in

Radnici termoelektrane Ugljevik štrajkom traže raskid koncesije date ruskom oligarhu

Radnici termoelektrane Ugljevik štrajkom traže raskid koncesije date ruskom oligarhu
Slatka-Tajna.Eu
Radnici termoelektrane Ugljevik štrajkom traže raskid koncesije date ruskom oligarhu

Radnici Rudnika i termoelektrane (RiTe) Ugljevik odlučili su na okupljanju ispred upravne zgrade preduzeća da nastavljaju štrajk započet prije deset dana, zahtijevajući da se raskine koncesija za kopanje uglja data firmi “Comsar Energy RS” ruskog oligarha Rašida Serdarova.

To je potvrdio za Radio Slobodna Evropa Boban Benović, predsjednik Sidnikata RiTe Ugljevik, rekavši da radnici nisu zadovoljni sastankom koji je održan dan ranije, između uprave Elektroprivrede RS i predstavnika ruske kompanije.

Zaposleni strahuju da bi preduzeće moglo da ostane bez dovoljne količine uglja potrebne za stabilnu proizvodnju električne energije, ukoliko ruskoj firmi u vlasništvu Serdarova bude dozvoljeno da kopa ugalj na njihovom ležištu.

“Rješenje je revitalizacija i rad Termoelektrane najmanje do 2050. godine uz obezbjeđenje dodatne količine uglja i da se ležište dato u koncesiju vrati RiTe Ugljevik. Na jučerašnjem sastanku napravljen je blagi pomak bez ikakvog dokumenta. Radnici ne vjeruju, hoće sigurnost i zato su odlučili da ostaju u štrajku”, rekao je Benović 28. marta.

Vlada entiteta Republike Srpska je 2013. godine dodijelila koncesiju za eksploataciju uglja na polju “Ugljevik istok 2” kompaniji “Comsar Energy RS”, a Ministarstvo energetike i rudarstva je u decembru 2023. godine odobrilo ovoj firmi eksploataciju uglja.

Vlada RS je 14. februara, nakon sastanka ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokića sa predstavnicima uprava Elektroprivrede RS i RiTe Ugljevik, saopštila da ruska firma još uvijek ne može početi sa eksploatacijom.

“Koncesionar bi morao imati prethodno odobrenu projektnu dokumentaciju i adekvatnu dozvolu da bi mogao vršiti eksploataciju, što u ovom trenutku nije slučaj”, saopštili su tada iz Vlade RS.

Inače, Vlada RS-a i Serdarov su planirali izgradnju Bloka 3 Termoelektrane u Ugljeviku, a najavljivalo se ulaganje više od pola milijarde eura.

Vlada Republike Srpske je do sada putem entitetske elektroprivrede otkupila koncesije i nerealizovane projekte Rašida Serdarova u ovom entitetu, za još uvijek nepoznat iznos.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Među njima su koncesije za hidrocentralu “Mrsovo” na rijeci Lim i hotel “Comsar” u Rudom.

Ko je Rašid Serdarov?

Ruski milijarder Rašid Serdarov, koji se bavi ulaganjima u energente, vlasnik je naftne kompanije “South-Urals industrial Company”, čija vrijednost prelazi dvije milijarde dolara.

Ime mu se našlo i u Panama Papers, dokumentima koji otkrivaju kako bogataši peru novac kroz “porezne oaze”.

U njegovom vlasništvu je “Comsar Energy Group”, kompanija bazirana na Kipru, u okviru koje u Bosni i Hercegovini posluju tri firme – a četvrtu, “Comsar Energy Hydro”, preuzela je Vlada RS.

Ruski biznismen je dobio bosanskohercegovačko državljanstvo kao “značajan investitor” odlukom Vijeća ministara 2011. godine.

Serdarov je dobio bh. državljanstvo na lični zahtjev, uz preporuku Vlade RS, koja je tada navela da je “lice od naročite koristi za BiH”.

Zakonski uslovi za biznismene, poput Serdarova, je da ulože “značajan iznos” novca ili da zaposle “značajan broj radnika”.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Đoković gradi kuću u BiH

Đoković gradi kuću u BiH

Šansa karijere za Paunovića koji bi mogao preuzeti Bragu?

Šansa karijere za Paunovića koji bi mogao preuzeti Bragu?