in

Štern o poskupljenju goriva: Očekivao sam veći porast cijena sirove nafte

Štern o poskupljenju goriva: Očekivao sam veći porast cijena sirove nafte
Slatka-Tajna.Eu
Štern o poskupljenju goriva: Očekivao sam veći porast cijena sirove nafte

Prerada nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Od ponoći cijene dizelskih i benzinskih goriva opet su porasle – nastavlja se višetjedno poskupljenje svih naftnih derivata koje s obzirom na globalna tržišta i skoru turističku sezonu neće padati. Takvi trendovi ne isključuju ponovno rast cijena hrane što predstavlja novi udar na džepove i standard građana. Energetski stručnjak Davor Štern rekao je u HTV-ovoj emisiji “Studio 4” kako je teško prognozirati hoće li cijene benzinskih goriva nastaviti rasti.

“Očekivao sam veći porast cijena sirove nafte”

No, uzroci su svima jasni.

– Ja sam očekivao veći porast cijena sirove nafte u odnosu na to što se događa u svijetu, poručio je.

Kartelski interesi članica OPEC-a, rat u Ukrajini, moguća eskalacija rata na Bliskom istoku, povećana potrošnja energenata u SAD-u neki su od razloga rasta cijena. No, Hrvatski građani uz sve to imaju i turističku sezonu, pa će potražnja za pogonskim gorivima porasti, a državi je u interesu da gorivo bude skuplje.

Štern je istaknuo kako je ta činjenica točna.

– Žalosno je, ali moram spomenuti, da u jeku turističke sezone Hrvatska ima dvije rafinerije koje su izvan pogona. Sisak je zatvoren za uvijek, a Rijeka ne radi već nekoliko mjeseci. Stalno se opravdavaju investicijama, koje su nejasne. Nitko ne zna što se tamo događa. Prema tome, ta se nafta prerađuje, čak i hrvatska nafta u drugim rafinerijama. Vrati se u Hrvatsku kao derivati. U tom segmentu, isto jedan dio prihoda, koji bi trebao pripasti Hrvatskoj i INA-i ostaje negdje drugdje, poručio je energetski stručnjak Štern. 

“Nitko u izbornom programu ne govori u INA-i”

Osvrnuo se i na intervenciju budućih vlada što se tiče na cijena na tržištu i marže. Štern je rekao kako je na to pitanje teško odgovoriti, te da će se sve vidjeti nakon izbora.

No, zabrinjavajuće mu je da ni jedna stranka u svom izbornom programu ne govori u INA-i.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


– INA je nestala s pozornice, više na nju nitko ne računa. Nitko ne govori o tome da bi se trebala formirati neka nova energetska kompanija za novo razdoblje. kakva će biti politika nove Vlade, ne zna. Ali bi trebala biti slična politika kao što je imala dosadašnja Vlada , odnosno da se pomogne građanima, naglasio je Štern. 

“Tečaj kune prema euru bio je nerealan”

Energetski stručnjak istaknuo je ako cijene goriva budu i dalje rasle, da je za očekivati kako će rast i cijene prehrambenih proizvoda. No, da za to nema razloga, jer država uvijek može intervenirati u bitne stvari, a to su struja, derivati i slično.

Štern je komentirao rast cijena hrane. Dodao je kako je taj rast zabilježen u cijelom svijetu.

– Hrvatskoj se još dogodio jedan problem, a taj je da je tečaj kune prema euru bio nerealan. Mi smo godinama držali tečaj 7.5 kuna za jedan euro, a tečaj je trebao biti oko 10. I ulaskom u Eurozonu taj se tečaj izjednačio. Veliki uzrok tog poskupljenja je i taj nerealni tečaj, kazao je. 

“Treba voditi računa o malim OPG-ovima”

Štern je naglasio kako Hrvatska ima velike probleme u poljoprivrede, te je nužna jedna nova politika prema tom sektoru.

I treba napraviti velikog reda, odnosno treba voditi računa o malim OPG-ovima. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Bajern bez navijača u Londonu

Bajern bez navijača u Londonu

bosanac#smijesno##vicevi#shala#humor#funny#hehehee😁👊

bosanac#smijesno##vicevi#shala#humor#funny#hehehee😁👊