Categories: Dijaspora

Održan koncert sevdah zbora „Rosa“ u SiTi teatru u Ljubljani

U  organizaciji Sevdah zbora „Rosa“ u prepunom SiTi teatru u Ljubljani održano je „Večer sevdaha“ ,  prvi samostalni koncert zbora na kojem su gosti bili i Gradski hor iz Bihaća i ansambl “Šadrvan” iz Rijeke. Bila je to prilika da se ispriča jedna slovenska, ljubljanska priča o sevdalinci ali i jednom ženskom zboru koji pjeva u okviru  KUD-a “Rosa”, društva za promociju bosanskohercegovačke kulture.

Sevdalinka, pjesma koja se pjeva i glasom i dušom Bosne i Hercegovine, živa je prisutna i u Sloveniji. Prihvatili su je i mnogobrojni Slovenci, osjećajući u njoj otkucaje svojih srca.

Inače, Sevdah zbor “Rosa”, već dvije godine pjeva i zrači odsjajima bogatijeg života u kojem nas uzvisuju i najmanji treptaji svakodnevice.

Pjevali su na probama, susretima i koncertima u Ljubljani, Kopru, Sarajevu, Bihaću, u Društvu bosanskohercegovačkog i slovenskog prijateljstva “Ljiljan”, na smotri u Tuheljskim toplicama, u programima Televizije Ljubljana, na obilježavanju Dana državnosti BiH u Ljubljani.

Kako kažu članovi zbora, pjevaju za sebe ali i za druge, jer sevdalinka je ističu duša koja uvijek traži drugu dušu, kao što rosa traži listove i latice cvjetova.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Kerim Dizdar, osnivač ovog kulturno-umjetničkog društva kaže kako je želja za afirmacijom kulturne baštine BiH kroz narodne pjesme rezultiralo da hor “Rosa” i zaživi u Ljubljani, kako bi između ostalog to postalo i mjesto druženja prijatelja iz BiH i Slovenije. U početku, ističe Dizdar bilo je skepse ali zahvaljujući Majdi Džinić, predsjednici KUD-a Rosa, okupio se dovoljan broj zaljubljenika u sevdah, kojima se, kao stručni vođa, pridružio i prof. Saša Čano (prvak Ljubljanske opere), da bi za relativno kratko vrijeme hor doveo na zavidan umjetnički nivo. Uslijedili su zapaženi nastupi u Ljubljani, Bihaću, Sarajevu, Kopru, Tuhelju.

I tako, jedna priča o sevdahu u Ljubljani i Sloveniji počinje da živi u ljepoti ali i jeziku jer ovaj hor svojim djelovanjem se zalaže i za ljepotu jezika, prevodeći pojedine sevdalinke i na slovenski jezik, kazujući ih, zajedno i sa drugim stihovima, između pojedinih programskih cjelina, kao najljepši vez.

 

Redakcija

Recent Posts

Preprodajom 1,3 tone duhana oštetili proračun za više od 150.000 eura

Preprodajom 1,3 tone duhana oštetili proračun za više od 150.000 euraFoto: PU istarska / -Uskok…

1 sat ago

Iz Bajerna bljuju vatru: Sudija nam se izvinio

MADRID - Trener fudbalera Bajerna Tomas Tuhel okrivio je sudije za eliminaciju minhenskog kluba u…

2 sata ago

IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: ‘Tri amigosa uskoro postaju bivši…’

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ip_sb_1.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ip_sb_1.jpg","caption":"Screenshot","bg":"333637"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ivica_sss.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/ivica_sss.jpg","caption":"Screenshot","bg":"293542"}] Ivica Puljić, dugogodišnji dopinik Al Jazeere iz Washingtona, komentirao je odlazak Gabriela Escobara na…

3 sata ago

Nisam u lošem društvu, zar ne?

Nikola Jokić je po treći put u četiri godine MVP u NBA ligi. Fantastičan uspjeh…

4 sata ago

Kiflice sa sirom

Ako volite kiflice, u nastavku vam donosimo odličan recept za one punjene sirom. Sastojci Tijesto…

4 sata ago