Categories: Novosti

HTZ dodijelio 20. nagrade i priznanja Zlatna penkala stranim novinarima

Dodjela Zlatne penkale

Foto: Bozo Radic / CROPIX

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) u četvrtak navečer dodijelila je jubilarne 20. nagrade i priznanja “Zlatna penkala” 33 stranih novinara iz 15 zemalja koji su profesionalno izvještavali o hrvatskom turizmu u 2023. i time pridonosili promociji i turističkom prometu.

Svečanost dodjele nagrada, ustanovljenih 2005. godine kao zahvala za suradnju sa stranim medijima, održana je u dubrovačkom povijesno-kulturnom kompleksu Lazareti, gdje se uz 33 strana novinara iz Europe, SAD-a, Kine i Azerbajdžana te još njih 14 koji su ranijih godina dobivali te nagrade, bili i predstavnici Ministarstva turizma i sporta, Grada Dubrovnika, županije Dubrovačko-neretvanske i njihovih turističkih zajednica koji su i domaćini ovogodišnje dodjele.

Strani novinari u Dubrovniku borave do 10. svibnja, a na tom studijskom putovanju obišli su i druga županijska odredišta i atrakcije, od Pelješca i Neretve do Cavtata i druge.

Grand prix u Veliku Britaniju, Mađarsku, Finsku, Nizozemsku, Njemačku i Italiju

Zlatne penkale HTZ dodjeljuje u obliku priznanja i nagrada u šest kategorija – za najbolju radijsku reportažu, za najbolju reportažu online medija, za najbolju reportažu tiskanog medija, za najbolji travel blog, za najbolju objavu na društvenim mrežama te za najbolju televizijsku reportažu.

Priznanja su dobili svi novinari koji su došli u Dubrovnik tim povodom u pratnji direktora HTZ-ovih predstavništava s pojedinih tržišta Europe i Kine, a glavne nagrade Grand prix također u šest kategorija dobili su novinari i mediji iz Velike Britanije, Mađarske, Finske, Nizozemske, Njemačke i Italije.

Novinar Adrian Chiles iz Velike Britanije dobio je tako Grand prix za najbolju radijsku reportažu, o Murteru i s fokusom na kulturnu baštinu, gastronomiju i svoje osobne obiteljske priče s tog otoka, a reportaža je emitirana i na radiju BBC-ja, dok su u u kategoriji najboljeg internetskog članka Grand prix dobile mađarske novinarke Anna Gall i Eszter Nagy za tekst o putovanju Istrom, objavljenom na mađarskom portalu Index koji dnevno ima gotovo 5 milijuna pregleda.

Za najbolju reportažu tiskanog medija Grand prix je išao finskoj novinarki Pirjo Houni-Lundberg i švedskoj fotografkinji Marici Rosengrd, za članak o ljepoti Plitvičkih jezera u u finskom Mondo Travel Magazinu, a za najbolji travel blog ta ja nagrada išla u Nizozemsku Marjoleini Linstra i Dannyju van der Meijdenu koji su na svojim platformama opisali prednosti i čari različitih regija Hrvatske, kao i vlastita iskustva.

Nagradu Grand prix osvojili su i Sohi Malih i Elisa Malih iz Njemačke za najbolju objavu na društvenim mrežama koje privlače pozornost pratitelja, ali i medija koji ih preuzimaju.

Talijanska novinarka Licia Colo i Alessandro Antonino primili su Grand prix za najbolju televizijsku reportažu o Plitvičkim jezerima talijanskom TV kanalu LA7.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Svi nagrađeni novinari koji su bili na studijskom putovanju u Dubrovniku rekli su da su oduševljeni s onime što vide, da će sigurno opet doći, dok je Licia Colo, poznata i kao ekološka novinarka, poručila da je u Hrvatskoj, posebno u nacionalnim parkovima Plitvica i Krka, vidjela najljepšu prirodu na svijetu koju, smatra, treba bolje zaštiti većom kontrolom ulaza jer masovnost u takvim područjima nije održiva za prirodu.

Vrednovanje rada i doprinosa stranih medija

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić istaknuo je da HTZ nagradama vrednuje rada stranih novinara-autora koji “nemjerljivo doprinose gradnji pozitivnog imidža hrvatskog turizma na međunarodnoj turističkoj sceni”.

– Činjenica je da je Hrvatska, unatoč mnogim izazovima, zadržala konkurentnu poziciju među vodećim turističkim zemljama i ponosni smo što smo prepoznati kao kvalitetna, atraktivna i održiva destinacija. Dio tog velikog uspjeha svakako su i strani mediji, rekao je Staničić, podsjetivši da je kroz 20 godina te nagrade dobili više od 500 novinara iz svijeta.

Okupljene je pozdravila i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, a na dodjeli su još bili i Monika Udovičić iz Ministarstva turizma i sporta, Klaić ispred Dubrovačko-neretvanske županije, direktor TZ grada Dubrovnika i TZ županije Miroslav Drašković i Julijo Srgota, te drugi uzvanici.

Dodjelu su nastupom uveličali nastup i ansambl Linđo, a istaknuto je i da su Zlatne penkale prozvane u spomen na inženjera Slavoljuba Eduarda Penkalu (1871.-1922.), znamenitog izumitelja s početka 20. stoljeća, koji je živio i u Zagrebu, i zbog kojeg se Hrvatsku naziva i “domovinom nalivpera”, jer je patentirao svoj izum nalivpera, što je i jedan od tradicionalnih simbola pisaca.

Inače, nagrade stranim novinarima koji prate turizam i putovanja rijetke su u Europi, što ih, po ocjeni, nekoliko novinara koji su razgovarali za Hinu, čini i pomalo ekskluzivnim i nakon 20 izdanja i međunarodno prepoznatim i priznatim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

OGLASILA SE SITA O ODNOSU ANELI I ASMINA: Večeras će doći do suočavanja

Aneli Ahmić je često zvala Asmina Durdžića da dođe na imanje u Šimanovce kako bi se suočili i…

13 minuta ago

JELENA ROZGA U ZAGRLJAJU VELIKE ZVIJEZDE: Niko nije znao za ovu ljubav

Rod Stjuart, čuveni britanski pjevač, nastupio je sinoć u ljubljanskoj areni “Stožice”. Bio je to…

1 sat ago

Tužitelj ICC-a traži uhidbene naloge za izraelske čelnike i vodstvo Hamasa

Izraelska vojska nastavila je vojnu akciju u Rafahu koji je i dalje prepun izbjeglica. Prodire…

2 sata ago

Poznat sastav Brazila za Kup Amerike

SAO PAULO - Selektor fudbalske reprezentacije Brazila Dorival Žunior saopštio je konačan spisak od 26…

2 sata ago

ERA OJDANIĆ HOSPITALIZOVAN: Evo u kakvom je stanju

Era Ojdanić hitno je primljen u Urgentni centar. Pevač, kako saznajemo, ima zakazanu intervenciju zbog…

2 sata ago

LOŽI SE NA DARKOV GLAS: Marija Šerifović uputila komentar Ani za bivšeg supruga

Ana Sević zamijenila je voditeljku Sanju Kužet u “Zvezdama Granda”. Ona se brzo prilagodila snimanju…

3 sata ago