in

Odron na Jakuševcu: Ekološka bomba ili nema nikakvih prekoračenja?

Odron na Jakuševcu: Ekološka bomba ili nema nikakvih prekoračenja?
Slatka-Tajna.Eu
Odron na Jakuševcu: Ekološka bomba ili nema nikakvih prekoračenja?

Gostovanje u emisiji

Foto: Otvoreno / HRT

U subotu se djelomično urušio zapadni dio odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec. Nitko nije ozlijeđen, nema povećane koncentracije odlagališnih plinova i odlagalište uredno funkcionira. Međutim, zagrebački kvartovi u blizini odlagališta guše se u smradu. To se nije dogodilo nikada u više od pedeset godina koliko odlagalište postoji.

Kako je do toga došlo? Kako će se i kada sanirati? Prijeti li Zagrebu ekološka katastrofa? Što će biti s Jakuševcem, za koji je aktualna gradska vlast kao predizborno obećanje, rekla da će ga zatvoriti? 

Davor Vić, voditelj Podružnice “Čistoća” Zagrebačkog holdinga rekao je kako je u ranim jutarnjim satima došlo do aktivacije klizišta, te da to nije prvi puta da se dogodilo.

– Slično se dogodilo 2002. godine i tada je situacija bila gora. Klizište se dogodilo s južne strane što je bliže kućama, a čak je i otpad otišao na servisnu cestu samog odlagališta. Međutim, kao i u subotu, ni tada se nije dogodilo ništa što je izašlo van gabarita samog odlagališta Jakuševac, rekao je.

Istaknuo je kako se na toj plohi, na kojoj se dogodilo urušavanje, odlaže otpad od 2017. godine.

– Mi smo postupili sukladno sigurnosnom protokolu. Odmah smo obavijestili državni inspektorat i na teren su izašle sve one odrednice državnog inspektorata koje se bave ovakvim slučajima. Napravljen je očevid i mi očekujemo rezultate sutra, istaknuo je. 

‘Pokušaj zataškavanja’

Mislav Herman, HDZ rekao je kako kao rođeni Zagrepčanin nikad nije čuo da se nešto ovako dogodilo prije.

– Jako je loša stvar da je gradska vlast tek četvrti dan, na inzistiranje medija i građana, počela komunicirati da se nešto dogodilo. Smatramo da je to kršenje Zakona o gospodarenju otpadom jer u slučaju bilo kakvih neuobičajenih situacija građani se iste sekunde moraju obavijestiti da se nešto dogodilo, upozoriti na moguće zagađenje i obavijestiti s postupcima koje je gradska vlast napravila. Ništa se od toga nije dogodilo, osim što se pokušalo zataškati, naglasio je, te dodao da je do urušavanja došlo jer se na mjesto koje je namijenjeno za odlaganje miješanog komunalnog otpada već mjesecima odlaže i bio otpad.

Vić je reagirao i istaknuo kako se ništa nije tajilo i da su informirali sve koje su trebali.

‘Nisu zabilježena nikakva prekoračenja’

Marina Ivandić, Možemo! odbacila je navode da se pokušalo zataškati.

– Nije se ništa zataškavalo. U nije se dogodilo za posljedicu nikakva šteta na imovini ili ugroza sigurnosti i zdravlja građana. Mjerne postaje koje su na lokaciji nisu zabilježile nikakva prekoračenja, što znači da nije nastupio nikakav događaj u kojem bi zapravo javnost trebalo alarmirati, istaknula je. 

Rekla je i kako je potpuni nonsens tvrditi da se na odlagalište Jakuševac odlaže povećan biootpad, “kada je notorna činjenica da se u ovoj godini za četvrtinu, smanjilo odlaganje miješanog komunalnog otpada”.

‘Grad smeća’

Trpimir Goluža, Most rekao je da ovaj odron predstavlja zdravstvenu ugrozu.

– Ovo nije samo zdravstveni problem, nije samo ekološka bomba koja se nalazi u gusto naseljenom dijelu grada Zagreba, ovo je na simboličkoj razini totalni poraz Tomislava Tomaševića i njegove navodne zelene politike u gradu Zagrebu. Jakuševac je ključno, simboličko mjesto političke opcije Možemo!. Oni su tvrdili i dobili izbore na obećanjima da će Jakuševac zatvoriti u roku četiri godine. Danas vidimo što je slika i prilika politike Tomislava Tomaševića i Možemo! u gradu Zagrebu. Grad Zagreb nikad nije imao slabiju komunalnu uslugu, u susjedstvu vidimo divlje svinje, glodavce. Zagreb je od nekad belog čistog Zagreba grada postao grad smeća, rekao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Penali za prevelik broj odloženog otpada

Slaven Dobrović, Domovinski pokret upozorio je da Zagreb i dalje plaća penale za prevelik broj odloženog otpada na Jakuševcu. Kazna za 2022. iznosi 1.300.000 eura.

