in

Agencija Moody’s podignula kreditne izglede Zagrebu i Holdingu

Agencija Moody’s podignula kreditne izglede Zagrebu i Holdingu
Slatka-Tajna.Eu
Agencija Moody’s podignula kreditne izglede Zagrebu i Holdingu

gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Kreditna agencija Moody’s podignula je kreditne izglede Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga sa stabilnih u pozitivne, uz zadržavanje Baa2 investicijskog rejtinga.

– Kreditni rejting ima važnu ulogu na mogućnosti Grada da unaprijedi usluge i gradsku infrastrukturu jer veći kreditni rejting znači jeftiniji pristup novcu i veći interes ulagača, istaknuo je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, komentirajući odluku agencije Moody’s. 

– Zbog toga smo, unatoč tome što su u Zagrebu najveće plaće, u mogućnosti i dalje zadržati praktički najjeftinije cijene komunalnih i drugih usluga u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj, a u 2024. ćemo moći napraviti i značajne iskorake u kvaliteti usluga za građane, dodao je.

Moody’s podsjeća da se povećanje kreditnih izgleda Grada Zagreba događa nakon istovrsnog povećanja za Republiku Hrvatsku, te su kreditni rejting Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga na istoj razini kao i kreditni rejting Hrvatske.  Napominju i slične dugoročne izglede za makroekonomski rast za koje očekuju da će ojačati financijske rezultate Grada Zagreba i pridonijeti nastavku smanjenja duga u sljedećih nekoliko godina. 

Nadalje, zbog uspješnog upravljanja Gradom, Moody’s navodi niske okolišne, socijalne i upravljačke rizike za Grad Zagreb.

Moody’s: Dobro upravljanje Gradom i financijama

Govoreći o zaštiti okoliša, agencija ističe uspješnu zaštitu od poplave, te u tom smislu nužnost obnove vodovodne i kanalizacijske infrastrukture. Jak demografski profil, najveće plaće u državi i najniža nezaposlenost u Hrvatskoj razlog su niskog socijalnog rizika. Tomu pridodaju i visoku razinu pristupa obrazovanju, dobre zdravstvene i ostale ključne usluge.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Niski upravljački rizici pak prema agenciji Moody’s proizlaze iz dobrog upravljanja Gradom i jakih institucija, a posebno iz visoke vjerodostojnosti Grada zbog mudrog upravljanja financijama, zbog čega Grad stalno ostvaruje uspješne financijske rezultate.

Što se tiče kreditnog rejtinga Zagrebačkog holdinga, na njega ponajprije utječu rezultati Grada, koji pruža snažnu podršku Holdingu u donošenju i provedbi važnih odluka, kao i ključna uloga Zagrebačkog holdinga u upravljanju gradskim komunalnim uslugama.

– S obzirom na prethodna povećanja kreditnog rejtinga i izgleda i od strane agencije Moody’s i od strane agencije Standard&Poors, ovo je ukupno čak šesto povećanje rejtinga ili kreditnih izgleda Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga u mandatu ove gradske Uprave. Ovakva potvrda najvećih svjetskih financijskih agencija najbolje govori o uspješnosti ove gradske Uprave u upravljanju Gradom Zagrebom, na što sam iznimno ponosan, podsjetio je gradonačelnik Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DVIJE GODINE OD SMRTI: Merimu Njegomir optužili da je pokrala dio muževog bogatstva

DVIJE GODINE OD SMRTI: Merimu Njegomir optužili da je pokrala dio muževog bogatstva

Murinjo želi da produži ugovor sa Romom

Murinjo želi da produži ugovor sa Romom