in

Gradonačelnik Banjaluke osumnjičen za nenamjensko trošenje novca

Gradonačelnik Banjaluke osumnjičen za nenamjensko trošenje novca
Slatka-Tajna.Eu
Gradonačelnik Banjaluke osumnjičen za nenamjensko trošenje novca

Protiv Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke i Vuka Višekrune, ovlaštenog potpisnika u Odjeljenju za prostorno uređenje gradske uprave, podnesen je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu zbog sumnje da su nenamjenski trošili kreditna sredstva u iznosu od blizu 1,8 miliona maraka (oko 900 hiljada evra).

To je potvrđeno iz Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci za Radio Slobodna Evropa (RSE) u srijedu 3. aprila.

U toj pravosudnoj instituciji su naveli da će postupajući tužilac nakon upoznavanja sa dostavljenim izvještajem kojeg je dostavila Policijska uprava Banjaluka “odlučiti o daljem toku postupka”.

Prema policijskom izvještaju, Stanivuković se sumnjiči za krivično djelo “obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti”, a Višekruna za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.

“Postoje osnovi sumnje da je lice D.S. navedeno krivično djelo počinilo od 10. oktobra 2023. do 6. marta 2024. godine, na način da je iskoristio kreditna sredstva u iznosu od oko 1.767.129 maraka za namjenu drugačiju od one koja mu je odobrena. Lice V.V. se sumnjiči da je 1. novembra i 6. novembra 2023. godine iskoristilo svoj položaj i ovlaštenja, te potpisalo dokumente koji su u suprotnosti sa važećom dokumentacijom”, saopšteno je prethodno iz PU Banjaluka.

Prijava dolazi nakon višemjesečnih optužbi skupštinske većine u gradskoj skupštini, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji su optuživali Stanivukovića da je nezakonito trošio gradski novac mimo zacrtanog budžeta za 2023. godinu.

Zbog manjka budžetskih sredstava kasnili su i poljoprivredni podsticaji, te davanja za socijalne kategorije.

Budžet Banjaluke za 2023. godinu usvojen je krajem decembra 2022. godine u iznosu od 186 miliona maraka (oko 93 miliona evra).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


U martu je napravljen rebalans kojim je budžet povećan na više od 213 miliona maraka (oko 106,5 miliona evra). Povećanje je urađeno najviše zbog kreditnog zaduženje i sredstava potrebnih za završetak sportskog centra gdje je održan teniski ATP turnir porodice Đoković.

Nakon toga banjalučki gradonačelnik je tražio novi rebalans budžeta u septembru prošle godine. Od tada skupštinska većina nije željela da zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o tome.

Ovim rebalansom budžet za 2023. bi trebao biti povećan na preko 234 miliona maraka (oko 117 miliona evra).

Stanivuković je tvrdio da novca na računu Grada ima, ali da se ne može rasporediti bez rebalansa budžeta.

Istovremeno, u SNSD-u su istakli kako je već usvojen budžet za 2024., zbog čega tvrde da je nemoguće uraditi rebalans za prošlu godinu.

Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za čitavu godinu još nije urađen.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Karleuša izgubila bebu: Mala tačkica na ekranu ultrazvuka nije sijala, kao da sam nekog ubila…

Karleuša izgubila bebu: Mala tačkica na ekranu ultrazvuka nije sijala, kao da sam nekog ubila…

NLB Banka Sarajevo obilježila Svjetski dan svjesnosti o autizmu sa korisnicima Centra ,,Meho Sadiković’’ u Tuzli

NLB Banka Sarajevo obilježila Svjetski dan svjesnosti o autizmu sa korisnicima Centra ,,Meho Sadiković’’ u Tuzli