in

UPFBiH osniva Akademiju za društveno odgovorno poslovanje

UPFBiH osniva Akademiju za društveno odgovorno poslovanje
Slatka-Tajna.Eu
UPFBiH osniva Akademiju za društveno odgovorno poslovanje

Nakon Tuzle i Sarajeva Projekat „Jačanje zaštite ljudskih prava u aktivnostima poslovnog sektora u Bosni i Hercegovini“ predstavljen je predstavnicima poslovne zajednice, institucija vlasti, sindikata, akademske zajednice, nevladinih organizacija i medija u Vitezu. Kako je istaknuto tokom prezentacije,  cilj  Projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava u aktivnostima poslovnog sektora u Bosni i Hercegovini“ je unapređenje zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini promocijom provedbe Smjernica Ujedinjenih naroda o poslovanju i ljudskim pravima unutar poslovnog sektora u BiH i EU smjernicama o društveno odgovornom poslovanju. Projekat, koji traje dvije godine, provodi Udruženje poslodavaca u FBiH u saradnji sa Unijom poslodavaca RS od februara ove godine, a finansira ga Evropska unija.

„Kroz ovaj Projekat želimo unaprijediti provedbu, ali i sadržaj zakona koji se odnose na zaštitu ljudskih prava u poslovanju, u vezi s usklađivanjem sa EU smjernicom o društveno odgovornom poslovanju, Smjernicama UN o poslovanju i ljudskim pravima te poticanjem dinamike reformi koje  BiH treba provesti na putu ka punopravnom članstvu u EU. Vjerujemo da će realizacijom ovog projekta poslodavci unaprijediti znanja, steći nova iskustva, te ih u konačnici ugraditi u kvalitet svojih proizvoda i usluga, što će poboljšati konkurentnost bh. kompanija“, istaknuo je Mario Nenadić, direktor UPFBiH.

Projektnim aktivnostima predviđeno je osnivanje Akademije za društveno odgovorno poslovanje, kao obrazovnog programa za kompanije o uključivanju ljudskih prava u svakodnevno poslovanje i upravljanje.

„U okviru Projekta realizirat ćemo 10 regionalnih radionica i 10 online edukacija za oko 500 predstavnika višeg i srednjeg menadžmenta u kompanijama, kao i predstavnika sindikata i vlasti, tokom kojih će se učesnici educirati o stručnim znanjima o uticaju poslovanja na ljudska prava i praktičnim alatima i smjernicama koji će pomoći kompanijama da imaju veći pozitivan uticaj na zaštitu ljudskih prava u BiH“, kazala je Mersiha Jusić, sekretar UPFBiH tokom prezentacije Projekta.

Također je planirano kreiranje mobilne aplikacije (APP), kao online resursnog centra za podršku kompanijama u provođenju nadzora u zaštiti ljudskih prava.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Realizacijom projekta će se uspostaviti inkluzivni dijalog između socijalnih partnera, poslodavaca, sindikata i javnih institucija, o jačanju društveno odgovornog poslovanja i poboljšanju implementacije Smjernica UN o poslovanju i ljudskim pravima u BiH te usvojiti deklaracija o predanosti poslovnog sektora BiH Smjernicama UN o poslovanju i ljudskim pravima“, naglasila je Jusić.

U sklopu projekta bit će urađena analiza i izvještaj o implementaciji Smjernica UN o poslovanju i ljudskim pravima u BiH.

„Kroz provedbu planiranih aktivnosti projekta smanjit će se negativni uticaj poslovnih aktivnosti na ljudska prava, uključujući pitanja vezana uz okoliš, radnu snagu i društvo i visoko ih pozicionirati te povećati zagovaračku snagu za realizaciju predložene politike“, naglasila je Jusić.

 

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ADVOKAT OBJASNIO U PROCENTIMA: EVO KOLIKO MELINA DŽINOVIĆ ZAPRAVO MOŽE DA PROFITIRA OD RAZVODA

ADVOKAT OBJASNIO U PROCENTIMA: EVO KOLIKO MELINA DŽINOVIĆ ZAPRAVO MOŽE DA PROFITIRA OD RAZVODA

Za europske izbore kandidature se primaju do 23. travnja u ponoć

Za europske izbore kandidature se primaju do 23. travnja u ponoć