in

Četiri savjeta kako da stanete na put nesanici tokom drugog stanja

Četiri savjeta kako da stanete na put nesanici tokom drugog stanja
Slatka-Tajna.Eu

Ne kaže se džabe za trudnoću drugo stanje, jer zaista to tako i jeste. Žena doživljava mnogo promjene u tijelu, počevši od hormona pa sve do fizičkih promjena. Ipak, možda i jedan od najvećih problema kod trudnica posebno kako trudnoća odmiče jeste spavanje odnosno nespavanje.

Nesanica tokom trudnoće je redovna pojava, čak 78% se suočava sa ovim problemom. Faktori mogu biti razni (udaranje bebe u bešiku, mučnina, hormonske promene) i baš oni mogu da vas drže budnim do pola noći. To ne može donijeti ništa dobro jer šteti i mami i bebi.

Šta još može biti uzrok?

  • Loše varenje
  • Fluktuacija progesterona i estrogena
  • Bol u leđima
  • Često mokrenje
  • Realistični snovi
  • Anksioznost
  • Savjeti kako da se ozborite sa nesanicom u trudnoći
  • Odvojite vrijeme za opuštajuće aktivnosti

Jedan od najčešćih razloga za probleme sa spavanjem tokom trudnoće je nelagodnost, pa je zato važno da opuštanje integrišete u noćnu rutinu, piše “Cnet”. To može biti bilo šta, od čitanja knjige ili pisanje dnevnika. Isprobajte i vježbe disanja ili se istuširajte kako biste smanjili napetost u mišićima.

Dremajte

Trudnoća zahtjeva ogromnu količinu energije i hranljivih materija zbog kojih se osjećate umorno. Iako je tipičan savjet za nesanicu da ostanete budni tokom dana jer dremke mogu pogoršati simptome, to se ne odnosi na trudnoću. Trudnice treba da dremaju, posebno na početku trudnoće dok posteljica raste.

Trebalo bi strateški planirati dremke kako biste bili sigurni da neće uticati na noćni san.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Spavajte na lijevoj strani

Udoban položaj u krevetu može izgledati nemoguće kada nosite bebu. Ne samo da je spavanje na boku najudobniji položaj u trudnoći, već je takvo spavanje povezano sa ublažavanjem nesanice. Konkretno, spavanje na levoj strani može pomoći u ublažavanju gastrointestinalnih problema poput lošeg varenja. To je zato što su naši stomaci prirodno orijentisani na lijevu stranu, što varenje čini najefikasnijim ako spavate na toj strani.

Prilagođavanje na novi položaj za spavanje može biti teško, posebno ako to nije vaš tipičan položaj. Pokušajte da koristite jastuk za trudnice da poduprete leđa i kolena kako biste spriječili da se okrenete na leđa.

Ubacite dodatke u ishranu

Melatonin je prirodni hormon koji pomaže u održavanju cirkadijalnog ritma ili ciklusa spavanja i buđenja. Naša proizvodnja melatonina je smanjena kada smo izloženi svjetlosti tokom dana, dok se on pojačava kako sunce zalazi i pada mrak, piše ona.rs.

Redovna upotreba melatonina je porasla sa 0,4% kod odraslih u 2000. godini na 2,1% u 2018. godini. Istraživanja pokazuju da suplementi melatonina mogu da podstiču san tokom trudnoće. Zapamtite, uvek treba da razgovarate sa ljekarom prije nego što pokušate sa bilo kojim suplementom koji će vam pomoći da zaspite.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

‘SB’ PATROLA: Povodom Dana policije Kantona Sarajevo održana taktičko-pokazna vježba, pogledatje šta je zabilježio naš fotoreporter (FOTO)

‘SB’ PATROLA: Povodom Dana policije Kantona Sarajevo održana taktičko-pokazna vježba, pogledatje šta je zabilježio naš fotoreporter (FOTO)

Pronašao sam naslednika u Zvezdi

Pronašao sam naslednika u Zvezdi