in

Ovo voće efikasno podiže raspoloženje i sadrži velike količine vitamina C

Ovo voće efikasno podiže raspoloženje i sadrži velike količine vitamina C
Slatka-Tajna.Eu

U ovoj studiji istraživači su polazili od pretpostavke da vitamin C može imati pozitivan efekt na raspoloženje i zdravu funkciju mozga.

Veza između zdrave ishrane i visokog kvaliteta života je nepobitna, dok istraživači nastavljaju da produbljuju svoje razumijevanje o odnosu između ishrane i mentalnog zdravlja.

U sklopu istraživanja ove teme, nedavna studija objavljena u British Journal of Nutrition istražila je uticaj konzumacije kivija i vitamina C na raspoloženje i brzinu kojom su učesnici zabilježili poboljšanja.

Značaj vitamina C

Studija je pokazala da je unos kivija doveo do poboljšanja raspoloženja već poslije četiri dana, sa jačim efektom na vitalnost i dobro raspoloženje u poređenju sa onima koji su uzimali dodatke vitamina C. Ovo ističe značaj vitamina C za mentalno zdravlje i ukazuje na to da je konzumacija ovog nutrijenta kroz celovitu hranu možda najdjelotvornija.

Kivi je samo jedna od voćki koje nude brojne zdravstvene benefite, uključujući sadržaj vlakana, kalijuma, vitamina E i posebno visok nivo vitamina C, koji je ključan za funkciju imunog sistema i zarastanje rana. Prethodne studije su pokazale da dodaci vitamina C i voće bogato ovim vitaminom mogu doprinijeti poboljšanju raspoloženja.

U ovoj studiji istraživači su polazili od pretpostavke da vitamin C može imati pozitivan efekat na raspoloženje i zdravu funkciju mozga. Željeli su da istraže kako bi unos voća mogao uticati na mentalno zdravlje tokom određenog perioda.

Učesnici studije podijeljeni su u tri grupe: prva grupa je svakodnevno uzimala dodatak vitamina C, druga grupa je jela po dva kivija dnevno, dok je treća grupa dobijala placebo tablete.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Rezultati studije

Učesnici su tokom četiri nedelje konzumirali dodijeljene supstance ili placebo, odgovarajući na ankete svaki drugi dan. Ankete su obuhvatale pitanja o energiji i umoru, raspoloženju, produktivnosti i kvantitetu sna, kao i o nivoima fizičke aktivnosti.

Otkriveno je da su učesnici koji su konzumirali kivi zabilježili poboljšanje u raspoloženju i vitalnosti već nakon četiri dana, a poboljšanje produktivnosti nakon 14 dana, prema izvještaju magazina Hola!.

Ovi nalazi sugerišu da postoji vrijednost u mjerenju čestih promjena raspoloženja u realnom vremenu u svakodnevnom životu kroz intervencijska ispitivanja kako bi se razumjeli obrasci i vremenski okviri tih promjena.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

BiH je stepenicu od poziva u NATO članstvo, poručio bh. ministar odbrane

BiH je stepenicu od poziva u NATO članstvo, poručio bh. ministar odbrane

Lukša Jakobušić smijenjen sa mjesta predsjednika Hajduka

Lukša Jakobušić smijenjen sa mjesta predsjednika Hajduka