in

HSU traži ugradnju dizala u višekatne stambene zgrade i EU-ovim novcem

HSU traži ugradnju dizala u višekatne stambene zgrade i EU-ovim novcem
Slatka-Tajna.Eu
HSU traži ugradnju dizala u višekatne stambene zgrade i EU-ovim novcem

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Iz Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) upozorili su da su višestambene zgrade bez dizala neriješen, a velik problem za osobe starije dobi te su predložili da se za ugradnju dizala iskoriste i sredstava Europske unije predviđena za energetsku obnovu zgrada.

– U Hrvatskoj postoji oko 16.000 stubišta kojima se koristi oko 210.000 kućanstava. To predstavlja velik problem za osobe starije životne dobi i važno je pitanje kojem nije pridavana potrebna važnost, istaknuo je predsjednik HSU-a Veselko Gabričević na konferenciji za novinare o temi višestambenih zgrada bez dizala.

– Za ugradnju dizala u višekatne stambene zgrade mogla bi se koristiti i sredstva EU-a predviđena za vršenje energetske obnove zgrada, što je u Hrvatskoj do sada malo ili nimalo korišteno, rekao je.

– Donošenje zakona o subvencioniranju ugradnje dizala u višekratne stambene zgrade jedan je od glavnih preduvjeta iskorištavanja EU-ova novca za tu namjenu, a saborski Klub nezavisnih zastupnika predao je 14. srpnja prijedlog tog zakona u Sabor, dodao je Gabričević.

Jedna je od primjedbi HSU-a na prijedlog tog zakona, a koje će stranka proslijediti u Sabor, to što je njime predviđena izgradnja 50 do 60 dizala godišnje.

– S obzirom na to da se u Hrvatskoj godišnje proizvede oko 500 dizala, tim bi nam tempom trebalo nekih 50-60 godina da sve zgrade osposobimo da imaju dizala, objasnio je Gabričević, upozoravajući da su potrebe vanjske ponude.

Inicijativu ugradnje dizala pokrenula je 2018. Koordinacija umirovljeničkih udruga Hrvatske pošte i Hrvatskog telekoma, kojima se kao jedina politička stranka tada pridružio HSU.

– Među građanima su proveli anketu o interesima za pomoć u troškovima gradnje iz fondova EU-a te je početkom 2019. objedinjeno 705 potpisanih lista s 4690 potpisa stanara i njihovih predstavnika koji su uručeni premijeru Andreju Plenkoviću, a čemu je prisustvovala i tadašnja ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, podsjetio je Gabričević.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Tada im je obećano da će se “sagledati problematika, objaviti natječaj i krenuti u ugradnju dizala”. Međutim, dodao je, od tog dana do danas nije riješen ni zakon, a kamoli raspisan natječaj ili pokrenuta ugradnja dizala.

– Od pokretanja inicijative 2018. u Gradu Zagrebu dizalo je ugrađeno u samo jednoj zgradi, što su financirali sami stanari, rekao je predsjednik HSU-a.

– Split je jedini grad koji se odazvao na inicijativu te za ugradnju dizala od tada odvaja dio novca iz gradskog proračuna. Uz gradska novčana sredstva te dio novčanih sredstava stanara i pričuve zgrada, u Splitu je do danas ugrađeno 12 dizala, dodao je.

Iz HSU-a su najavili da će redovito organizirati konferencije za novinare na kojima će govoriti o aktualnim problemima umirovljenika, od kojih su samo neki prijevoz, prehrana i zdravstvena zaštita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BURNA ŽIVOTNA PRIČA POKOJNOG MARIĆA: “Žena i švalerka su se slučajno upoznale u vozu za Trst i zvanično je propao moj prvi brak”

BURNA ŽIVOTNA PRIČA POKOJNOG MARIĆA: “Žena i švalerka su se slučajno upoznale u vozu za Trst i zvanično je propao moj prvi brak”

JELENA KARLEUŠA: Samo je Aleksandar Vučić stao u moju odbranu

JELENA KARLEUŠA: Samo je Aleksandar Vučić stao u moju odbranu