in

DVIJE GODINE OD SMRTI: Merimu Njegomir optužili da je pokrala dio muževog bogatstva

DVIJE GODINE OD SMRTI: Merimu Njegomir optužili da je pokrala dio muževog bogatstva
Slatka-Tajna.Eu

Na današnji dan, 20. novembra 2021. godine u 69 godini života preminula je Merima Njegomir Kurtiš.

Muzička zvijezda bivše države Jugoslavije i Srbije. Svojim veličavenim vokalnim izvedbama, ostavila je dubok trag, na folk sceni Balkana.

Merima Njegomir Kurtiš je bila dragulj kulture i muzičkog života, kazali su o njoj muzički znalci i kritičari. Okarakterisana je kao interpretatorka najcjenjenijih i najljepših novokomponovanih i izvornih pjesama. Njen talenat je rijetkost. To pjevanje na 20 svjetskih jezika, pa i izvornih, vranjanskih, sevdalinki, starogradskih, šumadijskih…

 Otac Adem, majka Fatima

Svojim sopranom i visinama njena izvedba svake numere zvuči maestralno. Tu je i njen izgled za koji su rekli da je važila za jednu od najljepših pjevačica. Karijeru je gradila dostojno pazeći na svaku izjavu, ponašanje, slikanje… Stekla je za 47 godina pjevačkog opusa zvanje istaknute umjetnice i vrhunskog radio pjevača. Sve sa više od 300 snimljenih pjesama.

Merima Kurtiš rođena je 1953. godine u Beogradu. Sa porodicom živjela je u zemunskom naselju Kalvari. Učeći osnovnu školu najviše se zanimala za sport, naročito ritmičku gimnastiku. Okušala se i u školskom horu, ali tada je stidljivost odvojila od muzike. Roditelji su joj se rastavili po njenom završetku osnovnog obrazovanja. Ona je ostala sa ocem Ademom koji je porijeklom Makedonac i bratom, a dvije sestre su živjele sa majkom Fatimom koja je rođena Bijeljinka. Majka joj je branila da pjeva jer to je, po njenom mišljenju, bilo gubljenje vremena. U kući je pored učenja srednje turističke škole radila sve kućne poslove, kuhala, čistila, da bi pomogla bratu i ocu. Na putu za Sloveniju na školskoj ekskurziji u autobusu je pjevala i oduševila drugare.

Slučaj je htio da u jednom restoranu u društvu i zapjeva. Tada je dobila ponudu od šefa benda da pjeva sa njima. Nedugo zatim stigla je za Merimu i druga ponuda od orkestra „Citadela“. Mada se otac protivio, ona je prihvatila ponudu. Otišla je sa njima u Ključ poslije u Podgoricu gdje je nastupala dva mjeseca. Uporedo je slušala i učila muziku i pjevanje. Upisala je i završila Muzičku školu, nešto kasnije i akademiju pa i Višu turističku.

Njeno ime dobiva na značaju i postaje poznato za vrijeme njenog nastupa u elitnom restoranu „Romanitaru“. Uz poziv Fetomira Šešića Šeleta odlazi na Radio Beograd da bi realizovala dva probna snimka. No, njena izvedba pjesama „Idem putem, pjesma se ori“ i „Bisenija“ ostaju kao trajni snimci a ona ostaje da snima na radiju. Na takmičenju mladih pjevača ‘78. godine od 184 učesnika ona i još jedna njena kolegica su pobijedile. Krenule su pobjede na takmičenjima na Ilidži „Uspomena još si samo“ osvaja prvu nagradu medija, pjesmu koju je napravio Milutin Popović Zahar.

A onda joj dvije pjesme ‘77. godine za prvi singl naslovljen „Voljela sam tebe dragi“ pravi Tozovac, a izdaje „Jugoton“. Tozovac joj je prvi kazao da je pored Cuneta i Silvane najmuzikalnija pjevačica. On joj je puno pomogao savjetima, svojim prijateljskim pristupom, a ona je njega ‘79. godine odabrala za vjenčanog kuma kada se udavala za Milana Njegomira. Iz tog braka sa čovjekom s kojim je bila od svoje 21 godine dobila je četvero djece Milicu, Jelenu, Ljubicu i sina Marka. Razišli su se sredinom devedesetih godina. Sa svojim imenom nije da nije trpila sindrom nepodobnosti. Dešavali su joj se teški periodi kroz kojih je prolazila kao umjetnica jer je bila nepoželjna. Doživjela je skidanje sa programa, sa Radio Beograda, nije mogla pjevati. Nije dobila ni dozvolu za tradicionalno pjevanje na Kolarcu.

