in

Nije dobrodošao niko ko negira genocid

Nije dobrodošao niko ko negira genocid
Slatka-Tajna.Eu
Nije dobrodošao niko ko negira genocid

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i svi koji negiraju genocid, nije dobrodošao u Potočare, rekli su iz Memorijalnog centra.

Dodik je ranije kazao da još nema odgovor na zahtjev kojeg je uputio ovom centru da delegacija Vlade Republike Srpske položi vijenac u Potočarima, u četvrtak, 23. maja.

“Nije dobrodošao niti on (Dodik), niti bilo ko drugi ko negira genocid. Ne zanima nas niti njegovo mišljenje niti njegova osjećanja”, rekli su iz Memorijalnog centra Potočari za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Istog dana, Generalna skupština UN raspravljaće o rezoluciji o Srebrenici.

Rezolucijom, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, traži se da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


  • Tekst rezolucije možete pročitati ovdje

Njome se ukazuje na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova.

Inače, Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci 21. maja najavio da će na dan rasprave o rezoluciji u Skupštini UN, u Srebrenici biti održana sjednica Vlade i rukovodstva RS na kojoj će biti razmatrani, kako je rekao, u međuvremenu kreirani zaključci.

Dodik je rekao da će taj dan zvaničnici RS položiti cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Potočara.

Za genocid nad najmanje 8.372 Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkom regionu, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Mekgregor nije isti od meča sa Nurmagomedovim

Mekgregor nije isti od meča sa Nurmagomedovim

Osvježavajući tiramisu sa limunom

Osvježavajući tiramisu sa limunom