in

DZS: Zračne luke s više putnika nego lani

DZS: Zračne luke s više putnika nego lani
Slatka-Tajna.Eu
DZS: Zračne luke s više putnika nego lani

Zračne luke u Hrvatskoj

Foto: Zvonimir Barisin / Pixsell

Podatci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju kako su sve zračne luke u Hrvatskoj u devet mjeseci i u rujnu 2023. imale više putnika nego u istim razdobljima 2022., dok je u rujnu najviše putnika bilo na zračnoj luci Split.

Zračne luke s najviše putnika – Split, Zagreb i Dubrovnik – zabilježile su između 5,5 i 15 posto više putnika nego u lanjskom rujnu, s time da je kroz zračnu luku Split prošlo puno više putnika nego u druge dvije.

S 507 tisuća putnika,  zračna luka Split u rujnu 2023. je ostvarila rast od 15 posto u odnosu na rujan 2022. i činila trećinu od ukupnih putnika na svim lukama u rujnu. Sa 367,7 tisuća putnika u rujnu ili 14 posto više slijedi ju zračne luka Zagreb, te zračna luka Dubrovnik sa 353 tisuće putnika ili 5,5 posto više, dok je 199,2 tisuće putnika na zračnoj luci Zadar porast od 9 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan.

Zračne luke Pula i Rijeka u rujnu su ostvarile poraste od 12,3 i 7 posto sa 67 tisuća odnosno gotovo 30 tisuća putnika.

Zračna luka Osijek je u rujnu veliki porast zabilježila s nešto malo više od 5 400 putnika, čime je na sedmom mjestu među devet zračnih luka u Hrvatskoj, a iza nje su manje otočne luke Brač i Mali Lošinj.

U rujnu 11,5 posto više putnika, u devet mjeseci 16,6 posto više

Ukupno je u rujnu 2023. na svim zračnim lukama u Hrvatskoj bilo 1,5 milijuna putnika ili 11,5 posto više nego u istom mjesecu 2022., dok je na razini prvih devet mjeseci taj porast i veći, od 16,6 posto, sa 9,6 milijuna putnika.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Bilo je i više operacija zrakoplova – u rujnu s nešto više od 15,1 tisuće porast je 6,2 posto, a u devet mjeseci porast je od 5,5 posto sa nešto više od 103 tisuće tih operacija.

Promet tereta je s druge strane bio nešto manji nego lani, u rujnu je to bio blagi pad od 0,7 posto sa 893 tone, dok je u devet mjeseci 2023. na svim zračnim lukama bilo 6.899 tona tereta ili 5,6 posto manje nego u isto vrijeme 2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Prije tri godine napustio nas je legendarni izvođač: Bio ponosan sin oca Zaima, i otac sina Damira

Prije tri godine napustio nas je legendarni izvođač: Bio ponosan sin oca Zaima, i otac sina Damira

Zašto su navijači u Mostaru nacističke simbole povezali sa Jevrejima?

Zašto su navijači u Mostaru nacističke simbole povezali sa Jevrejima?