in

Prometni stručnjak: Banožić pred zakonom treba biti kao i svi drugi

Prometni stručnjak: Banožić pred zakonom treba biti kao i svi drugi
Slatka-Tajna.Eu
Prometni stručnjak: Banožić pred zakonom treba biti kao i svi drugi

Otvoreno o Banožiću i novom ministru obrane

Foto: Otvoreno / HRT

Imenovanje novog ministra obrane izazvalo je brojne reakcije, kako u javnosti, tako i u političkom svijetu. Koliko je imenovanje Ivana Anušića za novog ministra obrane očekivano, a koliko se radi o kupovini mira u HDZ-u te je li način provođenja istrage o nesreći u kojoj je sudjelovao bivši ministar Banožić, odgovarajući, odgovorili su gosti emisije “Otvoreno”.

Maldini o imenovanju Anušića: Donekle sam iznenađen

Na pitanje je li iznenađen izborom Anušića za novog ministra, politolog Pero Maldini odgovorio je potvrdno, ali i dodao da se vjerojatno nije mogla naći druga alternativa.

– Donekle sam iznenađen izborom, ali zapravo i ne. Kada se malo bolje promisli koji su potencijalni kandidati mogli doći na tu poziciju, eventualno netko iz samog sustava, činilo se da bio to mogao biti državni tajnik, ali ipak, političar je netko tko je uglavnom za poziciju ministra, rekao je.

Čini mu se, kako kaže da se radi o održavanju mira u stranci, ali i “da to treba pojasniti”.

– Sukobi su više bili medijski isforsirani, nego što je doista bilo riječ o sukobu. Anušić je čovjek stranke u svakom trenutku.

S druge strane, ustvrdio je “da je logično da novi kandidat bude iz Slavonije ako se s takvim kandidatom raspolaže”, rekao je referirajući se na ministarske kvote.

– Ako je netko tko bi trebao poznavati to (sektor obrane), onda mislim da Anušić i tu odgovara s obzirom da je višestruko odlikovan branitelj. Uspješan je političar u svome kraju i ima značajan legitimitet, ustvrdio je.

Sukobi su više bili medijski isforsirani, nego što je doista bilo riječ o sukobu.

Pero Maldini o sukobima unutar HDZ-a

Škarica: Banožić ne smije biti niti privilegiran niti opstruiran u svojim pravima

Na pitanje je li iskaz svjedoka zbog velikog interesa javnosti trebalo objaviti, odvjetnik Krešimir Škarica, kategorički je odbacio takvu mogućnost.

– Apsolutno ne, s obzirom da je u ovoj fazi istraga koju vodi DORH – nejavna. Dakle, svi dokazi koji se izvedu, izvode se po nalogu DORH-a koje vodi istragu i državni odvjetnik disponira pravima koje će dokaze, i u kojem smjeru izvoditi, rekao je.

Dodao je da su “svi dokazi, personalni ili materijalni, u ovoj fazi – nejavni”.

– U tom smislu, samo branitelj, nakon što gospodin Banožić, a želim mu da što prije dođe u tu situaciju, ukoliko bude raspravno sposoban, da svoj iskaz, može izvršiti uvid u spis i disponirati tim podacima, kazao je.

Kazao je da se to “odnosi i na sve ostale dokaze, a pogotovo podatke koji su vezani za alkotestiranje”.

Škarica je dodao kako razumije interes javnosti, ali i upozorio da “postoji redoslijed”.

– Apsolutno razumijem interes javnosti, međutim, s obzirom na svoju političku funkciju, gospodin Banožić ne smije biti niti privilegiran niti opstruiran u svojim pravima, ustvrdio je.

– Postoji određen redoslijed Centra za kriminalistička vještačenja koji je jedina kompetentna ustanova u državi da provodi toksikološka vještačenja po svom redoslijedu. Treba pet do sedam radnih dana da se ti nalazi krvi i urina analiziraju, otkrio je.

Postoji određen redoslijed Centra za krim. vještačenja koji je jedina kompetentna ustanova u državi da provodi toksikološka vještačenja po svom redoslijedu.

Krešimir Škarica

Husinec: Čim se nešto stavlja preko reda, to znači da se ili odmaže ili pogoduje nekome

Prometni stručnjak Goran Husinec ustvrdio je kako se još trebaju utvrditi sve okolnosti nesreće.

– Ono što javnost ne zna je kakav je to bio kamion. Je li to bio veliki, mali, tegljač ili kamion s prikolicom. Uostalom, što je izjavio jedini svjedok koji se nečega sjeća. Gospodin Banožić se ne sjeća, u lošem je zdravstvenom stanju. Imamo jednog jedinog svjedoka za kojeg javnost ne zna što je izjavio, rekao je.

