Categories: Novosti

Svake dvije minute u Europi nestane jedno dijete

Međunarodni dan nestale djece

Foto: HTV / HRT

Međunarodni je dan nestale djece. Svake dvije minute u Europi nestane jedno dijete. 

U Hrvatskoj se lani iz obiteljskog doma udaljilo 368 djece, a iz ustanova je pobjeglo njih 2006.

S ciljem podizanja svijesti javnosti o problematici nestanka djece i njihove potrebe za zaštitom, osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, u Perivoju kralja Tomislava organizirao je manifestaciju “Gdje je moj medo?” namijenjenu roditeljima i djeci. 

Manifestacija je zabavnog i edukativnog karaktera no osim traženja nestalog medvjedića u slamnatom labirintu koji zapravo figurativno predstavlja nestalo dijete, u Perivoju kralja Tomislava, u razgovoru sa stručnjacima roditelji mogu dobiti i vrlo korisne savjete u slučaju nestanka djeteta.

Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek, istaknuo je kako je važno da roditelji poznaju vlastitu dijete, da znaju tko su im prijatelji, s kim se druže u stvarnom i virtualnom svijetu, kojim putevima najčešće ide u školu, gdje se druži s prijateljima.

– I ono što je najbitnije svjesnost da su nestanci djece prisutni u Hrvatskoj i da svaki roditelj treba znati kako reagirati, da ima svježu sliku djeteta i ono što je najbitnije  u slučaju nestanka obavijestiti policiji ili Centar za nestalu zlostavljana djecu, naglasio je Ramljak.

Porast broja nestale djece za 60 posto

Cilj ove manifestacije jest podizanje svijesti javnosti o problematici nestanka djece i o njihovoj potrebi za zaštitom. 

– Dijete kada se vodi kao nestalo u najvećem je riziku da bude žrtva kaznenog dijela ili da počini kazneni djela. Najteži oblik je da djeca završe kao žrtve od trgovine ljudima. Prema tome vrijeme prijave nestanka djece je od krucijalne važnosti, upozorio je Ramljak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







U Europi svakako godine nestane oko 300.000 djece.

– Prošle godine u Hrvatskoj je bilo 2374 slučajeva, što je porast za 60% u odnosu na prošlu godinu. To su najčešći bjegovi iz institucija, oko 2000 bjegova iz državnih institucija, oko 300 i nešto slučajeva udaljavanja i bjegova iz obiteljskih domova djeteta, rekao je Ramljak.

Zašto djeca bježe?

Ramljak je otkrio koji su naječšći razlozi udaljavanja djece iz svojih domova ili ustanova u kojima su smješteni.

– Kod djece koja se smještena u ustanovama to su neprilagođenost na strukturu, to su želje za skitnjom, za avanturom, neke romantične ideje, pred kraj školske godine su to vrlo često ocjene. Dijete uglavnom bježi iz okoline gdje nije voljeno, gdje nije prihvaćeno, gdje se ne poštuju njegova prava i dijete će uvijek koristiti bijeg kao zadnji mehanizam gdje u stvari privlači pozornost na sebe i kaže da je u problemu.

Pojedina zemlje imaju organiziran sustav Amber Alert, rano izvještavanje kroz razne medije, radio, televiziju, društvenim mrežama o nestanku djece. Međutim u Hrvatskoj to ne postoji, no upravo je pokrenuta kampanja “Provjeri, promisli, prijavi” koja bi to trebalo i promijeniti. 

Spomenutu Kampanju pokrenuo je Amber Alert Europe odnosno Europski centar za nestalu djecu u suradnji s ministarstvima unutarnjih poslova, nacionalnim policijama i vodećim neprofitnim organizacijama posvećenim zaštiti djece u Europi, a pokrenuta je u 16 zemalja i to: u Albaniji, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Italiji, Litvi, Malti, Nizozemskoj, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

– U 80 nešto posto slučajeva dijete se pronađe. Pokrenut je takav sustav prvo u Americi, potom u Europi. Prošle godine je takav sustav pokrenut i u Republici Srbiji. Mi već 13 godina pokušavamo da imamo isti, adekvatan sustav, ne neke zamjene, i ja vjerujem da to naše djeca u stvari zaslužuju, zaključio je Ramljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Zadar 2 – bit će drugi centar grada

Na zadarski kolodvor vlak je posljednji put ušao prije više od desetljeća. Otada je postojeća…

2 minute ago

Suze Filipa Kostića koje posebno bole (FOTO)

Srpska reprezentacija ostala je bez Filipa Kostića u finišu poluvremena meča sa Engleskom. Lijevokrilni fudbaler…

5 minuta ago

Prava ljetna pasta

Ako ste raspoloženi za pastu, a ne biste da kupujete slaninu za karbonaru ili vam…

24 minute ago

Fužine slave 150 godina turizma i dolaska prvih gostiju

Fužine slave 150 godina turizma i dolaska prvih gostiju

2 sata ago

Evo kako ”X” gleda utakmicu Srbije i Engleske: Humor na visini zadatka

U toku je utakmica Srbije i Engleske u kojoj srpska reprezentacija gubi sa 1:0. Naravno…

2 sata ago