Categories: Novosti

Pravobranitelj: Najveći problem osoba s invaliditetom su siromaštvo i diskriminacija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić uputio je u četvrtak Saboru, podnoseći izvješće o radu za 2021. godinu, preporuku da izvješća raspravlja u godini u kojoj se i predaju, a ne s ovako velikim vremenskim odmakom te naglasio kao najveći problem osoba s invaliditetom siromaštvo.

– Ne mogu se ne osvrnuti na činjenicu da izvješće o radu za 2021. razmatramo u 2024. i preporučujemo Saboru, čiji sam opunomoćenik, da se izvješće raspravlja u godini predaje kako bi se na najbolji mogući način sagledao položaj, prava i način ostvarivanja prava osoba s invaliditetom, poručio je Jurišić predstavljajući izvješće iz vremena dok je na čelu te institucije bila Anka Slonjšak, koja je u rujnu prošle godine razriješena dužnosti na osobni zahtjev.

Istaknuo je kako je u RH na dan 9. ožujka 2022., kada se podnosio izvještaj, bilo 612.212 osoba s invaliditetom, od čega je 11.694 bilo zaposleno.

Naveo je kako su najviše pritužbi dobili zbog nepoštivanja njihovih prava u područjima socijalne zaštite, zapošljavanja i rada, pristupačnosti i mobilnosti, mirovinskog i zdravstvenog sustava, obrazovanja, života u zajednici, suzbijanja nasilja, sporta.

– Najčešća obraćanja, 20 posto od ukupno zaprimljenih, odnosila su se na područje pristupa socijalnim naknadama i stambenom zbrinjavanju. Iz sadržaja pritužbi mogu se uočiti najveći problemi s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, a to je prvenstveno siromaštvo, tadašnji niski iznosi socijalnih naknada, nemogućnost podmirivanja osnovnih životnih troškova, hrane i režija, financiranja školovanja djece, nedostupnost socijalnih usluga, kazao je Jurišić. 

Osobama s invaliditetom i autizmom krše se temeljna ljudska prava

Naglasio je kako nužnost života u ustanovi zbog nedostatka usluga predstavlja kršenje temeljnog ljudskog prava na smještaj i životu vlastitom domu, koji se podrazumijeva za sve građane, imali oni invaliditet ili ne, kao i da se krše temeljna ljudska prava osoba s autizmom.

Brojne pritužbe odnosile su na nepristupačan javni prijevoz, neprilagođene kolodvore za kretanje osoba s invaliditetom, kao i područja stambenih zgrada, javnih površina, mnogih institucija.

Gotovo 67 posto osoba s invaliditetom nema završenu osnovnu školu, a tek manje od jedan posto je visoko obrazovano, naveo je Jurišić upozorivši na diskriminaciju koja započinje već u ustanovama predškolskog obrazovanja, nastavlja se i kasnije, a odnosi se na isključivanje djece s poteškoćama iz redovnih odgojno-obrazovnih ustanova.

– Ne možemo biti zadovoljni postignutim, rekao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Orešković: Očito su osobe s invaliditetom zadnja rupa na svirali

Očito su osobe s invaliditetom zadnja rupa na svirali, ustvrdila je zastupnica Dalija Orešković u ime Kluba HSS-a, GLAS-a i DO SIP-a osvrćući se na činjenicu da ovo izvješće raspravljaju tek sada.

– Od preko 600.000 osoba s invaliditetom, samo je nešto malo više od 11.000 njih bilo u statusu zaposlenih. Toliko o inkluzivnosti, istaknula je.

HDZ-ove Ljubica Lukačić i Danica Baričević podsjetile su da je Vlada prošle godine donijela niz zakonskih rješenja koja poboljšavaju prava osoba s invaliditetom.

– Prvi put u povijesti se ova Vlada temeljito uhvatila u koštac rješavanja problema osoba s invaliditetom, rekla je Baričević.

Lukačić je pohvalila Vladu zbog konačnog uvođenja inkluzivnog dodatka i uređenja pitanja osobne asistencije.

– Iako su se naknade povećale 2022. godine, one nisu dovoljne i ne podmiruju troškove života zbog inflacije, istaknula je Martina Vlašić Iljkić u ime Kluba SDP-a dodavši kako se ni zakoni ne donose u konsenzusu sa svim korisničkim skupinama. Problematizirala je i vrlo mali broj zaposlenih osoba s invaliditetom u ministarstvima i državnim tijelima ocijenivši to poražavajućem.

– Potrebno je omogućiti osobama s invaliditetom rad na pola radna vremena, a plaću za puno radno vrijeme, predložila je.

Kritike vladajućima zbog rasprave o izvješću iz 2021. tek u 2024. godini uputila je i zastupnica Možemo Dušica Radojčić. Smatra da stanje ljudskih prava osoba s invaliditetom ni danas nije na zadovoljavajućoj razini i da se ništa nije promijenilo od razdoblja izvješća.

Potpredsjednik Sabora Furio Radin u 19,30 sati je zaustavio raspravu i najavio kako će se nastaviti sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Istraživanje enigme: Psihologija milijardera – Business Magazine

Milijarderi koji se otisnu u svemir, voze trkačim automobilima brzinama koje ljudima izgledaju kao sci-fi,…

26 minuta ago

DETALJI VELIKOG PODUHVATA NAMJENSKE INDUSTRIJE FBiH: Razvoj puške kojom se Helez pohvalio počeo prije nekoliko godina u Novom Travniku, a onda se… (FOTO)

Ministar odbrane BiH Zukan Helez objavio je ove sedmice fotografiju automatske puške koju je proizvela…

27 minuta ago

Njemačkom se ori jedna srpska pjesma, poslušajte koja (VIDEO) (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Srbije od 21 sat igra prvi meč na EURO, a prvi rival je…

30 minuta ago

Da li je Deklaracija Svesrpskog sabora novi Memorandum?

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je kako će Svesrpski sabor, koji je nedavno…

2 sata ago

EURO 2024: Hrvatski navijači postavili rekord pa se sukobili sa policijom

Utakmica između Hrvatske i Španije na Olimpijskom stadionu u Berlinu oborila je neslužbeni rekord po…

3 sata ago

Da li znate koji hljeb najviše goji?

Srbi godišnje u prosjeku pojede 135 kilograma, što je daleko više od drugih. Jedino je…

3 sata ago