Rekao je “da je sigurno ispitan”, ali i da javnost ne zna je li svjedok rekao da “se sudar dogodio pored kamiona, je li ministar već pretekao pa se sudar dogodio, te u kojem odnosu je bio sudar na kamion”.

– To će isto jako puno igrati ulogu u tome da se procijeni težina kaznenog djela bivšeg ministra, kazao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Na pitanje je li se trebalo ubrzati s objavom rezultata, Husinec je odgovorio kako stvar “ne treba ubrzavati”.

– Stvar se ne bi trebala ubrzavati. Gospodin Banožić treba pred zakonom biti kao i svi drugi. Kada bi se to ubrzavalo trebalo bi se u Centru za kriminalistička vještačenja stavljati preko reda. Čim se nešto stavlja preko reda, to znači da se na neki način ili odmaže ili pogoduje nekom čovjeku, ustvrdio je.

– Pet do sedam dana se čeka za sve druge ljude pa tako je u redu da se čeka i za gospodina Banožića da on bude kao i svi drugi pred zakonom, dodao je.

Imamo jednog jedinog svjedoka za kojeg javnost ne zna što je izjavio.

Goran Husinec

Tvrda kohabitacija Anušića i Milanovića

Maldini je ustvrdio kako je premijer Plenković imenovanjem Ivana Anušića “poslao poruku pomirbe, korak kojim HDZ pokazuje veću razinu unutarstranačke demokratičnosti” u odnosu na ostale stranke na hrvatskoj političkoj sceni.

Na pitanje je li Anušić tvrđi orah od Marija Banožića kada se radi o komunikaciji, pogotovo s predsjednikom Zoranom Milanovićem, odgovorio je potvrdno.

– Apsolutno je, dakle, kao što rekoh, on je netko tko ima značajan politički legitimitet i težinu. S druge strane, on neće biti taj koji će prvi napraviti neki casus belli (povod za rat), poručio je.

Osvrnuo se i na mogući povratak Marija Banožića u politiku nakon što se završi istraga i sudski proces.

– Bez obzira bude li kažnjen ili ne, ja mislim da je spoznaja nekom da je prouzročio, makar iz nehaja – smrt, da je netko prestao živjeti i da je čitav krug ljudi oko njega zavijen u crno, vjerojatno najteža kazna koju netko može imati, dodao je.

Glavno pitanje o kojemu će ovisiti visina kazne

Husinec je ustvrdio da će glavno pitanje koje će se odraziti na visinu kazne, biti informacija o tome je li na cesti bila magla ili ne.

– Ako nije bilo magle, preticanje nije bilo nedozvoljeno. Ako je bila magla, postavlja se pitanje zašto je jedan čovjek u gustoj magli s jednim relativno sporim terencem, išao preticati kamion na ravnom dijelu ceste gdje nije bilo potrebe pretjecati. To će biti glavno pitanje o čemu će ovisiti visina kazne, rekao je.

Maldini se osvrnuo na činjenicu da je interes javnosti za ovaj slučaj velik te upozorio da je “svako pritiskanje – kontraproduktivno”.

– Kolege su svakako stručniji i složio bih se s njima. Naime, nije dobro da pritisak javnosti, koliko god javnost mora i treba znati, mislim da je svako pritiskanje – kontraproduktivno. Stručnjake se mora pustiti da rade svoj posao, kazao je.

Dodao je da “mu se čini da je izvan fokusa ostala okolnost da je ministar u Vladi – štićena osoba” te je trebao i kada “ide mimo nekih zadataka koji su vezani za njegov posao – imati vozača”.

– To nije nikakva privilegija, nego stvar koja se prakticira u svim demokracijama. Pitanje je, je li ministar pogriješio i s te strane. Ne znam što protokol Vlade o tome kaže. Nije bilo primjereno da ministar sam ide u rano jutro vozeći se privatnim automobilom, zaključio je.

Ako je bila magla, postavlja se pitanje zašto je jedan čovjek u gustoj magli s jednim relativno sporim terencem, išao preticati kamion na ravnom dijelu ceste gdje nije bilo potrebe pretjecati.

Goran Husinec

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Najotrovnije mjesto na planeti: Zabranjen ulazak na zlokobno ostrvo (VIDEO)

Najotrovnije mjesto na planeti: Zabranjen ulazak na zlokobno ostrvo (VIDEO)

Aleksandar Petrović kandidat za trenera Budućnosti

Aleksandar Petrović kandidat za trenera Budućnosti