in

Čokolada vam može pomoći u mršavljenju, ali postoji “kvaka”

Čokolada vam može pomoći u mršavljenju, ali postoji “kvaka”
Slatka-Tajna.Eu

Slobodno otvorite ostatke uskršnjih čokoladnih jaja – mogla vi bam pomoći u skidanju kilograma. Ali loša vijest je da možete pojesti najviše 20 grama dnevno.

Čokolada bi vam mogla poboljšati raspoloženje i vaš mozak  zaštititi od kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem. Hemikalija zvana teobromin, koja se nalazi u zrnu kakaovca i u mliječnoj i tamnoj čokoladi, ima potencijalne zdravstvene prednosti, tvrde naučnici.

Teobromin se nalazi u sjemenkama stabla kakaovca koje uspijeva u tropskoj Južnoj Americi. Studija je pokazala da ubrzava razgradnju masnoće i može pomoći u liječenju ili prevenciji moždanog udara, depresije i bolesti poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, prenosi Mirror.

Naučnici su došli do zaključka da teobromin ima malo nuspojava i da bi takođe mogao pomoći u smanjenju negativnog učinka visokog holesterola na pamćenje. Studija koju je sproveo tim sa Sveučilišta Zhengzhou u Kini otkrila je da ima zaštitne učinke na bubrege i da može spriječiti bubrežne kamence. Može čak olakšati kašalj i očvrsnuti dječje zube, prenosi RTCG.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Tim naučnika je proučavao istraživanja sprovedena na globalnom nivou u posljednje 23 godine. “Teobromin pokazuje neuroprotektivna svojstva, poboljšava kognitivnu funkciju i obećava u ublažavanju kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem. Pokazuje protivupalna svojstva i doprinosi regulaciji tjelesne težine”, poručili su.

Jedna analizirana studija kaže: “Konzumacija kakaovca duže od četiri nedelje i manje od 20 grama dnevno ima statistički značajne korisne učinke na indeks tjelesne mase i tjelesnu težinu; uprkos tome, veličina učinka je mala.”

Veća potrošnja mogla bi proizvesti suprotan efekat. Zrna kakaovca sadrže oko 3,3 posto teobromina.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zakon o ‘stranim agentima’ koristio bi samo vladajućima u RS-u

Zakon o ‘stranim agentima’ koristio bi samo vladajućima u RS-u

Džumhur u četvrtfinalu turnira u Italiji

Džumhur u četvrtfinalu turnira u Italiji