in

U morskom sedimentu kod Bakra povećana koncentracija teških metala, zrak prve kategorije

U morskom sedimentu kod Bakra povećana koncentracija teških metala, zrak prve kategorije
Slatka-Tajna.Eu
U morskom sedimentu kod Bakra povećana koncentracija teških metala, zrak prve kategorije

Bakar

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željko Linšak rekao je da mjerenja pokazuju da zrak na području Bakra nije onečišćen te je prve kategorije, a u morskom sedimentu ima povećanih koncentracija teških metala i drugih zagađivala.

Željko Linšak je na redovnoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi, a zbog povećanog interesa javnosti, izvijestio da Zavod prati kakvoću zraka na bakarskom području. Na županijskoj postaji Bakar mjere sumporni dioksid, amonijak, ukupnu taložnu tvar i teške metale, na terminalu za rasuti teret u Bakru lebdeće čestice, a na postaji Krasica, u sklopu monitoringa Rafinerije nafte Rijeka, više parametara, među ostalim lebdeće čestice i teški metali.

Zrak je čist ili neznatno onečišćen, izmjerene koncentracije na sve tri lokacije pokazuje da je zrak u prošloj godini i u dijelu ove godine prve kategorije, rekao je i dodao da unutar prve kategorije postoje odstupanja, ali da zrak, na temelju važećeg zakona i uredbe, nije onečišćen niti je u drugoj kategoriji.

Samo na postaji Krasica je druga kategorija zraka, zbog ozona, koji nije uzrokovan industrijom, a pojavljuje se na Mediteranu tijekom ljeta.  

Zavod je ispitivao i morski sediment u Bakarskom zaljevu te su pronađene povećane koncentracije teških metala, policikličkih aromatskih ugljikovodika i drugih zagađivala, veće nego na kontrolnoj lokaciji u uvali Svežanj u Kostreni.

Zakonski propis o stanju morskog sedimenta ne postoji u Hrvatskoj i ne možemo reći je li neka koncentracija premašila granicu, no na osnovi dugogodišnjih ispitivanja i usporedbom s relevantnom znanstvenom i stručnom literaturom, utvrdili smo da ima povećanih koncentracija policikličnih aromatskih ugljikovodika i teških metala, rekao je Linšak. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Istaknuo je i da takvi rezultati ne iznenađuju, s obzirom na okruženje, da je do prije dva desetljeća tamo bila koksara, a i dalje se nalazi luka za rasuti teret.

Linšak je još rekao kako Zavod provodi i ispitivanja mora bez na to obzira što na području Bakra nema plaža za kupanje.

Tako su su od 2011. do 2013. u bakarskoj uvali ispitivani mikrobiološki pokazatelji na dvije lokacije – Podbok i Podsteni. Utvrđeno je da je više od 40 posto uzoraka mora nezadovoljavajuće i nije pogodno za kupanje. Ispitivanja su se provodila i od 2020. do 2023., na istim lokacijama, a rezultati u više od 40 uzoraka su ponovo bili nezadovoljavajući.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Očekivano: Šveđani otpustili selektora

Očekivano: Šveđani otpustili selektora

Nova antidoping pravila u Bosni i Hercegovini

Nova antidoping pravila u Bosni i Hercegovini