in

Plenković: Stvoren zakonski okvir za održivo i zajedničko upravljanje turizmom

Plenković: Stvoren zakonski okvir za održivo i zajedničko upravljanje turizmom
Slatka-Tajna.Eu
Plenković: Stvoren zakonski okvir za održivo i zajedničko upravljanje turizmom

Andrej Plenković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U Hrvatskoj je stvoren zakonski okvir i doneseni svi ključni dokumenti za zajedničko upravljanje turizmom države i lokalne samouprave sa sektorom u smjeru održivosti, što bi trebalo pridonijeti kvalitetnijem i konkurentnijem turizmu, prihodima i životu stanovnika, poručio je u četvrtak s DHT-a premijer Andrej Plenković.

Na DHT (Dane hrvatskog turizma) u Rovinj premijer je stigao iz Kanfanara s nekoliko ministara i sudjelovao na konferenciji Novog lista/Glasa Istre “Green Istria 2030-Redefiniranje istarskog turizma”, nakon čega slijedi sastanak sa sektorom oko teme sigurnosti, za koju je premijer kazao da je dobro pogođena i važna u ovom trenutku zbog situacije na Bliskom istoku.

– Moramo paziti i na najmanji rizik i biti koncentrirani da se izbjegnu bilo kakve situacije koje mogu štetiti, pa i turizmu, poručio je Plenković.

Smatra da s rezultatima turizma ove godine možemo biti zadovoljni, jer pokazuju da se oporavio nakon pandemijske krize i ide dalje, čemu je pomogla i Vlada s mjerama pomoći za radna mjesta, subvencijom cijena energije i drugima.

Svima u sektoru je čestitao na tome, kao i Istri koja ima najjači udjel u hrvatskom turizmu i predvodnik je već godina, a ove je ostvarila četvrtinu svih noćenja Ocijenio je i da se kao rubna tj. granična županija sa Slovenijom dobro snašla i s uvođenjem šengena, pa i sada s njegovim većim nadzorom.

Zakon o turizmu ocijenio je “šansom” i da se iskoriste svi mehanizmi za održivo upravljanje turizmom na svim razinama. Vjeruje da će se dobra suradnja sa sektorom nastaviti i u 2024. godini.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac također je označila Istru kao najjaču turističku regiju u Hrvatskoj, ali koju ipak nije zaobišao masovni turizam te se zbog velikog ljetnog pritiska na infrastrukturu mora učiniti dodatni kako bi se smanjio, a turizam raširio na pred i posezonu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Slično je i za Rovinj poručio njegov gradonačelnik Marko Paliaga, kao i župan istarski Boris Miletić, koji smatra da je puno građevinskih dozvola na čekanju, a i sve više tzv. sive i crne zone u turizmu.

– Ako je u Istri registrirano 486.000 kreveta za turiste, a u špici sezone smo imali registriranih 309.000 turista, pitamo se gdje ih je oko 160.000? To su sve neprijavljeni turisti, zbog čega se gubi po procjenama oko 700 milijuna eura. Na to moramo reagirati, kao i učiniti sve da zaustavimo daljnju apartmanizaciju zbog zaštite autentičnosti Istre koja nikada u turizmu nije htjela biti prosječna nego izvrsna, upozorio je Miletić.

Na konferenciji su bili i saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anton Kliman, ministri gospodarstva, zdravstva i vanjskih poslova Davor Filipović, Vili Beroš i Gordan Radman Grlić te mnogi državni tajnici, župani, gradonačelnici i drugi iz cijele Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Smesno, srpska diplomatija :)

Smesno, srpska diplomatija :)

Dječak (13) na osam kvadrata sagradio kućicu iz snova (VIDEO)

Dječak (13) na osam kvadrata sagradio kućicu iz snova (VIDEO)