in

Prosvjedi podrške Palestini u Sarajevu i Beogradu

Prosvjedi podrške Palestini u Sarajevu i Beogradu
Slatka-Tajna.Eu
Prosvjedi podrške Palestini u Sarajevu i Beogradu

Prosvjed podrške Palestini u Beogradu

Foto: Marko Djurica / Reuters

Nekoliko stotina ljudi okupilo se u nedjelju u Beogradu na prosvjedu podrške Palestini i stanovnicima Gaze, izloženim napadima izraelske vojske u obračunu s militantima Hamasa, a prosvjed je završen ispred njemačkog veleposlanstva uz poruke da Njemačka, SAD i NATO podržavaju zločine nad Palestincima. Prosvjed je održan i u Sarajevu gdje se okupilo nekoliko tisuća ljudi.

Ka zgradi veleposlanstva okrenuti su transparenti “Slobodna Palestina” i “Demokracija – neki životi vrijede više”, a prosvjednici, među kojima je bilo i nekoliko desetaka Palestinaca, uzvikivali su “Od rijeke do mora Palestina slobodna biti mora”, “Sloboda za Palestinu”, “Sloboda za Gazu”, “Zaustavite genocid”. Mnogi sudionici nosili su tradicionalne palestinske marame i zastave Palestine.

Na prosvjedu je rečeno da Njemačka daje vojnu potporu Izraelu, što je popraćeno povicima “Nacisti, nacisti”, “Nijemci nacisti”, “NATO ubojice”, “NATO nacisti” i “Netanyahu Hitler”.

Prosvjednici drže da zločini nad Palestinom ne bi bili mogući bez podrške SAD-a, te da Amerika odlučuje tko je civiliziran, a tko nije.

Povorka je prethodno zastala i ispred veleposlanstva Hrvatske u Ulici kneza Miloša, uzvikujući parole protiv NATO-a.

Prosvjed je počeo na Trgu Republike, odakle je središnjim gradskim ulicama, u kojima je promet bio blokiran, povorka stigla do zgrade vlade Srbije ispred koje je poručeno da je “ova zemlja bila u pokretu nesvrstanih i podržavala Palestinu, a da sada glasuje suzdržano dok u Palestini ginu djeca”. Skup je završen bez incidenata.

Sarajevo: Iza nas nema nikakve organizacije

– Iza nas nema nikakve organizacije. Ne morate biti musliman da biste suosjećali s narodom Gaze, izjavio je novinarima mladić koji je među organizatorima, a predstavio se kao Jusuf El Sharkawi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Prosvjednici su se okupili na Baščaršiji i zatimi u koloni uz uzvike “Tekbir” i “Allahu ekber” prošli pješačkom zonom kroz stari dio grada do centra.

Pri tom su noseći palestinske te zastave BiH kao i bivše Republike BiH pozivali na “zaustavljanje genocida”, “oslobađanje Palestine” i prestanak izraelskih napada na Gazu koji su uslijedili nakon terorističkih napada Hamasa 7. listopada u kojima je ubijeno 1200 osoba, pretežito civila među kojima je bio i veliki broj starih, žena i djece.

Izostale osude na Hamas

Skup potpore Palestincima održan je u Sarajevu i 22. listopada i tada je privukao znatno veći broj ljudi. Na skupu u listopadu uz poruke potpore Palestincima bili su istaknuti i plakati s antisemitskim i protuizraelskim porukama, a osude zločina Hamasa su, kao i ovog puta, izostale zbog čega je tada reagirala veleposlanica Izraela u BiH Galit Peleg.

– Ako podupirete Palestince zašto ne osudite Hamas, pitanje je koje je u objavi na društvenim mrežama prosvjednicima u Sarajevu uputila Peleg.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Istraživanje otkriva za koliko vremena se mozak oporavi od posljedica opijanja

Istraživanje otkriva za koliko vremena se mozak oporavi od posljedica opijanja

Plivačima Sport time 19 medalja i šest rekorda u Zagrebu

Plivačima Sport time 19 medalja i šest rekorda u Zagrebu