in

Ekonomski analitičar Brkić o rastu cijena hrane: Nada umire posljednja

Ekonomski analitičar Brkić o rastu cijena hrane: Nada umire posljednja
Slatka-Tajna.Eu
Ekonomski analitičar Brkić o rastu cijena hrane: Nada umire posljednja

Ekonomski analitičar Luka Brkić

Foto: Dnevnik / HRT

O rastu cijena, jednom od najvećih problema koji već mjesecima muči građane, u središnjem Dnevniku HTV-a govoro je ekonomski analitičar Luka Brkić sa Sveučilišta Libertas. S njim je razgovarala novinarka Zrinka Grancarić.

Brkić: U Hrvatskoj inflacija najviša u EU zbog strukture gospodarstva

Komentirajući podatke da je tri mjeseca za redom inflacija na 4,1%  ekonomski analitičar Luka Brkić rekao je kako inflacija još uvijek nije pod kontrolom.

– To nisu veliki inflatorni udari, ali ona još nije, kad je riječ o Hrvatskoj, ni približno na projiciranih 2%. Hoće li to biti 2025. ili 2026., to ćemo vidjeti, kazao je.

Dodao je da je za nas možda puno važnija inflacija koja kod nas proizlazi iz strukture našeg gospodarstva, dakle koja se ne mijenja.

– Kada se izvuče dekompozicija onda se vidi da su uvjerljivo poskupjele usluge, 6,6%. To je vezano za turizam, to je  loša strana priče od turizma, da tako kažem, rekao je Brkić.

Smatra da će se restriktivna monetarna politika nastaviti voditi i dalje, barem  negdje do lipnja.

– Ja tako procjenjujem što se tiče ESB-a, a to je znači i što se tiče i nas samih jer naš manevarski prostor u segmentu monetarne politike je izuzetno sužen, s obzirom da so članica eurozone, a inflacija i borba protiv inflacije ipak je najviše locirana u monetarnu politiku, istaknuo je Brkić.

Dodao je da kada se govori o eurozoni, u Hrvatskoj je inflacija i dalje najviša upravo najviše zbog strukture našeg gospodarstva.

– Cijene energije neznatno rastu, one su još pod kontrolom, dakle i plin, struja, nafta, naftni derivati, čak je cijena hrane je nešto malo usporila, ali rastu cijene usluge. Tu se slažem sa ministrom financija,  turistička predsezona je krenula nešto ranije, Uskrs je ove godine dosta ranije i ta potražnja naprosto pumpa cijene. To onda u strukturi inflacije na razini nacionalnog gospodarstva daje te rezultate od 4,1%, naglasio je Brkić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Realan skok inflacije usredi turističke sezone i ove godine kao i lani

Komentirajući činjenicu da se lani u Hrvatskoj dogodio uslijed turističke sezone veliki skok inflacije Brkića je rekao kako je vrlo realno da se to dogodi i ove godine.

– To je bilo, ako se dobro sjećam, u kolovozu prošle godine. Ako su ove prognoze, predviđanja i projekcije turističke sezone, da bi mogla biti čak i bolja nego što je bila prethodne godine, onda je to više nego izgledan scenarij. I naprosto je logično da to tako bude, istaknuo je Brkić.

Inflacija pohlepe u Hrvatskoj

Na pitanje, s obzirom na to da cijena hrane raste i više od stope inflacije ima li nade da će cijene hrane možda ipak stagnirati, Brkić je rekao da nada umire posljednja te da onda misli da ima nade.

– Kada gledate koliko smo mi uvozno ovisni pa kada je riječ o sektoru hrane onda je to preljevanje iz inozemstva. Kada pogledate da su cijene hrane ili nekih drugih prehrambenih proizvoda, kod nas više nego što su u okruženju, nego što su u zemljama iz kojih mi uvozimo, onda mora se postaviti pitanje, a zbog čega je tome tako? Čak su i neki proizvodi koji se proizvode u Hrvatskoj, koji su autohtono hrvatski proizvodi, jeftiniji u susjednim zemljama nego u Hrvatskoj. To nas sada vuče na jednu drugu stranu, na jednu drugu vrstu analize koja je poznata pod nazivom inflacija pohlepe, rekao je Brkić.

Dodao je da to nije u smislu moraliziranja.

– Naprosto kada vidite da kada nemate regulirano tržište, kada je tržna struktura monopolička ili oligopolistička, kada niste pravili dobar odnos između marži i cijena, recimo prilikom uvođenja eura, onda imate naprosto situaciju u kojoj više troškovi ne pumpaju cijene pa onda inflaciju. Ona je i dalje rastu jer imate naprosto kvazi rente koje onda dovode do toga. U Hrvatskoj su profiti bankarskog sektora, financijskog sektora rasli negdje oko 80%, a istovremeno su plaće u tom istom financijskom sektoru rasle 7 ili 8%, objasnio je Brkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Predstavljen projekat „Jačanje zaštite ljudskih prava u aktivnostima poslovnog sektora u BiH“ kojeg provode UPFBiH i UPRS

Predstavljen projekat „Jačanje zaštite ljudskih prava u aktivnostima poslovnog sektora u BiH“ kojeg provode UPFBiH i UPRS

Nove užasne vijesti za Rafaela Nadala

Nove užasne vijesti za Rafaela Nadala