in

Plenković poručio svinjogojcima: Vlada vas neće ostaviti same

Plenković poručio svinjogojcima: Vlada vas neće ostaviti same
Slatka-Tajna.Eu
Plenković poručio svinjogojcima: Vlada vas neće ostaviti same

Sabor je raspravljao o povjerenju ministrici poljoprivrede Mariji Vučković

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Na prijedlog 39 oporbenih zastupnika Sabor je raspravljao o povjerenju ministrici poljoprivrede Mariji Vučković

Glavni argumenti oporbe su neadekvatne i nepromptne reakcije na pojavu afričke svinjske kuge u našoj zemlji, rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a naša novinarka Nikolina Ćosić.

Oporba smatra da takvi potezi uništavaju tradiciju hrvatskog svinjogojstva, ali i da bacaju Slavoniju na koljena.

– Svoje mišljenje o ovom pitanju Vlada je već iznijela, a premijer Andrej Plenković to naziva politikanskim pokušajima, manipulacijom dijela naših stanovnika. Također, iznio je novi podatak, a to je da će se uz 32 milijuna eura pomoći usvojiti još četiri mjere ukupne vrijednosti 11 milijuna eura, a sve kako bi se pokušala, barem financijski, sanirati šteta, rekla je.

Ministrica Vučković navode oporbe da je riječ o zakašnjelim reakcijama naziva neargumentiranima te kaže kako se zapravo promptno reagiralo i kako već danima imamo dobru epidemiološku situaciju.

– O njezinu opozivu glasovat će se sutra, a krajnji ishod očekuje se da će biti isti kao i u svim dosadašnjim pokušajima oporbe u sličnim situacijama s opozivima, istaknula je HRT-ova novinarka.

Plenković poručio svinjogojcima: Vlada vas neće ostaviti same 

Premijer Andrej Plenković poslao je ohrabrujuću poruku hrvatskim svinjogojcima pogođenim afričkom svinjskom kugom (ASK), poručio im je da ih Vlada neće ostaviti same, te da novac nije problem.

– Mjere koje Vlada donosi, za sada 32 milijuna eura, danas najavljenih još 11 milijuna eura, rekao je premijer u saborskoj raspravi,o prijedlogu 39 oporbenih zastupnika da Hrvatski sabor, zbog neadekvatne reakcije na ASK, opozove ministricu poljoprivrede Mariju Vučković.

Premijer taj prijedlog odbacuje, a uvjeren je i da će isto učiniti i Sabor kod glasovanja. 

Vučković: Nekoliko tjedana situacija je dobra

Sama ministrica pak ističe da je nekoliko tjedana situacija sa ASK dobra i da poduzete mjere imaju učinka.

Odbacuje oporbene prozivke da se sporo reagiralo na bolest. Sumnja na ASK postavljena je 23. lipnja, a potvrđena 26. lipnja, kazala je, navodeći da su gubitci u svinjogojstvu, u odnosu a ukupni fond, nešto iznad tri posto, a da je eutanazija bila manja od nekih procjena.

Oporba, međutim, drugačije gleda na prilike sa ASK, tvrdi kako je bilo propusta u suzbijanju zaraze, prenosi zahtjeve Stožera za obranu hrvatskog sela da se hitno omogući prodaja zdravih svinja te njihovo klanje i prerada mesa, da se osiguraju mobilne klaonice.

– Stožer pravno ne postoji, to su ljudi koji su politički angažirani, uzvraća premijer.

 Suverenist Marijan Pavliček tvrdi da Europska komisija dva tjedna nakon dezinfekcije svinjca od bolesti omogućuje držanje svinja i pita zašto je kod nas taj rok godinu dana

– Tamo gdje je stupanj biosigurnosti niži, period hlađenja od uzgoja svinja je dulji, u farmama gdje je biosigurnost na višem stupnju, ovaj se rok hlađenja može skratiti, odgovara premijer.

Pavliček kaže i da će nakon ASK i usmrćivanja svinja, ionako opustjela slavonska sela, izgledati kao salaši.

Vukovac (PH): Slavonci vam neće zaboraviti silnu brigu i empatiju

Ružica Vukovac (PH) kaže da je ASK samo dio problema u poljoprivredi u kojoj se vidi rastuća ovisnost Hrvatske o uvozu, rast cijena.

– Ministarstvo na ASK odgovara ubijanjem zdravih životinja, ubijanjem običaja, Slavonci vam neće zaboraviti silnu brigu i empatiju, kazala je ironično.

