Categories: Novosti

SKY, LAŽI I VIDEO TRAKE: Šta je zajedničko Daliji Hasanbegović, supruzi ministra Elmedina Konakovića, i novinaru Avdi Avdiću?

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine krajem aprila ove godine podiglo je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića, rođenog u BiH, nastanjenog u Luksemburgu, zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti i ugrožavanja sigurnosti. U optužnici se navodi kako je Mulahusić, „djelujući sa područja Velikog Vojvodstva Luksemburg, u namjeri da podstrekne na mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe u BiH obzirom na vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu pripadnost u periodu od 2021. do 2023. godine, putem najmanje četiri profila na društvenim mrežama upućivao, uvrede, prijetnje, izrađivao ponižavajuće foto-montaže i na druge načine, na javno dostupnom internet prostoru, vrijeđao i ugrožavao novinare i medijske radnike, kao i druge osobe“.

Prikupljeni su dokazi da je optuženi kontinuirano objavljivao sadržaje prema osobama na koje je ciljao kreiranjem fotomontaža, te kreiranjem neistinitih sadržaja o osobama o kojima piše, sa namjerom da kod njih i članova njihovih porodica izazove osjećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha, što se i dogodilo”, navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Za one koji ne znaju, Jasmin Mulahusić “proslavio” se na društvenim mrežama ustrajnim, dugogodišnjim širenjem govora mržnje prema svakome ko je na bilo koji način kritikovao Stranku demokratske akcije i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića, bilo da su u pitanju novinari ili Izetbegovićevi politički oponenti. Mrzilačka internet-karijera Jasmina Mulahusića završila je tako što se on na koncu preko noći okrenuo protiv svog obožavanog stranačkog lidera Izetbegovića i vrha SDA i počeo ih „oštro osuđivati“, na sveopće zaprepaštenje i nevjericu stotina njegovih pratitelja na društvenim mrežama…

BOTOVI I MINISTRI KOJI ŠIRE GOVOR MRŽNJE

Česta meta Mulahusićevih pogromaških online kampanja i uvredljivih, loših montaža bila je Dalija Hasanbegović-Konaković, novinarka Al Jazeere Balkans i supruga Elmedina Konakovića, predsjednika NiP-a i ministra vanjskih poslova BiH. Sa ciljem da na svaki način diskredituje Konakovića u javnom prostoru, Mulahusić se okomio na njegovu suprugu, svakodnevno objavljujući huškačke postove, foto i video-montaže i laži o njoj i članovima njene bliže porodice.

“U martu sam bila žrtvom najbrutalnijeg seksističkog iživljavanja tih spodoba. Botovi i njihovi sljedbenici tada su me častili najvulgarnijim imenima i rečenicama. To me iskreno zateklo potpuno nespremnu. Naviknuta sam da me svi ne vole, na hejtere i animozitete, ali nikada u životu nisam bila meta takvog seksističkog iživljavanja”, opisala je prije četiri godine dio svog iskustva sa Mulahusićem i njegovim sljedbenicima Dalija Hasanbegović-Konaković. “Tako su me ti plaćeni internet žohari do sada prvo častili vulgarnostima, zatim sugerisali da sam u nekakvoj misiji pokrštavanja muslimana jer sam išla u Katolički školski centar, zatim su insinuirali da sam zbog fakulteta u Istanbulu sljedbenik radikalnog islamskog učenjaka Gulena, odnosno da sam povezana sa terorističkom organizacijom FETO i sada zadnje na vjerskoj osnovi vrijeđaju članove moje porodice i prijete da su tek počeli sa napadima na mene i moje.”

