in

Poruke političara iz Vukovara: Danas nije dan za podjele

Poruke političara iz Vukovara: Danas nije dan za podjele
Slatka-Tajna.Eu
Poruke političara iz Vukovara: Danas nije dan za podjele

Poruke političara iz Vukovara: Danas nije dan za podjele

Foto: HTV / HRT

Žrtvi Vukovara došao je odati počast i državni vrh. Premijer poručuje da Vukovar mora biti mjesto zajedništva, a ne podjela. U Koloni sjećanja je bio i predsjednik Milanović, ali bez izjava. U Vukovaru su i ministri, gradonačelnici i predsjednici stranaka. Ovo su njihove poruke.

Plenković: Vukovar mora biti mjesto zajedništva, a ne podjela

Premijer Andrej Plenković u subotu je u Vukovaru naglasio da su došli odati poštovanje hrvatskim braniteljima, koji su najviše dali za hrvatsku slobodu, te poručio da Vukovar mora biti mjesto zajedništva, a ne podjela.

– Nadam se u zajedništvu i s iznimnom čašću, kako bismo na ovaj način pozdravili one koji su najzaslužniji za hrvatsku demokraciju i slobodu ovih proteklih više od trideset godina, istaknuo je Plenković. Iskazavši poštovanje prema patnji i žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu, premijer je istaknuo da se grad danas razvija te da se u njega ulaže.

– Svaka vlada, a naša posebno ovih nekoliko godina, učinila je maksimalne napore kada je riječ o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo, školstvo. Mislim da smo zajednički napravili velike napore i da je naša zadaća, a i svih hrvatskih vlada, otprije i ubuduće, da maksimalno vodimo računa o Vukovaru, rekao je premijer dodavši da se posebno mora voditi računa o hrvatskim braniteljima i iskazati poštovanje prema žrtvama velikosrpske agresije.

Najvažnije je, naglasio je, da Vukovar ne smije biti mjesto podjele, nego mjesto zajedništva. I svi su u koloni dobrodošli, kao što su dobrodošli svih ovih godina, rekao je upitan za komentar o tome da su pripadnici HOS-a na čelu kolone sjećanja. Novinari su ga pitali i smeta li mu ZDS na HOS-ovom amblemu.

– Tu temu smo već apsolvirali i limitirali na ono što je bilo 1991., a one druge konotacije su neprihvatljive i u konačnici štetne Hrvatskoj. Ja se nadam da velika većina hrvatskih građana to zna i shvaća, rekao je. Što se tiče odluke čelnika SDSS-a da se ne pojave u Vukovaru, rekao je kako su “Predstavnici SDSS-a su više puta bili u Koloni”.

Jandroković: Danas ne treba govoriti o podjelama

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković pozvao je u subotu iz Vukovara na dostojanstveno obilježavanje Dana sjećanja i komemoriranje žrtve Vukovara, Škabrnje i svih hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu.

Predsjednik Sabora rekao kako je bilo “puno toga rečeno što se nije trebalo izreći zadnjih nekoliko dana pa i tjedana” te naglasio kako je danas dan “kada zaista treba nastupati promišljeno, odgovorno i koncentrirati se ne obilježavanje sjećanja na žrtvu Vukovara, na žrtvu Škabrnje i na sve žrtve iz Domovinskog rata”.

– Danas je takav dan kad je Hrvatska ujedinjena, danas obilježavamo sve žrtve iz Domovinskog rata, a ponajprije žrtvu Vukovara i Škabrnje. Dakle, moramo biti dostojanstveni, moramo biti promišljeni i govoriti ono što danas treba reći, a to je da je Vukovar simbol hrvatske slobode, simbol hrvatskog stradanja, da je Vukovar bio grad koji je slomio velikosrpsku agresiju i nakon kojega su stvari krenule prema pobjedi u Domovinskom ratu, poručio je Jandroković.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Danas se trebamo prisjetiti svih žrtava koje su stradale u Domovinskom ratu, dodao je, trebamo se pokloniti žrtvi grada Vukovara, žrtvi njegovih stanovnika, iskazati poštovanje prema svima koji su poginuli, koji su stradali, koji su nestali. Novinari su ga pitali ima li odgovornosti političara “za to što se dijeli nacija na ovakav dan, a Jandroković je odgovorio kako “svatko postupa po svojoj savjesti” te da svatko “mora odgovarati za ono što čini i što izgovara”.

Penava: Nadam se dostojanstvenoj Koloni sjećanja

– Teška je emocija, zrak se doslovno može rezati nožem. Ovoliko godina nakon, s ponosom gledamo na djelo hrvatskih branitelja ali i s tugom zbog stradalih branitelja i civila. U Vukovaru, unatoč tome što je grad pao – možemo govoriti da smo pobjednici, kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Izrazio je uvjerenje da će se, unatoč različitim mišljenjima – koračati u dostojanstvenoj Koloni sjećanja. Podsjetio je da za zločine u Vukovaru nitko od nalogodavaca i iz Generalštaba JNA nije odgovarao. Ponovio je da u Koloni ima mjesta za svakoga tko se kolazi pokloniti žrtvama te da nitko nije dijelio ljude po nacionalnosti.

– U agresiji na Vukovar ima značajan broj žrtava i Srba. Ali doolaziti s agendom da se odaje počast Srbima, a ne priznavati relacije velikospske agresije je grubo iskrivljavanje povijesti i na tezi ‘puzajuće velikosrpske agresije’, kazao je Penava. 

Grbin: Obilježiti žrtvu i pokloniti se onima koji su stradali

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je kako plakate i druge stvari treba ostaviti po strani.

– Ovdje smo danas u Vukovaru obilježiti jednu žrtvu i pokloniti se onima koji su stradali. Svatko tko od ovog želi napraviti nešto i polemizirati, na njegovu dušu. Smeta mi činjenica da je uvijek na vrhu kolone bila obitelj poginulih i stradalih i da se to danas mijenja. Ne mogu se oteti dojmu da se to mijenja zbog političkih razloga. To je na dušu onih koji su to organizirali. Naravno da mi ne smetaju oni koji su sudjelovali u obrani Vukovara, rekao je Grbin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KAKO JOJ STOJI? Pjevačica neprepoznatljiva zbog velike promjene

KAKO JOJ STOJI? Pjevačica neprepoznatljiva zbog velike promjene

Dvije stvari “nikad bolje” kod Đokovića

Dvije stvari “nikad bolje” kod Đokovića