in

Nikšić poručio zastupnicima u RS da će Federacija BiH ostati na evropskom putu

Nikšić poručio zastupnicima u RS da će Federacija BiH ostati na evropskom putu
Slatka-Tajna.Eu
Nikšić poručio zastupnicima u RS da će Federacija BiH ostati na evropskom putu

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je da će vlada tog bh. entiteta i dalje ispunjavati obaveze na evropskom putu Bosne i Hercegovine, poručujući da mu “nije drago zbog političkih problema”, koji su se pojavili nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

Vlada Federacije BiH razmatrala je 28. marta na hitnoj sjednici u Sarajevu informacije o sigurnosnoj situaciji u tom entitetu, Nikšić je na konferenciji za novinare u tom kontekstu spomenuo da “politička situacija ima reperkusije na sigurnost u cijeloj BiH”.

Osvrnuo se na izmjene Izbornog zakona BiH koje je prije dva dana nametnuo visoki predstavnik, te činjenicu da je vlast RS nakon toga najavila usvajanje entitetskog izbornog zakona.

U tekstu tog zakona navedeno je da se u RS neće primjenjivati odredbe državnog Izbornog zakona, kao ni odluke Ustavnog suda BiH koje uređuju izbor delegata u Domu naroda BiH iz RS i zvaničnika RS na entitetskom i lokalnom nivou.

“Imamo tu sjednicu Narodne skupštine RS, ali želim reći da je dobro što, ipak, nije razmatrala izborni zakon RS. No, sve drugo što smo tamo čuli, ne može se ocijeniti dobrim”, kazao je Nikšić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Narodna skupštine RS na posebnoj sjednici u četvrtak razmatra aktualni sugurnosu i političku situaciju u tom entitetu, ali nije isključena mogućnost da se na dnevnom redu nađe i nacrt izbornog zakona RS.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Od završetka rata u BiH 1995. godine entiteti nisu imali nadležnost za provođenje izbora, a ni Ustav BiH ne spominje da entiteti organiziraju i provode izbore u zemlji.

Tokom sjednice, Milorad Dodik, predsjednik RS, kazao je da u roku od sedam dana trebalo poništiti sve donesene odluke visokog predstavnika u BiH, te je zaprijetio da će u suprotnom predstavnici RS istupiti iz insitucija vlasti BiH.

Tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je 26. marta nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt trebale bi smanjiti mogućnost izbornih manipulacija, kakve su zabilježene na izborima prethodnih godina.

To podrazumijeva biometrijsku identifikaciju svakog birača, odnosno da će građani prilikom izlaska na birališta osim lične karte biti identifikovani na osnovu biometrijskih parametara.

Vlast RS tvrdi da Christian Schmidt nije legitiman kao visoki predstavnik, tvrdeći da nije zvanično imenovan na sjednici Vijeća sigurnsoti UN u julu 2021. godine, protiv čega su bile Rusija i Kina.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Ove dvije biljke ne smijete da držite u stanu, one su energetski vampiri

Ove dvije biljke ne smijete da držite u stanu, one su energetski vampiri

pokušaj se ne smijati, nemogući memovi

pokušaj se ne smijati, nemogući memovi