in

Istraživanje Yalea: Tisuće djece iz Ukrajine odvedeno u Bjelorusiju

Istraživanje Yalea: Tisuće djece iz Ukrajine odvedeno u Bjelorusiju
Slatka-Tajna.Eu
Istraživanje Yalea: Tisuće djece iz Ukrajine odvedeno u Bjelorusiju

Ilustracija

Foto: Odeta Valuziene / Shutterstock

Više od 2400 djece iz Ukrajine u dobi od šest do 17 godina odvedeno je u 13 ustanova u Bjelorusiji od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., po istraživanju Sveučilišta Yale, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak. 

Ukrajinski državni tužitelj rekao je u svibnju da istražuje navodnu ulogu Bjelorusije u prisilnom preseljenju više od 19.000 identificirane djece s područja koja je okupirala Rusija od početka sukoba, uključujući u Rusiju.

Ukupan broj je po nekim stručnjacima i organizacijama daleko veći.

Otkriće Humanitarnog istraživačkog laboratorija Fakulteta za javno zdravlje na Yaleu do sada je najopširnije o tom pitanju.

Rusija tvrdi da pruža humanitarnu pomoć onima koji žele dobrovoljno pobjeći iz Ukrajine i niječe optužbe da čini ratne zločine.

U izvješću na 39 stranica navodi se da su djeca preseljena iz najmanje 17 gradova u Doneckoj, Luhanskoj, Hersonskoj i Zaporiškoj oblasti. Znanstvenici Yalea ističu da se to još uvijek provodi, uz pomoć Bjelorusije.

Više od 2000 djece prebačeno u Minsku oblast

Više od 2000 djece koje je Yale identificirano prebačeno je u dječji centar Dubravu u Minskoj oblasti od rujna 2022. do svibnja 2023., a 392 je prebačeno u 12 drugih ustanova.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


– Ruska savezna vlada i bjeloruski režim zajedno rade na koordinaciji i financiranju prebacivanja djece iz okupirane Ukrajine preko Rusije u Bjelorusiju.

– Prebacivanje djece u Bjelorusiju preko Rusije “u konačnici koordiniraju” ruski predsjednik Vladimir Putin i bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko, navodi se u izvješću.

Međunarodni kazneni sud (ICC) u Den Haagu izdao je u ožujku uhidbeni nalog za Putinom, optuživši ga zajedno s ruskom povjerenicom za prava djece Marijom Lvova-Belovom za ratni zločin ilegalne deportacije stotina djece iz Ukrajine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ove rase pasa najbolje su za ljude koji pate od alergija

Ove rase pasa najbolje su za ljude koji pate od alergija

Nemamo nivo trke za ovaj nivo takmičenja

Nemamo nivo trke za ovaj nivo takmičenja