Categories: Biznis

Inflacija u FBiH 1,2 posto, najviše rasle cijene finansijskih i usluga u restoranima

Potrošačke cijene u prosjeku su porasle za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjem nivou inflacija iznosi 1,2 posto, što je ubrzanje u odnosu na mart, kada je godišnja inflacija iznosila 0,9 posto, što je rezultat rasta cijena u hotelima i restoranima i ostalih dobara i usluga.

U odnosu na mart ove godine, cijene su najviše rasle u kategorijama kultura i zabava, odjeća i obuća i restorani i hoteli. Pad cijena zabilježen je kod stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata i namještaja.

U poređenju s aprilom prošle godine, najviše su rasle cijene u hotelima i restoranima, te ostalih dobara i usluga (finansijske usluge i osiguranje). U kategoriji restorani i hoteli zabilježen je rast cijena od 10,5 posto, pri čemu su usluge ishrane porasle za 10,7 posto, a usluge smještaja za 9,4 posto.

Cijene u kategoriji ostalih dobara i usluga su na godišnjem nivou porasle za 5,8 posto, a najveći rast cijena zabilježen je kod finansijskih usluga – 23,5 posto i osiguranja – 7,6 posto.

S druge strane, pale su cijene odjeće i obuće te stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata i namještaja.

Prema posljednjim podacima, inflacija u BiH u martu je iznosila 0,3 posto na mjesečnom i dva posto na godišnjem nivou. Podaci za april bi trebali biti dostupni naredne sedmice.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“Nakon strmog usporenja u 2023. godini (sa 14,7 posto u decembru 2022. godine na čak 2,2 posto u decembru 2023. godine), stope inflacije su se stabilizovale i variraju oko nivoa od dva posto od kraja 2023. Potrošački fundamenti su dobri – zarade su porasle u realnom iznosu 8,3 posto u februaru 2024. godine, što je oko dva procentna poena brže u odnosu na prosjek 2023. i što nam ukazuje na to da se potrošačka moć poboljšava”, kaže Marina Petrov Savić, viša analitičarka u analitičkom timu BBA.

Snažna potrošnja

I sama struktura inflacije ukazuje na dobar potrošački momentum – inflacija hrane je ispod prosječne (0,9 posto međugodišnje), dok su segmenti bazne inflacije, prvenstveno usluga (8,4 posto – hoteli i restorani, 4,3 posto – rekreacija i kultura) i trenutno opredjeljujući faktor.

“Zbog perzistentnog rasta potrošnje i generalno dobrog potencijala za rast vidimo da je slab potencijal da inflacija znatno uspori, te bi mogla ostati oko dva posto i u narednim mjesecima, s određenim varijacijama usljed sezonskih efekata. Konkretno u 2024. godini očekujemo prosječnu inflaciju od 2,4 posto”, ističe Petrov Savić.

Finansijski sektor u BiH za 2024. očekuje inflaciju od 4,2 posto, dok Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će inflacija u BiH u 2024. usporiti na tri posto sa 6,1 posto u prošloj godini.

Evropska komisija očekuje da će inflacija usporiti na 2,2 posto u 2024. i na dva posto u 2025., uglavnom zbog usporavanja rasta cijena uvozne robe, poput energije, stoji u izvještaju.

“Međutim, nedavni visoki rast bruto plata mogao bi stvoriti određeni pritisak na povećanje ukupne inflacije”, dodali su iz EK.

Redakcija

Recent Posts

OVA SLIKA JE BILA PRAVI HIT: Nek’ dugo živi ovaj naš rock’n’roll

Fotografija dječaka koji pozira sa Zdravkom Čolićem i Davorinom Popovićemsvojedobno je zapalila Internet. Danas je jedan od…

16 minuta ago

ZBOG OVOG SE PJEVAČICA I DAN DANAS KAJE: Gadno sam se pokajala

Pjevačica Nataša Bekvalac slovi za jednu od najljepših žena na regionalnoj estradnoj sceni koja je zbog svoje…

1 sat ago

“Hod za život” održan u Splitu

U Splitu "Hod za život"Foto: Nikola Brboleza / CROPIXU Splitu je i ove godine održan…

2 sata ago

Gvardiola precrtao Kansela

Bilo je nepoznanice šta će se dogoditi sa Žoaom Kanselom po završetku ove sezone i…

2 sata ago

Uz ove namirnice ćete povećati unos vitamina B6

Uravnotežena ishrana najjednostavniji je način osiguravanja svih potrebnih nutrijenata za održavanje optimalnog funkcionisanja tijela. S…

2 sata ago

Na šta miriše 'Bujrum kuća'?

Vrata 'Bujrum kuće' čuvaju predmete bez kojih je život nekada bio nezamisliv. Hasan Keranović iz…

4 sata ago