in

HRejting: Rezultati posljednje ankete uoči izbora: 3. i 4. izborna jedinica

HRejting: Rezultati posljednje ankete uoči izbora: 3. i 4. izborna jedinica
Slatka-Tajna.Eu
HRejting: Rezultati posljednje ankete uoči izbora: 3. i 4. izborna jedinica

HRejting 3. i 4. izborna jedinica

Foto: Dnevnik / HRT

Jedanaest dana prije izlaska na birališta središnji Dnevnik HTV-a počeo je s objavljivanjem rezultata posljednje ankete uoči izbora i to po izbornim jedinicama. HRejting je proveden 28. ožujka na uzorku od 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici, a najveća pogreška iznosi +/- 3,9%.

S obzirom na to da Hrvatska ima 10 izbornih jedinica, obrađuju se po dvije u pet Dnevnika.

HRejting je prezentirala novinarka Tatjana Munižaba, a govorila je o predizbornoj anketi u trećoj i četvrtoj izbornoj jedinici. Rekla je kako su dvije uvodne napomene. Izborne jedinice se objavljuju onim redom kojim ih agencija PromocijaPlus dostavlja HRT-u. Usto, u grafičkom prikazu rezultata stranaka ili koalicija vidjet ćete predvodnike njihovih lista u konkretnoj izbornoj jedinici. Naravno, svih koji su odgovorili na zamolbu da dostave fotografije.

III. izborna jedinica:

Od 16 lista za koje je Državno izborno povjerenstvo utvrdilo pravovaljanost, evo za koje su se i u kojem omjeru odlučili birači 3. izborne jedinice:

Rijeke pravde predvođene SDP-om 35,2%, HDZ-ova koalicija točno deset postotnih bodova manje – 25,2%. Treći izbor birača – Nezavisna platforma Sjever – 9,3%. Neupitno iznad izbornog praga još je samo savez na čelu s Domovinskim pokretom – 5,6%.

Nadomak je pragu na sjeveru Hrvatske točkasta koalicija Možemo! koju zaokružuje 4,5% birača. Slijedi Mostov savez na 4,2%.

Nezavisna lista Viktora Šimunića, jedina je još koju percipira malo više glasača – njih 1,5%. Sve ostale liste u 3. izbornoj jedinici imaju zajedno 1,9% birača, dok je neopredjeljenih 12,7%.

IV. izborna jedinica:

U četvrtoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća cijelu Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju te dijelove Koprivničko-križevačke, sve uvjete za natjecanja na izborima 17. travnja ispunilo je 14 lista.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Anketirani su ih poredali ovako: HDZ i partneri – 36,1%, SDP i partneri 22,6%. Treći je Domovinski pokret i partneri – 12,2%. Oko izbornog praga vrte se još Možemo s 5,1% i Mostov savez s točno pet postotnih bodova.

Blizu su im “Umirovljenici zajedno” koje podupire 4,3% birača. U 4. izbornoj jedinici malo više, ali za ulazak u Sabor ipak nedovoljno birača – primijetilo je Odlučnost i pravednost (1,2%) i koaliciju okupljenu oko Socijaldemokrata (1,0%). Preostalih šest lista zajedno dobivaju tek 2%, a neodlučnih je 10,4%. 

Kada bi se postoci preračunali u mandate

Izbori su za 11 dana, a anketa pokazuje raspoloženje birača isključivo u trenutku provođenja i kao takva može poslužiti samo za procjenjivanje trendova, nikako i za predviđanje rezultata. Usto, tu su i d’Hondtova metoda preračunavanja glasova u mandate koja u osnovi favorizira najjače liste, potom statistička pogreška HRejtinga, kao i trenutačno relativno visok udio neodlučnih birača. Sve su to razlozi zbog kojih s popriličnom rezervom treba uzeti preračunavanje glasova iz ankete u mandate.

Ovako bi izgledala podjela 28 saborskih mjesta u 11. sazivu Hrvatskog sabora iz 3. i 4. izborne jedinice

Od ukupno 14 zastupničkih mjesta iz 3. izborne jedinice, SDP-ovoj koaliciji otišlo bi njih 7. HDZ-ova bi osvojila 5 mandata. Preostala dva ravnomjerno bi podijelile liste međimurskog župana Matije Posavca i Domovinski pokret s partnerima.

Iz 4. izborne jedinice HDZ-ov savez u Hrvatski sabor poslao bi 7 zastupnika. SDP-ove Rijeke pravde 4, dok bi koalicija Domovinskog pokreta mogla računati na dva. Onaj još jedan preostali mandat prema PromocijiPlus osvaja Možemo! u kombinaciji s Hoćemo pravedno. 

U nedjeljnom Dnevniku na redu su rezultati ankete za 5. i 8. izbornu jedinicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zuckerberg prestigao Muska na listi milijardera

Zuckerberg prestigao Muska na listi milijardera

“JA SAM STARA ČEKALICA” Saša Popović bio zaljubljen u pjevačicu koja je preko 3 decenije u braku sa kolegom

“JA SAM STARA ČEKALICA” Saša Popović bio zaljubljen u pjevačicu koja je preko 3 decenije u braku sa kolegom