Raspravu o postupanju Ministarstva poljoprivrede u slučaju ASK, oporba je ‘protegnula’ i na stanje u cjelokupnoj poljoprivredi, tvrdeći da je ono katastrofalno, da je u zadnje dvije godine poljoprivredna proizvodnja pala za 10 posto, da raste uvoz, a smanjuje se izvoz, da pada broj gospodarstava, a da sve to za posljedicu ima iseljavanje, pogotovo iz Slavonije.

– Hrvatska nema Ministarstvo poljoprivrede nego ministarstvo uništavanja poljoprivredne proizvodnje, rezultat vaše politike je da je Hrvatska zarasla u korov, rekla je Karolina Vidović Krišto (OiP).

– Ova Vlada, kao i prethodne, ukrcale su u poljoprivredu milijarde kuna i eura, no što smo od nje dobili, pita se Mišel Jakšić (SDP) i dodaje kako smo samodostatni samo u dijelu uljarica i žitarica.

Burić: Most, DP i Suverenisti opet parazitiraju na bolesti

– Podaci popisa stanovništva iz 2021. pokazuju demografsku katastrofu slavonskih županija, odnosno činjenicu da projekt Slavonija-Baranja-Srijem, nije uspio, kaže Davor Dretar (DP).

– Od provede tog projekta, u pet slavonskih županija je 1.500 gospodarstava više, a veća je i vrijednost proizvodnje, odgovara ministrica koja navodi i da je od 2013. izvoz u sektoru poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo rastao za 226 posto, a u preradi hrane, duhanu i piću za 165 posto.

– Rastao je brže od uvoza, kazala je.

HDZ-ovi zastupnici drže da je reakcija na ASK bila dobra, a pokušaj rušenja ministrice nazivaju “jalovim” i političkom predstavom.

– Most, Suverenisti i DP opet parazitiraju na bolesti, to je politički i moralni užas, zaključila je Majda Burić (HDZ) u raspravi koja je završila pola sata iza ponoći.

Pavliček: Zbog loše reakcije na ASK, treba opozvati ministricu poljoprivrede

Suverenist Marijan Pavliček (HS) ponovio je zahtjev Hrvatskom saboru da opozove ministricu poljoprivrede, prozivajući nju i njezino Ministarstvo za neodgovarajuću borbu protiv afričke svinjske kuge (ASK).

Tradicijsko svinjogojstvo nisu uništile ni Austro-Ugarska, ni dvije Jugoslavije, ali ga je uništila ova Vlada i ministrica Marija Vučković, rekao je zastupnik, obrazlažući prijedlog koji su inicirali Suverenisti, a potpisalo 39 oporbenih zastupnika.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


– Pokazali ste da se razumijete u slavonski svinju, koliko ja u opuzensku mandarinu, a ja se u nju ništa ne razumijem, izjavio je.

Pavliček proziva Ministarstvo poljoprivrede za sporu i neodgovarajuću reakciju na bolest, na kontradiktorne izjave i naredbe.

– U četiri mjeseca ta se bolest s dva dvorišta proširila na više od tisuću, s jedne općine na njih 22, s jedne županije na tri, rekao je.

Naveo je i da se bolest prije Hrvatske pojavila u susjednoj Srbiji i BiH te upitao koje je radnje Ministarstvo poduzelo kako bi djelovalo preventivno i educiralo lovce, veterinare, uzgajivače svinja.

– Prvi slučaj bolesti zabilježen je 26. lipnja u Drenovcima, u naselju Posavski Podgajci, Ministarstvo je u prvih nekoliko dana napravilo najviše kikseva, izgubili smo sedam dana od sumnje do prvih konkretnih mjera Ministarstva, rekao je Pavliček.

Pavliček: Ministarstvo poljoprivrede napravilo je pomutnju, a zaradila je mesna industrija

Ministarstvu spočitava da je donijelo 10 različitih naredbi o mjerama suzbijanja bolesti, da su one često bile nejasne.

Dodatnu pomutnju napravili su predstavnici Ministarstva sa raznim, kontradiktornim izjavama, kazao je, pa posebno apostrofirao izjave Mladena Pavića, državnog tajnika.

Pavliček tvrdi i da u cijeloj situaciji nije bilo dovoljno veterinara, predstavnika Civilne zaštite, da posebno zabrinjava da Veterinarski fakultet ne želi, u dogovoru s Ministarstvom, davati izjave dok hara ASK.

Do sada je ubijeno oko 34 tisuće svinja, a više od 50 tisuća ih je poklano i otkupljeno od mesne industrije koja je po povoljnijoj cijeni dobila zdravo svinjsko meso, rekao je Pavliček i dodao kako meso u mesnicama zbog toga nije pojeftinilo. Zaradila je mesna industrija, ustvrdio je, prozivajući Ministarstvo i da su svinjogojci obeštećenja čekali više od dva mjeseca.

