Categories: Novosti

U ponedjeljak prolazno stabilnije pa opet promjenjivije

U ponedjeljak u većini Hrvatske kratkotrajna stabilizacija vremena pa opet promjenjivo, uz povremenu kišu, pa i u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom.

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Ponedjeljak sunčaniji, većinom i topliji

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “U ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano i danju vrlo toplo. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla, a sredinom dana i poslijepodne mjestimice umjerena i povećana naoblaka. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura od 11 do 13 °C, a dnevna između 25 i 27 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj – djelomice sunčanoj, mjestimice s promjenjivom naoblakom, ujutro i maglom. Vjetar većinom slab.

Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano, pa i sunčanije, te također toplo. U Gorskoj Hrvatskoj lokalno umjeren razvoj oblaka te kratkotrajni pljuskovi, osobito u Lici. Uz obalu ujutro slaba do umjerena bura, zatim zapadnjak i jugozapadnjak. Dnevna temperatura zraka od 21 do 23 °C, na moru između 23 i 26 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i toplo, mjestimice i vrlo toplo. U njezinoj unutrašnjosti umjeren i jak razvoj oblaka te lokalni pljuskovi i grmljavine. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, pri čemu more malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 13 °C, uz obalu između 15 i 18 °C, a dnevna uglavnom između 24 i 27 °C.

I na djelomice sunčanom krajnjem jugu Hrvatske podjednaka temperatura. Uz mjestimice umjerenu naoblaku, mala je vjerojatnost za lokalne pljuskove. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni.”

I dalje nestabilno

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Od utorka do četvrtka u unutrašnjosti promjenjivo, mjestimice uz kišu, osobito u četvrtak i u obliku pljuskova. U utorak i srijedu više sunčanih razdoblja na istoku te uglavnom suho. Vjetar većinom slab, a temperatura zraka bez veće promjene.

Na Jadranu promjenjivo i nestabilno, često uz pljuskove s grmljavinom, osobito u utorak i četvrtak. U srijedu na sjeverom dijelu uglavnom suho i djelomice sunčano. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, a u četvrtak će zapuhati jugo, koje će prema kraju dana jačati.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na engleskom jeziku i na španjolskom jeziku.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Gradonačelnik Novog Marofa potukao se s vojnikom

Siniša Jenkač, gradonačelnik grada Novi Marof Foto: Marko Jurinec / PIXSELL Varaždinska policija objavila je…

1 sat ago

Mbape objavio da neće igrati za Francusku

Francuski fudbaler Kilian Mbappe izjavio je u nedjelju da neće igrati za francusku olimpijsku reprezentaciju…

2 sata ago

Pesto pasta za vrele ljetnje dane

Recept za pesto tjesteninu je brzo, porodično jelo koje možete da spremite za par minuta…

2 sata ago

Prokišnjavanje kulture u Banjaluci

Muzej Republike Srpske i Narodna i Univerzitetska biblioteka nalaze se u zgradi koja prokišnjava. Godinama…

3 sata ago

Jokić i Bogdanović već osvajaju trofeje

Bogdan Bogdanović, kapiten košarkaške reprezentacije Srbije, našao se u društvu Nikole Jokića u Somboru, na…

4 sata ago

Od utorka nove cijene goriva

IlustracijaFoto: Izvor: / Shutterstock Od utorka nove, niže cijene goriva. Najviše će pojeftiniti benzin, za 4…

5 sati ago