in

Pet savjeta kako da pomognete bebi da brže progovori

Pet savjeta kako da pomognete bebi da brže progovori
Slatka-Tajna.Eu

Možda niste znali, ali razvoj govora kod bebe počinje već sa šest mjeseci. Mnogi roditelji će vidjeti da njihov mališan brblja nešto za sebe, a nekolicina će reći i da su u tom periodu i izgovorili svoju prvu riječ.

Međutim, u današnjem vremenu, kada su primat u vaspitanju preuzele društvene mreže i digitalizacija, sve više se susrećemo sa problemima u govoru djece. Rano pričanje djeteta je pokazatelj da se veoma dobro razvija, a vi možete da mu pomognete u tome, piše “Young mommas life”.

1. Razgovarajte sa bebom

Čak i kada znate da nećete dobiti odgovor, pričajte sa bebom. Nazivajući riječi pravim imenom pomažete razvoju bebinog mozga i njenog razumijevanja jezika. Ujedno, to je i priprema za početak govora i znajte da će imati više riječi. Istovremeno, taj razgovor će pomoći u izgradnji odnosa roditelja i djeteta.

2. Knjige

Barem jednom dnevno čitajte vašem mališanu. Bilo to pred spavanje ili preko dana, ne odričite se vremena provedenog pred knjigom jer je jako korisno da čitate bebi. Kada bude dijete dovoljno svjesno, samo će krenuti da traži knjige. Znajte i da će odabrati neku omiljenu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


3. Kartice memorije

Iako mnogi neće reći da je ovo dobar način za brz govor jer je akcenat na pamćenju, isprobajte i vidjećete. Ipak, kako beba bude gledala slike, tako će ih lakše povezivati sa riječima, što će pomoći sutra u izgradnji jezičkih vještina i uvođenju novih riječi.

4. Muzika

Isto tako, dobar način da poboljšate jezičke vještine bebe je i muzika. To će uključiti mnoge gestove i tako će beba prvo naučiti da komunicira – preko gestova. Odaberite neke koje će lakše da usvoje tekst pjesme, a kasnije će iste te riječi da zapamti i da pjeva.

5. Imenujte stvari

Šta god da radite i gdje god da idete, nemojte pričati “bebećim” jezikom, već stvari imenujte pravim riječima. Bilo da se nalazite u prodavnici, u parku ili negde treće, pričajte sa bebom i upoznajte je sa okruženjem u kojem se nalazi. To će odigrati veliku ulogu u govornom razvoju, prenosi ona.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Đoković smatra da je dužan olimpijsko zlato

Đoković smatra da je dužan olimpijsko zlato

ZDRAVKO ČOLIĆ IZBACUJE NOVU PJESMU: Ne tako davno siguran bijah u to da mogu pobjeći od sebe

ZDRAVKO ČOLIĆ IZBACUJE NOVU PJESMU: Ne tako davno siguran bijah u to da mogu pobjeći od sebe