in

Nizozemska: Greta Thunberg među desecima tisuća sudionika klimatskog prosvjeda

Nizozemska: Greta Thunberg među desecima tisuća sudionika klimatskog prosvjeda
Slatka-Tajna.Eu
Nizozemska: Greta Thunberg među desecima tisuća sudionika klimatskog prosvjeda

Prosvjed u Nizozemskoj

Foto: IMAGO/Richard Wareham / PIXSELL

Ekološka aktivistkinja Greta Thunberg pridružila se u nedjelju oko 70 tisuća sudionika klimatskog prosvjeda u Amsterdamu, “najvećeg koji je dosad organiziran” u Nizozemskoj, rekli su njegovi organizatori, pozivajući vlasti da više pažnje posvete klimatskim promjenama.

Noseći transparente s natpisom “Naša kuća gori” i “Za klimatsku pravdu odmah”, prosvjednici su se okupili na središnjem amsterdamskom trgu, odakle su u povorci prošli kroz grad.

Skup je organizirala koalicija koja okuplja Extinction Rebellion, Fridays for Future, Oxfam i Greenpeace. Po njihovim riječima, ovo je “dosad najveći” skup za okoliš u toj zemlji na kojemu se po nekim procjenama okupilo oko 70.000 ljudi.

– Budući da se krize i dalje nižu i do 2030. Nizozemskoj ostaje još šest godina za ostvarenje klimatskih ciljeva, ovi su izbori najvažniji dosad, ističu organizatori u priopćenju, deset dana prije održavanja prijevremenih izbora u Nizozemskoj.

– Atmosfera je nevjerojatna. Mogu osjetiti energiju velikog broja mladih koji žele promijeniti svijet, rekao je za AFP Tijn Veenhoven, 19-godišnji student politologije.

– Mi nismo na rubu katastrofe, mi je proživljavamo, upozorila je Greta Thunberg obraćajući se mnoštvu. “Oni koji su na prvoj crti klimatske krize trpe posljedice već desetljećima i pozivaju na uzbunu, ali ih mi ne slušamo”, požalila se.

Njezin je govor nakratko prekinuo jedan prosvjednik koji je rekao da skup previše ide na ruku nizozemskoj politici, na štetu klimatskih promjena.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Ankete pokazuju da VVD (desni centar) premijera na odlasku Marka Ruttea i nova stranka NSC s predsjednikom Pieterom Omtzigtom, prvakom borbe protiv korupcije, imaju podjednake izglede na izborima.

Koalicija Zelenih i PvdA-e (ljevica), dolazi na treće mjesto u anketama. Ovu stranku vodi Frans Timmermans, bivši potpredsjednik Europske komisije i autor Zelenog plana EU-a.

S približavanjem COP28 koji se od 30. studenog do 12. prosinca održava u Dubaju, klimatske promjene su zauzele peto mjesto među pitanjima koja zaokupljaju birače, poslije stanovanja, zdravstva, imigracije i siromaštva, pokazuje najnovija anketa I&O Researcha.

Klimatske promjene trenutno se smatraju manje važnim pitanjem nego na prošlim izborima 2021., pokazuje ta anketa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Plivačima Sport time 19 medalja i šest rekorda u Zagrebu

Plivačima Sport time 19 medalja i šest rekorda u Zagrebu

Zvezda protiv grada i kluba Zadar do važne pobjede i poruke

Zvezda protiv grada i kluba Zadar do važne pobjede i poruke