, roštilj ili varivo, oslobađa kalijum, koji je važan u izgradnji i održavanju zdravlja mišića. Međutim, nakon jedne termičke obrade nije poželjno ponovo ih podgrijavati.

Ako špinat kratko prokuvate, lakše ćete apsorbovati kalcijum, gvožđe i magnezijum. Špinat u salati možete jesti i svjež, naročito kad je mlad, ali će se tako mnogo teže apsorbovati njegove hranljive materije. Ovo povrće, baš kao i pečurke, nije poželjno kasnije podgrijavati.

Grickajući svježu mrkvu apsorbovaćete manje od pet odsto antioksidansa – karotena, dok ćete, s druge strane, unijeti i do pet puta veću količinu istog sastojka iz kuvane mrkve. Istraživanja, međutim, pokazuju da kuvanjem ovog povrća dolazi do potpunog gubitka isto tako važnog antioksidansa – polifenola, pa tako termička obrada, pozitivno djeluje na jedne, a negativno na druge sastojke.

Paprike su odličan izvor antioksidanasa, posebno beta-karotena, beta-kriptoksantina i luteina. Toplota razbija ćelijske zidove, čineći karotenoide lakšim za apsorpciju.

Kao i kod paradajza, vitamin C se gubi kada se paprika kuva, jer odlazi u tečnost, tako da je bolje da se paprika ispeče, prenosi “Politikin magazin“.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

NJEN ŽIVOT JE BIO PUN TUGE I BOLA: Bolna ispovijest poznate pjevačice

Pjevačica Indira Radić na estradi je više od 35 godina, no posljednjih se godina ne eksponira u…

28 minuta ago

NEUGODNO IZNENAĐENJE ZA NEBOJŠU VUKANOVIĆA: ‘Danas sam bio na informativnom razgovoru u policiji…’ (FOTO, VIDEO)

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/06\/bbb5312333233123213213312312.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/06\/bbb5312333233123213213312312.jpg","caption":"Foto: SINI\u0160A PA\u0160ALI\u0106\/RINGIER","bg":"d3bb9d"}] Narodni poslanik i lider liste za “Pravdu i red” Nebojša Vukanović jučer…

1 sat ago

Srbija na tapetu disciplinske komisije UEFA

Disciplinska komisija UEFA pokrenula je postupak protiv Srbije nakon duela sa Engleskom, objavljeno je na…

1 sat ago

DUŠKO TOŠIĆ OTPUTOVAO U NJEMAČKU, A DRUŠTVO MU PRAVI ONA! Fudbaler se oglasio fotkom, usijale se mreže

Fudbalska reprezentacija Srbije večeras, utakmicom protiv Engleske, započinje Evropsko prvenstvo u fudbalu, a podršku nekadašnjim…

1 sat ago

MC STOJAN U POLICIJSKOJ STANICI: Prvo prekinuo vezu s 22 godine mlađom djevojkom, a potom završio iza rešetaka

MC Stojan je podijelio snimku na društvenoj mreži Instagram koja je začudila mnoge. Pjevač je, kako…

2 sata ago

Josipović i Mesić uputili apel za mir: Situacija je gora nego 1939.

Josipović i Mesić uputili apel za mirFoto: Robert Anic / PIXSELLBivši predsjednici Stjepan Mesić i…

3 sata ago