U intervjuu za Radio Sarajevo, Dalija je otvoreno priznala da joj je to bio jedan od najtežih perioda u životu:

“Povukla sam se u sebe, bilo mi je vrlo teško i tada o tome nisam imala snage pričati. Tako sam naučila na svojoj koži da je kada ste izloženi nasilju prvi, prirodni i potpuno pogrešni poriv da ništa ne govorite, povučete se i pokušavate promijeniti svoje ponašanje jer mislite da ste vi nešto pogrešno uradili čime ste omogućili napad. Tako sam i ja uradila, nisam izlazila, počela sam se oblačiti drugačije nego inače, htjela sam potpuno deaktivirati svoje društvene mreže, osjećala sam nervozu hoću li pročitati još gadosti ili hoće li opet neku moju potpuno benignu objavu iskoristiti protiv mene.”

Slično se posljednjih mjeseci osjeća Dalijin kolega Avdo Avdić, novinar i urednik portala Istraga.ba. Zbog serije tekstova koje je još 2019. godine počeo pisati o međunarodnom narkokartelu „Tito i Dino“, Avdić je postao meta online kampanja i navoda u kojima ga se pokušava raskrinkati kao „lažljivca“, „plaćenika“, „klevetnika“… No, dok je Dalija Hasanbegović bila žrtvom uglavnom anonimnih botova i hejtera koji se kriju iza lažnih profila, Avdo Avdić postao je centralna meta i fokus ministra vanjskih poslova BiH, Elmedina Konakovića. A to je puno gore i opasnije, u svakom smislu.

„Odličan kratki film!“ – ushićeno je sinoć na svojoj Facebook stranici napisao Elmedin Konaković. U tom „odličnom filmu“ koji nam za gledanje preporučuje ministar Konaković, centralna tema je novinar Avdo Avdić, i to uz naslov: „MRAČNA STRANA NOVINARSTVA“.

„Spreman da laže i podmeće, tzv. novinar bez novinarske etike“ – obavještava nas na samom početku ovog propagandnog uratka neki lažni Steven Spielberg, dajući nam tako do znanja već u prvim kadrovima (spoiler alert!) da je Avdo Avdić jedan običan lažov.

Objava Elmedina Konakovića na Facebooku

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Dalje se redaju isječci iz intervjua koji je Avdić nedavno dao za portal Klix, uz ženski glas u offu koji se pomalo muči sa čitanjem i objašnjava, riječima ministra Konakovića, da je Avdo Avdić jedan običan lažov (vrlo je moguće da je „naratorica“ u filmu jedna od brojnih savjetnica-hostesa koje je ministar Konaković zaposlio u svom kabinetu, op.a.). Zaplet ovog petominutnog „odličnog kratkog filma“ vrti se oko premise koju je posljednjih dana kao papagaj ponavljao ministar Konaković, na dvije vanredne press konferencije i u bezbroj svojih redovnih Facebook obraćanja javnosti – da te 2016. godine, kada je zloglasni šef narkokartela Edin Gačanin Tito boravio u Bosni i Hercegovini, niko nije imao pojma ko je taj čovjek, ni čime se on bavi. O tome nisu imali blage veze, uvjerava nas ministar Konaković, specijalci FUP-a koji su tih dana čuvali Edina Gačanina kao njegovo lično obezbjeđenje, a koji se nijednog trenutka, čak ni iz puke ljudske radoznalosti, nisu zapitali ko je ta veoma važna osoba, „uspješni Bosanac iz dijaspore“ koji se okolo razbacuje novcem i za čiju se sigurnost oni trebaju brinuti tokom njegovog boravka u BiH.

Ko je zapravo Edin Gačanin ništa nije znao ni Gordan Memija, Konakovićev dugogodišnji prijatelj i kum, koji je ovih dana hapšen u akciji „Black Tie 2“ i zvanično osumnjičen za pranje novca od narkokartela. Memija je, prema vlastitom priznanju, na sarajevskom aerodromu 2016. godine dočekao Gačanina, unajmio za njega i njegovu pratnju hotelske sobe, automobile i nekoliko specijalaca da ga čuvaju – ali nije imao pojma čime se ustvari Gačanin bavi. Iako ga, kako je sam kazao, poznaje još otkako je bio „mali, simpatični dječak“ od deset godina.

