in

Kako savršeno skuvati i oguliti jaja

Kako savršeno skuvati i oguliti jaja
Slatka-Tajna.Eu

Iako se kuvanje jaja čini kao kulinarski zadatak za potpune početnike, većina ljudi zapravo improvizuje prilikom pripreme ove zdrave i hranjive namirnice.

Slijedeći pravila koja vam donosimo, jaja će svaki put biti savršeno skuvana i lako se guliti.

Pazite na pukotine u ljusci

Kuvanje jaja na visokoj temperaturi nije preporučljivo. Čak će i najmanje pukotine na visokoj temperaturi uzrokovati prolijevanje bjelanjaka. Zato pregledajte svako jaje prije kuhanja, a kako se ne bi razbilo prilikom stavljanja u posudu, koristite žlicu ili neko slično kuhinjsko pomagalo.

Ne kuhajte jaja direktno iz frižidera

Ako se pitate kako kuhati jaja da ne puknu, nemojte ih stavljati direktno iz frižidera u kipuću vodu. Jako ohlađena jaja neće dobro reagovati na naglo zagrijavanje pa će ljuska popucati.

Najbolje je izvaditi jaja izfrižidera bar 10-ak minuta prije kuvanja kako bi se ugrijala na sobnoj temperaturi.

Birajte starija jaja

Kuvanje jaja može izgledati drugačije ovisno o tome koliko su jaja svježa. Svježa jaja imaju nešto niži pH zbog čega ih je teže oguliti. Kako jaje stari, ugljikov dioksid izlazi kroz pore na ljusci i sadržaj unutar ljuske postaje manje kiseo, zbog čega se starija jaja lakše gule. Idealno je kuhati jaja stara 10-ak dana.

Započnite kuvanje u hladnoj vodi

Iako mnogi jaja stavljaju u vodu tek kad ona zavrije, zapravo ih trebate položiti u hladnu vodu. Stavite li jaje direktno u kipuću vodu, bjelanjak će ispasti gumenast. Takođe, naglo zagrijavanje može uzrokovati pucanje ljuske.

Dodajte kašiku soli ili sode bikarbone

U doticaju sa soli i sodom bikarbonom bjelanjak se stvrdne, što će zatvoriti eventualne rupice na ljusci i spriječiti curenje bjelanjka.

Meko ili tvrdo kuvana jaja

Sigurno su se mnogi od vas pitali koliko dugo kuhati jaja, ovisno o tome želite li meko ili tvrdo kuhana jaja. Postupak kuhanja je isti – stavite jaja u hladnu vodu, dodajte kašiku soli ili sode bikarbone i čekajte da voda zavrije. Ako želite meko kuhana jaja, odnosno kremati žumanjak, nakon vrenja ih kuvajte još šest minuta, a želite li tvrdo kuvana jaja, kuvajte ih 10 – 12 minuta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Ako pak želite potpuno tečni žumanjak, tada u zakuhanu posoljenu vodu spustite jaje u posudu žlicom i pustite da kuha četiri minute, ako su manja jaja u pitanju, ili 5 – 6 minuta, ako kuvate veća jaja. Nakon toga jaje izvadite i stavite na stalak za jaje.

Odrežite ili očistite vrh ljuske, malo posolite i popaprite po želji i možete jesti kašikom ili močiti kruh.

Izbjegnite prekuvavanje

Ponekad tvrdo kuvana jaja znaju imati bezopasnu, ali oku neugodnu zelenu ovojnicu oko žumanjka. To se događa zbog reakcije sumpora iz bjelanjka i željeza iz žumanjka do koje dolazi kada se jaja kuvaju predugo ili na previsokoj temperaturi.

Kako biste to izbjegli, jaja kuhajte na slabijoj vatri te ne duže od 12 minuta.

Neki kuvari gase plamen odmah nakon što voda zavrije te puštaju da se jaja kuhaju u toplini vode u loncu.

Naučite pažljivo guliti jaja

Ako niste sigurni kako oguliti kuhana jaja, ovaj će vam savjet biti od velike koristi. Nakon kuhanja jaja prelijte hladnom vodom. Tako će se ona malo stisnuti i odvojiti od ljuske. Nakon toga jaje lagano lupajte o radnu površinu dok cijela ljuska nije razbijena.

Zatim jaje stavite između dlanova i nježno rotirajte dok se ljuska ne razlomi u sitnije komadiće. Skidanje ljuske nakon ovih koraka biće brzo i jednostavno, a jaje će ostati čitavo i spremno za serviranje, piše krenizdravo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Najdžel Hejs-Dejvis MVP 32. kola Evrolige

Najdžel Hejs-Dejvis MVP 32. kola Evrolige

DJEVOJČICA ŽELJNA USPIJEHA: Prijin video sa početka karijere sve oduševio

DJEVOJČICA ŽELJNA USPIJEHA: Prijin video sa početka karijere sve oduševio