in

7 biljaka koje nikako ne smiju da se sade pored paradajza

7 biljaka koje nikako ne smiju da se sade pored paradajza
Slatka-Tajna.Eu

Baštovani znaju za biljke koje su dobre komšije, ali kada je riječ o lošim komšijama – praadajz tačno ne može da živi pored ovih biljaka

Natprosječno toplo vrijeme natjeralo je baštovane da ranije posade paradajz. Ali sada kada planirate ostatak bašte, treba da znate koje biljke su dobre, a koje loše komšije paradajzu u bašti.

Evo kojih 7 biljaka predstavljaju loše komšije za paradajz:

1. Kupus i sve biljke iz porodice kupusa (karfiol, brokoli, prokelj i td.)

Kupus se smatra najgorim komšijom za paradajz. Zašto? Zato što kupus izvlači sve moguće minerale i vitamine iz zemlje u kojoj je posađen. Smatra se za biljku koja zahtijeva stalnu prihranu. Paradajz je ista biljka, u smislu da izvlači sve minerale iz zemljišta, ali u konkurenciji sa kupusom – gubi bitku.

Znači ako posadite paradajz blizu kupusa, gotovo je: sušiće se i propadati ili ćete u najmanju ruku imati loš prinos, prenosi Stil.kurir.rs.

2. Kukuruz

Ako posadite kukuruz pored paradajza znajte da ćete na plodu nalaziti kukuruznog crva koji će paradajz jesti kako stigne i kad stigne. Nema šanse da ćete moći da odbranite paradajz od ove napasti.

3. Komorač

Komorač nije dobar komšija ni jednoj biljci. Jednostavno, on usporava rast skoro svih komšijskih biljaka. Ako baš volite komorač, sadite ga posebno u saksije ili žardinjere. Obrazloženje je: komorač ispušta neku hemikaliju koja se ne dopada ni jednoj biljci koja mu raste blizu.

4. Mirođija

Kada se tek posade jedna pored druge – sadnica paradajza i tek iznikla mirođija se dobro slažu. Tokom rasta, mirođija će odbijati lisne uši koje obožavaju paradajz, ali kada izraste mirođija prestaje da prija paradajzu. Mirođija stvara previše kiselu zemlju oko paradajza, zbog čega plod stagnira.

5. Patlidžan

Iako mnogi baštovani ove dvije biljke sade jednu pored druge, to je velika greška. I patlidžan i paradajz su podložni smeđim mrljama koje se razvijaju po listovima i plodovima i mogu da uzrokuju uništavanje cijelog zasada.

Iako ponekad ove mrlje mogu da se zadrže samo na listovima, usporiće rast biljke.

Ako dođe do truleži paradajza od ove smeđe mrlje, to znači da se bolest proširila i na zemlju i korijen. Prijedlog je da se na tom mjestu ne sadi paradajz naredne dvije godine.

6. Krompir

Krompir i paradajz su podložni istim bolestima, od kojih se mnoge šire zemljom. Sadnjom ove dvije biljke, blizu jedna druge, dolazi do bolesti koje se šire, pa ne prija ni krompiru ni paradajzu da su u blizini.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


7. Orah

Iako manje vjerovatna kombinacija, ali da znate da je orah loš komšija svakoj biljci. To je vjerovatno jedna jedina biljka koja širi jaku hemikaliju oko sebe koja uništava sve druge biljke. Čak ni korov ne raste ispod oraha.

A ovih 8 biljaka vaš paradajz obožava: Evo šta da sadite pored paradajza

1. Bosiljak

2. Bijeli luk

3. Potočarka

4. Šparoge

5. Boražina ili borag

6. Mrkva

7. Kadife

8. Zelena salata.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

S 'Ulice snova' na daske koje život znače

S 'Ulice snova' na daske koje život znače

Carević odveo Vojvodinu u polufinale Kupa Srbije

Carević odveo Vojvodinu u polufinale Kupa Srbije