in

UN-ov šef za klimu: imamo još dvije godine za spas planete

UN-ov šef za klimu: imamo još dvije godine za spas planete
Slatka-Tajna.Eu
UN-ov šef za klimu: imamo još dvije godine za spas planete

Ilustracija

Foto: rafapress / Shutterstock

Vlade, poslovni svijet i razvojne banke imaju još dvije godine da nešto poduzmu kako bi se izbjegle puno gore klimatske promjene, rekao je u srijedu šef Ujedinjenih naroda za klimu. 

Znanstvenici tvrde da je do 2030. nužno prepoloviti emisije štetnih stakleničkih plinova kako bi se spriječio rast temperature za više od 1,5 stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje. Neuspjeh bi uzrokovao ekstremne vremenske uvjete i vrućinu.

Usprkos tome, emisije ugljikovog dioksida prošle su godine narasle na rekordnu razinu, a trenutna obećanja država o borbi protiv klimatskih promjena bi, ako se ispune, do 2030. tek neznatno smanjile globalne emisije.

Simon Stiell, izvršni tajnik UN-ove Okvirne konvencije o promjeni klime (UNFCCC), upozorio je da su iduće dvije godine ključne za spas naše planete.

– I dalje imamo priliku smanjiti emisije stakleničkih plinova novom generacijom nacionalnih klimatskih planova. No potrebni su nam snažniji planovi, sada, rekao je.

Govoreći na konferenciji think-tanka Chatham House u Londonu, Stiell je rekao da su države iz skupine G20 zajedno odgovorne za više od 80 posto globalnih emisija i da stoga moraju hitno djelovati.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


– Glavni cilj ovogodišnjih pregovora o borbi protiv klimatskih promjena UN-a je postići dogovor o financiranju zemalja u razvoju koje imaju teškoća u tranziciji s fosilnih goriva, kazao je.

Stiell je kazao kako se novac može osigurati kroz oprost dugova, jeftinije zaduživanje za siromašnije države, nove izvore međunarodnog financiranja poput poreza na emisije transporta i reformu Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

– Svakog dana ministri financija, direktori, investitori, klimatski i razvojni bankari usmjeravaju milijarde dolara. Vrijeme je da preusmjere te dolare, naglasio je.

U ‘superizbornoj’ godini u kojoj birači glasaju od Indije, Južne Afrike, Europe do Sjedinjenih Država, Stiell je rekao da klimatske mjere prečesto “izmiču iz programa vlada”.

Političari poput republikanskog kandidata Donalda Trumpa ili krajnje desnih stranaka na predstojećim europskim izborima odbijaju klimatske politike kako bi se dodvorili biračima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SUPRUGA NEUTJEŠNA: U 26. godini preminuo bivši učesnik “Zvezda Granda”

SUPRUGA NEUTJEŠNA: U 26. godini preminuo bivši učesnik “Zvezda Granda”

Savo Vujadinović sa TikToka: Imaš li onih prislingera? SMIJEH DO SUZA!!

Savo Vujadinović sa TikToka: Imaš li onih prislingera? SMIJEH DO SUZA!!