I dok se oporba slaže s njegovim navodima, HDZ-ov Goran Ivanović uzvraća da je inicijativa za opozivom ministrice samo dio političkog folklora koji je popularan u aktualnom saborskom sazivu.

Vlada i Ministarstvo su u proteklih 4-5 godina puno uložili u očuvanje sela i poljoprivrede, a ASK se apsolutno koristi u politički marketing, kazao je Ivanović, navodeći da je Vlada osigurala 32 milijuna eura za obeštećenje svih uzgajivača.

Plenković pozvao na prestanak obmanjivanja javnosti o svinjskoj kugi

Premijer Andrej Plenković pozvao je u Saboru da se prestane s obmanjivanjem javnosti i politiziranjem s temom afričke svinje kuge (ASK) a koju neke stranke koriste kako bi bile politički vidljivije.

– Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja ministrici Mariji Vučković podudara se s politikantskim napadima manjih, ne pretjerano kreativnih političkih stranaka koje koriste bolest afričke svinjske kuge kako bi, osobito na istoku Slavonije, manipulirali dijelom sugrađana i pritom ostvarili političku vidljivost najčešće iznoseći znanstveno neutemeljene i lažne informacije, kazao je Plenković braneći ministricu poljoprivrede.

– Ova inicijativa je parazitiranje na afričkoj svinjskoj kugi i nalik neuspješnoj inicijativi za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša kada je skupina antivaksera, teoretičara zavjere, bila protiv mjera stožera usmjerenih zaštiti zdravlja, rekao je.

Dodao je i kako od 39 potpisnika inicijative njih skoro pola (18) su lupetala koji su demonstrirali svoju kulturu i pristup politici razbijanjem saborskog inventara i svima nama oduzimaju vrijeme.

Plenković je istaknuo da protiv ASK nema cjepiva ni lijeka te da je jedini način borbe protiv te bolesti poduzimati mjere koje su se poduzimale i poklanjanje povjerenja znanosti i struci.

Vlada je odmah po pojavi bolesti osnovala nacionalni krizni stožer, donijela rješenje o zonama ograničenja, mjerama kontrole za suzbijanje, aktivirani su punktovi s policijskim nadzorom, održavani sastanci sa predstavnicima sektora svinjogojstva i lokalnim čelnicima, poslani veterinari, naveo je.

– Reakcije su suprotno navodima kreativaca i ovih koji uništavaju saborski inventar bile pravodobne, poduzete mjere u skladu s onime što radi država članica EU-a, kazao je.

Poručio je da se vodilo računa i o mjerama pomoći svinjogojcima, dosad je isplaćeno 6,3 milijuna eura za 1112 korisnika, a pritom se kompenziralo posjednike bez obzira na razinu sigurnosne kategorije.

– Od onih koji su došli u Ministarstvo poljoprivrede i ministrici uvjetovali nekakve ideje, većina niti ima svinje niti se bavi svinjogojstvom, rekao je premijer.

Ministrica Vučković poručila je da su preventivne radnje protiv ASK počele 2018. te je započeo projekt kategorizacije. Održano je i niz edukacija, kazala je.

Strašnom manipulacijom Vučković je ocijenila prozivanje ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnosti hrane koja je na početku pojave bolesti iskoristila dva od 20 dana godišnjeg odmora.

Pitanje povjerenja ministrici poljoprivrede Mariji Vučković inicirao je Klub Hrvatskih suverenista tvrdeći da se neadekvatnim mjerama protiv afričke svinjske kuge uništava tradicionalno svinjogojstvo u Hrvatskoj, a Slavonija baca na koljena. Smatraju da se od pojave te bolesti u Hrvatskoj napravio niz propusta te neadekvatno i nestručno postupalo u borbi protiv nje.

Plenković: Mjere suzbijanja ASK daju rezultate

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) na čelu s Mladenom Jakopovićem, a na sastanku je konstatirano da broj slučajeva zaraženih svinja afričkom svinjskom kugom (ASK) stagnira, što pokazuje da su poduzete mjere, temeljene na znanosti i struci, učinkovite.

Predstavnici HPK-a izrazili su podršku Ministarstvu poljoprivrede u provedbi mjera s ciljem suzbijanja afričke svinjske kuge, kao i zadovoljstvo s programima pomoći posjednicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pesticidi prepolovili broj spermatozoida kod muškaraca

Pesticidi prepolovili broj spermatozoida kod muškaraca

Partizan poražen u Minhenu

Partizan poražen u Minhenu