Niko, dakle, od ljudi koji su bili u kontaktu sa Edinom Gačaninom nije znao ko je taj čovjek. Tako želi da vjerujemo ministar Konaković, i zato je Avdo Avdić jedan običan lažov.

KAD NOVINAR POSTANE META

U junu 2021. godine na vozilo firme „Foto Art“, čiji je vlasnik Gordan Memija, bačena je eksplozivna naprava. Za ovaj incident Memija i ministar Konaković su otvoreno i direktno okrivili novinara Avdu Avdića.

Za napad smatram odgovornim Mehmedagića i Avdića i naravno njihove nalogodavce – napisao je Konaković tada na svom Facebook profilu povodom informacije da je aktivirana eksplozivna naprava ispred firme njegovog prijatelja.

Počinilac ovog krivičnog djela nikada nije otkriven, ali za Konakovića nema dileme – krivac je Avdo Avdić. Dakle, prema teoriji ministra Konakovića, tekstovi koje piše Avdić i u kojima se spominje Gordan Memija izazvali su toliku frustraciju kod nekog nepoznatog građanina da je ovaj odlučio baciti bombu na Memijinu imovinu. Jer je općepoznato da se bombe inače bacaju na imovinu čestitih, poštenih biznismena poput Gordana Memije.

Avdo Avdić je postao meta. Novinar kojeg pod hitno treba zaustaviti, skloniti, ušutkati da više ne širi svoje “laži”. U tu svrhu, ministar vanjskih poslova BiH objavljuje propagandne filmove u kojima se vrijeđaju i blate novinari. Sa tim ciljem zloupotrebljava se institucija Ministarstva vanjskih poslova i organizuju vanredne press konferencije na kojima ministar gorljivo brani osumnjičenike za teška krivična djela.

“Nek’ se pripreme oni koji pišu saopštenja i brane korumpirano pravosuđe i pojedinci koji lažima i podvalama kaljaju časnu novinarsku profesiju. Biće posla”, poručuje nam ministar Elmedin Konaković.

Pitanje je za šta se to tačno treba “pripremiti” Avdo Avdić i drugi novinari koji se usuđuju kritikovati ministra Konakovića? Za tužbe za klevetu, za krivične prijave, za optužnice, za zatvor? Ili za sudbinu Slavka Ćuruvije?

(Maja Radević)

Redakcija

Recent Posts

Omladinci Sarajeva kolo prije kraja podigli šampionski pehar

Minulog vikenda odigrane su utakmice 25. kola Premijer omladinske U19 lige Bosne i Hercegovine. Juniori…

4 minute ago

DINO MEMIĆ „GOVOROM TIJELA“ OTVARA SEZONU LJETNIH HITOVA – Hayat Production

Nakon što je prije nekoliko mjeseci javnosti i svojoj publici prezentirao pjesmu „Rotiraš“, a potom…

21 minuta ago

Izvoz bh. oružja u Izrael “dostigao“ nulu KM

Piše Armin Zeba Glavno izvozno tržište bh. namjenske industrije Sjedinjene Američke Države, na koje se…

1 sat ago

Recept za tri leće sa grizom

Jaja, šećer, brašno, griz, mleko i još nekoliko sastojaka biće dovoljno za ovaj sjajan kolač.…

1 sat ago

Niz zemalja uputilo sućut nakon smrti Raisija, Izrael tvrdi: To nismo bili mi

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, tvrdolinijaš kojeg se dugo smatralo mogućim nasljednikom vrhovnog vođe ajatolaha Alija…

2 sata ago

Danas fešta u Banjaluci: Borac igra za titulu

Fudbaleri Borca danas imaju priliku da osvoje šampionsku titulu u Wwin ligi Bosne i Hercegovine…

2 sata ago