in

Srbija ima najveći lavirint u Evropi

Srbija ima najveći lavirint u Evropi
Slatka-Tajna.Eu

Lavirint je oduvijek bio fascinantna pojava za ljudsku civilizaciju. Pored mitova, legendi, bajki i filmova, različite oblike – možemo naći na mnogim mjestima u svijetu. Najveći lavirint na evropskom kontinentu nalazi se kod nas.

Lavirint “Bora” u Batočini precizno je arhitektonski konstruisan. Ima tri staze ukupne dužine 3,5 kilometara. Vrijeme prolaska, odnosno, izlaska iz lavirinta, zavisi od osobe do osobe.

“Površina lavirinta je velika, deca se bolje snalaze nego odrasli i treba im manje vremena, valjda su čigrasti, veseli, radoznali. Deci treba oko pola sata da prođu lavirint, a odraslima od 45 minuta do sat vremena. Odrasli uživaju u prolasku lavirintom, a usput se i fotografišu. Posetiocima prepuštamo da sami odluče kojim tempom će  se kretati. Imaju prvu pomoć, mape, ukoliko žele  mogu da fotografišu mape, i odlučuju o tempu kojim će ići. Uvek mogu da pitaju naše pomoćnike koji šetaju kroz lavirint…na kraju ukoliko baš žele da izađu uvek nam je stražar na kuli”, istakla je Marina Bogdanović, direktorka Bora lavirinta u Batočini za RTS.

Lavirint privlači posjetioce avanturističkog duha, ima svoj algoritam, i samo onima koji vole odgonetanje, imaju strpljenje i koncentraciju, polazi za rukom da iz njega pronađu izlaz.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


“Radnicima koji rade u lavirintu treba mesec dana da se uhodaju u stazu, pod uslovom da znaju i da ih vodi neko ko zna stazu, nemaju osećaj za algoritam. On tehnički postoji, ali mi nemamo osećaj za algoritam”, rekla je Marina Bogdanović,direktorka Bora lavirinta u Batočini.

Najstariji lavirint urezan je u kamenu obalu reke Pansaimol u indijskoj državi Goja. Simboli lavirinta nalaze se i u umjetnosti starih Grka, u hrišćanstvu i u gotskom periodu i imaju posebna značenja. Danas se lavirinti grade radi zabave, poput Bore u Batočini.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Njukasl zove Maldinija

Njukasl zove Maldinija

“Dabogda svi prošli kao Dragana Mirković” Dara Bubamara o razvodu koleginice, evo šta je rekla o Toniju Bijeliću

“Dabogda svi prošli kao Dragana Mirković” Dara Bubamara o razvodu koleginice, evo šta je rekla o Toniju Bijeliću