in

U Londonu propalestinski marš pod strogim nadzorom policije

U Londonu propalestinski marš pod strogim nadzorom policije
Slatka-Tajna.Eu
U Londonu propalestinski marš pod strogim nadzorom policije

London

Foto: Dylan Martinez / Reuters

Stotine ljudi okupile su se u Londonu na propalestinskom prosvjedu i maršu organiziranom ovaj vikend uz jak policijski nadzor i na dan kada se u mnogim zapadnim zemljama, uključujući Britaniju, obilježava formalni završetak Prvoga svjetskog rata.

Na Dan primirja (eng. Armistice Day) 1918. je u francuskome gradu Compiegneu potpisan sporazum između zapadnih saveznika s jedne i Njemačke s druge strane, čime je službeno završen rat na Zapadnom frontu. Sporazum je stupio na snagu u jedanaestom satu jedanaestoga dana jedanaestog mjeseca, što ima posebnu simboliku sjećanja na žrtve stradale u Velikom ratu.

Policija je izvijestila da se u glavnome gradu očekuje više od 100.000 prosvjednika koji traže prekid vatre pet tjedana nakon napada palestinskoga islamističkog pokreta Hamasa na Izrael, koji je odgovorio masovnim bombardiranjem Pojasa Gaze.

Snage sigurnosti kazale su da će na dužnosti biti gotovo 2000 policajaca uz obećanje da će spriječiti nerede koje prouzroče sudionici marša ili protuprosvjeda. Oko Kenotafa od četvrtka traje 24-satna policijska straža.

Premijer Rishi Sunak upozorio je šefa londonske policije Marka Rowleya da će ga smatrati “odgovornim” prekinu li prosvjednici obilježavanje Dana primirja planiranog u isto vrijeme u glavnom britanskom gradu.

– Zahvaljujući onima koji su se borili za ovu zemlju i za slobodu koju cijenimo, oni koji žele prosvjed mogu mu prisustvovati, no to moraju ostvariti na miran način, stoji u objavi Downing Streeta od petka navečer.

Planirano je da ruta mimohoda, koji je počeo u podne po mjesnom i po srednjoeuropskom vremenu zaobiđe područje Whitehalla, gdje bi se trebala održati glavna ceremonija.

No još jutros su izbili sukobi, kada je grupa protuprosvjednika svladala skupinu policajaca zaduženih za zaštitu četvrti Whitehall, potpuno zaštićenu kordonom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Policija je tijekom prethodnih prosvjeda, uglavnom mirnih, koji se organiziraju od 7. listopada privela gotovo 200 ljudi.

U petak su uhićena dvojica tinejdžera. Oni su u petak sprejem ispisali “Free Palestine” na spomeniku britanskim vojnicima poginulima u akciji u gradu Rochdaleu blizu Manchestera.

Od početka sukoba u Pojasu Gaze u Ujedinjenom Kraljevstvu uočen je porast broja antisemitskih i islamofobnih aktivnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OPROSTILA MU SVE PREVARE: Trudna Aleks i Filip Car se zvanično pomirili

OPROSTILA MU SVE PREVARE: Trudna Aleks i Filip Car se zvanično pomirili

”Vukovi” u nadoknadi srušili Totenhem

”Vukovi” u nadoknadi srušili Totenhem