in

Ministri obilježavaju 75 godina NATO-a, razgovarat će o potpori Ukrajini

Ministri obilježavaju 75 godina NATO-a, razgovarat će o potpori Ukrajini
Slatka-Tajna.Eu
Ministri obilježavaju 75 godina NATO-a, razgovarat će o potpori Ukrajini

Ilustracija, NATO sjedište u Bruxellesu

Foto: Izvor: / Shutterstock

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastaju se u četvrtak kako bi obilježili 75 godina Saveza, te razgovarali o daljnjoj pomoći Ukrajini.

Drugog dana sastanka u Bruxellesu ministri će obilježiti potpisivanje Sjevernoatlantskog ugovora u Washingtonu kojim je uspostavljen transatlantski politički i vojni savez.

-Dok se suočavamo sa sve opasnijim svijetom, veza između Europe i Sjeverne Amerike nikad nije bila važnija, rekao je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

NATO je započeo s 12 članica iz Sjeverne Amerike i Europe, osnovan kao odgovor na sve veće strahove da Sovjetski Savez predstavlja vojnu prijetnju europskim demokracijama.

U njegovom je središtu koncept kolektivne obrane, ideja da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve, dajući američku vojnu zaštitu zapadnoj Europi.

Sedamdeset pet godina kasnije, NATO ima 32 članice i ponovno je preuzeo središnju ulogu u svjetskim razmjerima, nakon što je ruski rat u Ukrajini potaknuo europske vlade da Moskvu ponovno vide kao veliku sigurnosnu prijetnju.

Dvije najnovije članice NATO-a, Finska i Švedska, pridružile su se kao izravan odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu 2022.

– Nastavit ćemo jačati naše savezništvo, rekao je Stoltenberg novinarima.

– Nastavit ćemo raditi s našim partnerima diljem svijeta u cilju mira i sigurnosti, dodao je.

Rusija je u srijedu rekla da se NATO vratio hladnoratovskom mentalnom sklopu i da mu nema mjesta u “multipolarnom svijetu” koji Moskva nastoji izgraditi kako bi okončala američku dominaciju.

Stoltenberg je u srijedu naglasio da Savez mora osigurati pouzdanu i predvidljivu sigurnosnu pomoć Ukrajini na dulji rok kako bi manje ovisila o kratkoročnim dobrovoljnim doprinosima, a više se oslanjala na institucionaliziranu obvezu Saveza.

Glavni tajnik NATO-a kazao je da će ministri razgovarati o tome da NATO preuzme veću odgovornost u koordiniranju nabave vojne opreme i osposobljavanju ukrajinske vojske. Također će razgovarati o višegodišnjem financijskom doprinosu kako bi se osigurala pomoć Ukrajini.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Stoltenberg je također predložio paket od 100 milijardi eura za sljedećih pet godina kako bi se osigurala pouzdana pomoć Ukrajini u slučaju određenih političkih promjena.

Po diplomatskim izvorima, time bi se izbjegla opasnost da pomoć Ukrajini dođe u pitanje u slučaju da u Bijelu kuću ponovno dođe nepredvidljivi Donald Trump.

Nije jasno hoće li tu brojku prihvatiti NATO koji odluke donosi konsenzusom.

Ministri će se danas sastati i s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom.

Kuleba je Reutersu rekao da će izvršiti pritisak na njih da osiguraju više sustava protuzračne obrane Patriot za zaštitu od čestih napada ruskih balističkih projektila.

-Partneri su nam dostavili svoje različite sustave (zračne obrane), cijenimo to, ali to je jednostavno nedovoljno, s obzirom na razmjere rata, rekao je Kuleba.

Zemlje NATO-a mogle bi dati više Patriota kada bi postojala politička volja, rekao je.

Rusija: Odnosi s NATO-om ‘na nuli’, ali Moskva ne traži otvoreni sukob

Odnosi Rusije i NATO-a pogoršavaju se, ali Moskva ne namjerava ulaziti u sukob s nekom zemljom NATO-a, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško u intervjuu objavljenom u četvrtak.

U komentarima povodom obilježavanja 75. obljetnice NATO-a, Gruško je za rusku državnu novinsku agenciju RIA rekao da se odnosi “predvidljivo i namjerno” pogoršavaju, a sve kanale dijaloga između Moskve i Saveza Washington i Bruxelles doveli su do razine “kritične nule”.

– Je li vojni blok spreman za otvoreni sukob s Rusijom? Trebate pitati same članice NATO-a. U svakom slučaju, nemamo takve namjere u pogledu zemalja članica saveza”, rekao je Gruško.

Predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je ono što je nazvao svojom “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini 2022. s navedenim ciljem da spriječi širenje utjecaja NATO-a blizu Rusije. Ali rat je poslužio za poticanje saveza, koji se proširio na 32 članice primanjem Finske i Švedske.

NATO kaže da pomaže Ukrajini u borbi za opstanak suočenoj s ruskom agresijom, te je Kijev opskrbio naprednim oružjem, obukom i obavještajnim podacima.

Rusija kaže da to NATO savez čini de facto stranom u sukobu. Putin je u veljači rekao da bi izravni sukob između Rusije i NATO-a značio da je planet na korak od Trećeg svjetskog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Bomba Dušana Tadića sa pola terena (VIDEO)

Bomba Dušana Tadića sa pola terena (VIDEO)

JELENA KARLEUŠA OTKRILA SVOJ TIP MUŠKARCA: Koja je to vrsta seksualnog poremećaja

JELENA KARLEUŠA OTKRILA SVOJ TIP MUŠKARCA: Koja je to vrsta seksualnog poremećaja