I u djetinjstvu čak je trpila uvrede zbog svog imena. Kulminacija u njoj se desila kada je pred sam nastup jubileja manastira Morača dobila zabranu od organizatora da pjeva jer nije blagoslovena. Požalila se Vladiki Amfilohiju kazavši da je rođena u Srbiji, udata za Srbina, djeci dala srpska imena, da je čuvar srpske narodne muzike, samo što na svoj način vjeruje u Boga. On joj je pomogao. Nedugo zatim dobila je mjesto muzičke urednice na RTS-u.

Poželjela da se odmori

Merimin presjek muzičke karijere su brojni snimci za arhiv radio stanica bivše države i Srbije. Audio albuma 35, brojnih video snimaka, kompilacija na koje su stopljeni hitovi „Opilo nas vino“, „Zbog tebe“, „Što je lepo kad se neko voli“, „Da nije ljubavi tvoje“, „Ruzmarin“, „Mezimica“, „Bol bolujem“, „Pamtim još“… Njen takmičarski duh je prenosila na učešće na festivalima a učestvovala je na njih pedesetak Hit parada, Ilidža, Vogošća, Beogradsko proljeće, Mesam, Valandovo, Šumadija, Ohrid, Zlatne tamburice…

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Sa svojim jedinstvenim muzičkim izrazom ponijela je i veliki broj nagrada, priznanja, povelja za doprinos i očuvanje etno muzika, jazza, zabavne i rok muzike. Svakako tu su i festivalske nagrade. Za doprinos srpskoj kulturi uručena joj je i Vukova nagrada. Merima je odjednom poželjela da se odmori od svega pa je 2019. godine penzionisana u RTS kao estradni umjetnik uz nagradu za životno djelo. Sa svo punoćom i ljepotom glasa i vlastitom ljubavi i emotivnoj sprezi sa muzikom nije htjela da dočeka nemoć na sceni.

Nije se oprostila od scene, svojim poklonicima ostala je dužna još jedan veliki koncert u nizu brojnih koje je održala sa uspjehom. Merima je dugo živjela sa najmlađom kćerkom na Vračaru, a sada je presretna u Kosmaju koji je za nju relaks. Prirodne ljepote, cvrkut ptica, sve to ona naziva rajom na zemlji. A dijeli ga sa divnim komšijama među kojima su Ivan iz Legendi, Žarko Dančuo, njene prijateljice. Nedavno je iza sebe ostavila i jednogodišnju vezu sa Dragoljubom Markovićem. Nju zapravo ne zanima udaja i ništa osim porodice i muzike. Svemu tome je prilazila na svesrdan način tako da bi od jednostavnog teksta svojim glasom pravila veličanstvene priče. Na kraju je kazala da se kroz karijeru takmičila sama sa sobom i da se umorila od toga.

Nakon smrti bivšeg supruga Milana i njene velike tuge srbijanski mediji su pisali kako je ona sa kćerkama pokrala dio njegovog bogatstva, na koje optužbe je Merima samo uz zgražavanje kazala da ne vidi potrebu ni razlog da tako nešto učini. No, za dug prema državi koji ima zbog neplaćenih kirija od penzija joj se oduzima veća svota novca.

 Ivanova korita

Hit pjesma „Ivanova korita“ ispod kojih se potpisuje Milutin Popović Zahar Merima je odbijala duže vremena, a onda je Zahar kazao da predviđa hit. I zaista se tako desilo, da bi danas svi mislili da je to pjesma izvornog porijekla.

Zabave i svadbe

Lijepe i otmjene zabave Merima je nerijetko prihvatala. Svadbenu zabavu pjevala je na vjenčanju fudbalskog maga Dragana Džajića. A potom pjevala i na svadbi njegove kćerke Dragane i Miloša Ivanovića.

Piše: Jasna Durić

The post DVIJE GODINE OD SMRTI: Merimu Njegomir optužili da je pokrala dio muževog bogatstva appeared first on Express.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pečene prokulice – Recept

Pečene prokulice – Recept

Agencija Moody’s podignula kreditne izglede Zagrebu i Holdingu

Agencija Moody’s podignula kreditne izglede Zagrebu i Holdingu