in

Počelo suđenje sedmorici optuženih za genocid u Srebrenici

Počelo suđenje sedmorici optuženih za genocid u Srebrenici
Slatka-Tajna.Eu
Počelo suđenje sedmorici optuženih za genocid u Srebrenici

Suđenje sedmorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, optuženih za genocid i druge ratne zločine počinjene 1995. godine u istočnoj Bosni, počelo je 11. aprila pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Ratko Vujović, Ljubomir Vlačić, Vitomir Pepić, Milovan Ognjenović, Goran Višković, Željko Dupljanin i Vlastimir Golijan optuženi su za pomaganje u strijeljanju najmanje 65 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su pokušavali pobjeći iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Optužnica ih tereti i da su pomagali u prisilnom premještanju žena, djece i staraca s ciljem da ih tako unište kao grupu.

Pored ostalog, tereti ih za ubistva na livadi zvanoj “Doline-Kraljevi”, strijeljanje bošnjačkih muškaraca i dječaka kod jame “Hašimova rupa”, te na lokalitetu “Jarovlje”.

Vujović je optužen kao komandant Petog bataljona Vojne policije Drinskog korpusa, Dupljanin i Višković kao pripadnici te jedinice, a Vlačić kao komandant Birčanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Pepić je optužen kao zamjenik komandanta Bišinskog bataljona ove brigade, Ognjenović kao komandir čete Vojne policije te brigade, a Golijan kao pripadnik Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a.

Državni tužitelj Tarik Crnkić je u uvodnoj riječi kazao da je prvooptuženi Ratko Vujović, s Vujadinom Popovićem, koji je kao nekadašnji načelnik za sigurnost Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu 2015. godine osuđen na doživotni zatvor, sudjelovao u “sistematskom hvatanju, zatvaranju, ubijanju, pokapanju, iskopavanju i ponovnom ukopavanju” srebreničkih Bošnjaka.

“Iz zatvora Sušica su izvodili zarobljene bošnjačke muškarce i dječake, odvozili ih na tri lokaliteta, svezane ih iz kamiona izvodili jednog po jednog, pucali im u glave i leđa, bacali u jamu i nakon toga bacali bombe”, kazao je pored ostalog tužitelj Crnkić opisujući način ubijanja u ljeto 1995. godine.

Tužitelj je kazao i da je većina optuženih pomagala u ubijanjima i počinjenu genocida, dok je za optužene Viškovića i Dupljanina kazao da su “lično učestovali u streljanjima”.

Optuženima su određene mjere zabrane uključujući i zabranu napuštanja adresa stanovanja. Njihovi branioci nisu iznosili uvodne riječi.

Sudu se obratio samo optuženi Vitomir Pepić koji je zamolio sud da mu se odobre četiri dana za put u Sloveniju, kazavši kako mu je tamo ostala bankovna knjižica, da nije podigao penziju u Sloveniji od jula 2023. godine, te kako se “mora svake dvije godine javiti u ured penzionog fonda da bi nastavio dobijati penziju”.

Predsjedavajući sudskog vijeća, sudac Dragan Vukajlović, uputio je optuženog Pepića da taj zahtjev uputi pismeno Sudu BiH i zakazao nova ročišta za 19. april i 17. maj.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Optužnica protiv ove sedmorice bivših pripadnika Vojske RS-a podignuta je početkom decembra prošle godine i potvrđena 4. januara 2024.

Višković je ranije osuđen u dva procesa na ukupno 20 godina zatvora za zločine progona bošnjačkog stanovništva, ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima koja je počinio kao pripadnik Vojne policije u Vlasenici i Milićima.

Golijan je ranije osuđen na 15 godina zatvora za učestvovanje u strijeljanju oko 800 muškaraca na vojnoj ekonomiji “Branjevo” kod Zvornika počinjenog 16. jula 1995.

Višković i Golijan priznali su tad krivicu za ratne zločine.

Više od 8.700 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno je nakon što je Vojska Republike Srpske ušla u Srebrenicu 10 i 11. jula 1995. godine, koja je bila proglašena “zaštićenom zonom” Ujedinjenih nacija, usprkos prisustvu mirovnih snaga UN-a.

Protjerano je više od 25.000 žena, djece i starih.

Za oko 1.000 žrtava se još traga.

Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno više od 50 osoba na više od 700 godina zatvora. Na doživotnu kaznu zatvora osuđeni su Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske i Ratko Mladić, glavni komandant VRS-a.

Prema podacima udruženja žrtava, u Vlasenici je tokom 1992. godine ubijeno oko 2.800 Bošnjaka, od čega je 90 posto muškaraca i 10 posto žena. Među ubijenima je i 188 maloljetnika.

Najviše ubijenih stradalo je u logoru Sušica.

Haški tribunal je 2005. godine osudio komandanta ovog logora, pripadnika Vojske Republike Srpske, Dragana Nikolića zvanog Jenki, na 20 godina zatvora zbog ubistava, silovanja i mučenja bošnjačkih logoraša u Sušici.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Tadić pogodio u porazu od Olimpijakosa i ostavio nadu Feneru

Tadić pogodio u porazu od Olimpijakosa i ostavio nadu Feneru

Kako da jagode u frižideru ostanu svježe što duže

Kako da jagode u frižideru ostanu svježe što duže