– To je iznos poticanja naknade koju grad plaća državi na ime prekoračene količine odloženog otpada. Smatram da je meritum u kvaliteti i statistici sustava gospodarenja otpadom, koji praktički nije doživio nikakav napredak od početka ove administracije, unatoč silnom potencijalu koji je postojao da se sustav unaprijedi, rekao je. 

– Netko tko je obećao zatvoriti Jakuševac morao je već 2022. godine, svesti količinu na najmanje polovicu, na 100.000. Kako? Pojačani sustav odvojenog prikupljanja ukomponiran s onim što je nužno, a to je dovoljno kapaciteta za kompostiranje. Najmanje 60.000 tona treba u Zagrebu i sortirnica. Za jednu su imali i isteklu građevinsku dozvolu. Dakle, 25.000 tona godišnje se moglo obraditi sa sortirnicom koja je mogla biti gotova 2021., definitivno početkom 2022. Mi ništa od toga nemamo. Njima je trebalo dvije godine da shvate da je projekt u Novskoj loš projekt i da od njega treba odustati. Od loših projekata treba odmah odustati, a ne čekati? Oni ne znaju da se kompostira doma. Ne znaju da se treba poraditi na tome da se građanima približi kompostiranje kao jedno civilizirano rješenje koje ne košta puno, i nema nikakve interakcije s okolišem. Mi smo došli u jednu šizofrenu, besmislenu situaciju da se građane tjera da pojačano, odvojeno prikupljaju, a da se nema kamo s time, istaknuo je.

Osvrnuo se i na megacentar u Resniku.

– Koje godine, za to uopće nema financiranja, upitao je Dobrović.

– To je suluda situacija. Ovo odlaganje će se pojačati, a građani koji odvojeno prikupljanju mogu očekivati da će dosta toga završiti na Jakuševcu.

Je li zagrebačka voda ugrožena?

– Prilikom urušavanja te plohe došlo je vrlo vjerojatno do pucanja takozvanih vodonepropusnih slojeva. Osim toga, vrlo vjerojatno su oštećene i drenažne cijevi koje dreniraju i štetne plinove koji ne idu samo u atmosferu, nego se skupljaju i u donjim dijelovima otpada, i drenažnih cijevi za otpadne vode. Ono što bi se moglo dogoditi je da taj sloj koji je spriječavao dodir čitave te planine otpada sa podzemnim vodama bi mogao biti znatno oštećen i moglo bi doći do prodora i štetnih plinova i svih štetnih tvari u naše podzemne vode, rekao je Herman. 

Apelirao je da se sanacija provjeri stručno, profesionalno i što brže, kako ne bi, kako je rekao, zagrebačka voda bila ugrožena.

Vić je rekao kako se ispod cijelog odlagališta nalazi tzv. vodonepropusna membrana te da neće doći do ovoga što Herman spominje. 

-Što se tiče emisije štetnih čestica u zraku, odmah čim se taj događaj dogodio, izašle su terenske ekipe koje su obavile mjerenja i granične vrijednosti nisu bile prekoračene. Što se tiče samih podzemnih voda, ispod cijelog tijela odlagališta se nalazi tzv. vodonepropusna membrana tako da do ovog što gospodin Herman ima bojazni neće doći. Ali, ajmo pričekati službeno izvješće državnog inspektorata. U ponedjeljak ćemo dobiti projekt sanacije i krenut ćemo u sanaciju, rekao je.

Komentiravši sanaciju, rekao je da je taj otpad pao na plohu koja je inače bila u planu da se koristi.

– Ta ploha već ima svoju brtvu, vodonepropusnu membranu, tako da je on u neku ruku završio tamo gdje bi inače trebao završiti, istaknuo je. 

Građanima je poručio da nikakvih posebnih graničnih vrijednosti nije bilo.

– Ono što je apsolutna istina i od toga ne možemo i nismo bježali jest da se odlagalište osjeti. Dok je ono živo i aktivno, ono će se osjetiti. A zašto se osjeti u zadnje vrijeme više? Zato što je ono projektirano na način da se širi upravo prema sjeverozapadu i nažalost, logično je da ti ljudi sad to osjete više nego prije par godina, zaključio je Vić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OVAKO PRAVA DAMA PREKRIVA NEDOSTATKE! Neda brutalno izgleda u osmoj deceniji života

OVAKO PRAVA DAMA PREKRIVA NEDOSTATKE! Neda brutalno izgleda u osmoj deceniji života

Don’t Laugh 1v1 💀 | Part 2

Don’t Laugh 1v1 💀 | Part 2