in

Diplomat RH protjeran iz Srbije zbog “špijunaže”; MVEP: Odgovorit ćemo

Diplomat RH protjeran iz Srbije zbog “špijunaže”; MVEP: Odgovorit ćemo
Slatka-Tajna.Eu
Diplomat RH protjeran iz Srbije zbog “špijunaže”; MVEP: Odgovorit ćemo

Zgrada MVEP-a

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije objavilo je danas kako je nepoželjnom osobom proglasilo prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je “grubo izišao oz okvira diplomatskih normi”, priopćio je srbijanski MSP. Potom je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH izrazilo žaljenje zbog takve odluke i poručilo da zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez u vrijeme i na način koji odabere.

– U pitanju je dokumentirana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko-konzularne odnose i uslijed toga je proglašen personom non grata, navode provladine “Večernje novosti”.

– Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije je 20. studenog 2023. godine donijelo odluku da, u skladu s člankom 9. Bečke konvencije koja regulire diplomatske odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata, navodi se u priopćenju.

Članak 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kaže da “država primateljica može u svako doba i bez obveze obrazlaganja svoje odluke, obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata.”

Tijekom profesionalnog angažmana u Srbiji Šnajder je, kako navodi MSP, “grubo izišao iz okvira diplomatskih normi” i prekršio Bečku konvenciju, a tim povodom diplomatska nota uručena je hrvatskom veleposlaniku Hidajetu Biščeviću.

MVEP RH izražava žaljenje zbog odluke Srbije i poručuje da će odlučiti kako će odgovoriti

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske objavilo je kako izražava žaljenje zbog odluke Republike Srbije da prvog tajnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu proglasi personom non grata.

– U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu, stoji u priopćenju.

Zabrinjava nas što protjerivanje hrvatskog diplomata predstavlja dodatni pritisak na djelatnike hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji. S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez u vrijeme i na način koji odabere, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Hrvatsko veleposlanstvo bez komentara

U hrvatskom veleposlanstvu nisu bili dostupni na komentar ove odluke.

Srbijanski MSP naglašava da “žali zbog postupanja navedenog diplomata u proteklom razdoblju koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusjedskoj suradnji i sveukupnom podizanju razine mira i stabilnosti u regiji”:

MSP također “izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, a u cilju ostvarenja zajedničke europske budućnosti”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SEVERINA JE ODRASLA U ROMSKOM NASELJU, BILO IH JE 13: DANAS KRASI NASLOVNICE ČASOPISA I STUDIRA

SEVERINA JE ODRASLA U ROMSKOM NASELJU, BILO IH JE 13: DANAS KRASI NASLOVNICE ČASOPISA I STUDIRA

Lagana pobjeda Zvezde protiv Mornara

Lagana pobjeda Zvezde protiv Mornara