Categories: Novosti

U nedjelju još sunčanije i toplije, ali mogući pljuskovi

Do ponedjeljka još toplije, većinom suho, uz dosta sunčanog vremena te sve zamjetnije južinu, a od utorka opet promjenjivije, od srijede na kopnu i svježije.

Nedjelja još malo stabilnija

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “U nedjelju u istočnoj Hrvatskoj sunčano, ujutro ponegdje uz moguću maglu, a od sredine dana i oblake. Kasno poslijepodne i navečer lokalno je moguć poneki pljusak. Vjetar većinom slab, popodne na zapadu do umjeren jugozapadni. Danju toplije nego u subotu, uz najvišu temperaturu uglavnom 24, 25 °C.

Podjednako razmjerno toplo i u središnjoj Hrvatskoj. Ujutro također može biti mjestimične magla, zatim pretežno sunčano, od sredine dana uz umjeren, lokalno i jači razvoj oblaka te mogućnost kratkotrajnog pljuska, ponajprije u gorju. Vjetar slab do umjeren jugozapadni.

Slab i umjeren jugozapadnjak puhat će i u Gorskoj Hrvatskoj, a na sjevernom Jadranu u početku još sjeverozapadnjak, navečer jugo. More malo valovito. Prevladavat će sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, a poslijepodne uglavnom u unutrašnjosti Istre, na riječkom području i u Gorskome kotaru jači razvoj oblaka i vrlo vjerojatno poneki pljusak praćen grmljavinom. Najviša temperatura zraka od 18 u gorju do 22 °C na moru.

U Dalmaciji sunčano i toplo, poslijepodne u unutrašnjosti uz umjerenu naoblaku te malu vjerojatnost za lokalno koju kap kiše. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, u početku sjeverozapadni, a more u smirivanju na malo valovito.

Podjednak vjetar u nastavku vikenda puhat će i na jugu Hrvatske, pri čemu će more biti umjereno valovito u postupnom smirivanju. Pretežno sunčano i toplo s najvišom temperaturom oko 23 °C.”

U ponedjeljak još razmjerno stabilno pa opet promjenjivo

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

“U ponedjeljak na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, zatim promjenjivo i nestabilno, povremeno uz kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji mogu biti i izraženiji, osobito u srijedu. Zapuhat će umjeren do jak jugozapadnjak, koji će oslabjeti i u srijedu okrenuti na sjeveroistočnjak. Dnevna temperatura u blagom padu, jutarnja viša.

I na Jadranu početkom novog tjedna uglavnom suho i djelomice sunčano, a od utorka nestabilnije. Uz promjenjivu naoblaku povremeno će biti kiše, mjestimice i izraženijh pljuskova, ponajprije na sjevernom dijelu. Zapuhat će umjereno do jako jugo, a u srijedu okretati na buru. Temperatura bez veće promjene.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na engleskom jeziku i na španjolskom jeziku.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Afrika otkrila kako je “uhvatila” Volkova u prevari sa koleginicom: “Otvorila mi je vrata u donjem vešu”

“Došla sam ispred njegovog stana, a onda sam pozvonila”, ispričala je pevačica Pevačica Sandra Afrika…

17 minuta ago

Pica-mafini su tako jednostavni, a preukusni

Ako vam je potreban recept koji vam neće oduzeti mnogo vremena, a da oduševi goste,…

43 minute ago

ELMEDIN KONAKOVIĆ TVRDI: ‘Zbog poteza kakav je napravio Goganović potrebna nam je rezolucija o Srebrenici’

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ezy_watermark_18-05-2024_11-12-11-6640am.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ezy_watermark_18-05-2024_11-12-11-6640am.jpg","caption":"(Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107)","bg":"323a3b"}] Povodom obilježavanja 32. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo…

1 sat ago

MILJANA PROVJERAVA KOLIKO JE ZOLA JAK: Od njega ima samo jedan zahtjev

Miljana Kulić i Lazar Čolić Zola su razgovarali ispod trema. Naime, Zola je pohvalio Miljanin izgled…

1 sat ago

Foden najbolji igrač Premijer lige

Fudbaler Mančester sitija, Fil Foden proglašen je za najboljeg fudbalera Premijer lige. Uz to je…

2 sata ago

Inflacija u EU stabilna u aprilu

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu…

2 sata ago