in

Roditelji uhićenih navijača traže odgovore, Plenković uvjeren u pozitivan ishod

Roditelji uhićenih navijača traže odgovore, Plenković uvjeren u pozitivan ishod
Slatka-Tajna.Eu
Roditelji uhićenih navijača traže odgovore, Plenković uvjeren u pozitivan ishod

Roditelji navijača uhićenih u Grčkoj

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Predstavnici obitelji navijača Dinama koji su već tri mjeseca u grčkim zatvorima nakon nereda u Ateni, u četvrtak su kritizirali premijera Andreja Plenkovića jer im ne odgovara na upite i ne prima na sastanak. Premijer ih je zamolio za strpljenje dodavši kako je duboko uvjeren u pozitivan ishod.

Plenković je početkom mjeseca najavio dobre vijesti za navijače pritvorene u Grčkoj koje će se uskoro objaviti, ne otkrivši tada više detalja. Danas na sjednici Vlade rekao je kako Vlada itekako razumije brigu i skrb roditelja za njihovu djecu, te da uskoro znači uskoro.

– To znači da su u tijeku određene aktivnosti na grčkoj strani koje će rezultirati, po mom dubokom uvjerenju s obzirom na sadržaje naših razgovora, pozitivnim ishodom za hrvatske državljane, rekao je premijer, te zamolio za strpljenje roditelja i svih koji o tome brinu.

Plenković je naglasio da se Hrvatska uvijek brine o svojim državljanima u svakoj situaciji, bilo da je riječ o izvlačenju iz pojasa Gaze, slučaju s posvojiteljima u Zambiji ili o navijačima pritvorenima u Grčkoj.

– Ta briga je identična u svim situacijama, iako dio aktera na političkoj sceni tvrdi drugačije kako bi politizirali, što je najdraži sport brojnih ljudi u Hrvatskoj koji ga možda čak vole i više od nogometa, nastavio je premijer.

Plenković je rekao da je država maksimalno angažirana te da ministri pravosuđa i vanjskih poslova dviju država stalno komuniciraju o toj temi, kao i dvojica premijera. 

Malenica: Vlada poduzima sve da olakša položaj uhićenih 

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica poručio je da vlada poduzima sve što je u njenoj moći da olakša položaj uhićenih Dinamovih navijača u grčkom pritvoru te kazao da najavljene “dobre vijesti idu u smjeru puštanja hrvatskih državljana iz grčkih zatvora”. Obiteljima pritvorenih je odgovorio da su oni redovito informirani o svim aktivnostima koje Vlada poduzima.

– ‘Predsjednik vlade kontinuirano razgovara s grčkim premijerom, a ja sam po ovom pitanju pisao ministru pravosuđa Grčke. Vlada poduzima sve što je u njenoj moći da olakša položaj hrvatskih državljana, rekao je Malenica nakon sjednice vlade. Upitan za raniju Plenkovićevu najavu da u slučaju uhićenih navijača ima dobru vijest, Malenica je odgovorio kako vjeruje da ”dobre vijesti idu u smjeru puštanja hrvatskih državljana iz grčkih zatvora”.

Na pitanje može li Grčka zatražiti od hrvatskog pravosuđa da preuzme slučaj stotinjak uhićenih u Ateni u kolovozu nakon ubojstva grčkog navijača, ministar je odgovorio da je ranije u razgovoru s grčkim kolegom iskazao spremnost da Hrvatska preuzme kazneni progon.

– ‘Međutim, na grčkim vlastima je da o tome odluče. Mi zasad nismo dobili nikakvu informaciju da su oni spremni predati poduzimanje kaznenog progona, kazao je.

Roditelji uhićenih navijača

Foto: Goran Mehkek / PIXSELL

Obitelji pritvorenih navijača pitali Plenkovića što znači “uskoro dobre vijesti”

Predstavnici obitelji navijača Dinama koji su već tri mjeseca u grčkim zatvorima nakon nereda u Ateni, u četvrtak su kritizirali premijera Andreja Plenkovića jer im ne odgovara na upite i ne prima na sastanak. Upitali su ga i što je mislio kad je nedavno rekao da će uskoro stići dobre vijesti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Bad Blue Boysi uhićeni su u kolovozu u Ateni, na gostovanju Dinama čijim je navijačima UEFA bila zabranila dolazak. U neredima uoči utakmice s AEK-om koja je poslije odgođena ubijen je jedan grčki navijač. Mediji su prenijeli kako je analiza DNK s noževa pokazala da na njima nema tragova uhićenih hrvatskih državljana, no njih 102 još su u grčkim zatvorima, više od tri mjeseca.

Plenković je početkom mjeseca najavio dobre vijesti za navijače “koje će uskoro biti objavljene”, ne otkrivši više detalja.

Premijer je tada rekao da o toj temi gotovo svaka dva tjedna razgovara s grčkim kolegom Kiriakosom Mitsotakisom.

Predstavnici obitelji pritvorenih navijača u četvrtak su se obratili medijima ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, upitavši Plenkovića na što je konkretno mislio kada je u dva navrata govorio o dobrim vijestima.

– Što za premijera znači ‘uskoro’, s obzirom na to da su naši dečki sada već tri puna mjeseca u zatvorima?, upitala je Marina Kos, koja je govorila pred pedesetak okupljenih članova obitelji navijača. 

Naši dečki nisu ni ubojice ni članovi organiziranog kriminalnog udruženja, što im se, vidimo sad, stavlja na teret bez dokaza. Zato želimo znati na temelju čega premijer, nakon razgovora s grčkim kolegama, šalje izjave optimizma o sudbini naših najmilijih?

Marina Kos, predstavnica roditelja navijača

Naglasila je da se oni već nekoliko dana pitaju na čemu se temelji optimizam premijera vezano za ovu iznimno osjetljivu situaciju, dodavši da više od stotinu obitelji svakodnevno strepi nad sudbinom tih mladića.

One premijeru zamjeraju što ne odgovara na njihove upite niti ih prima na sastanak na kojem bi mogli razgovarati o tome što hrvatska vlast, ne miješajući se u neovisnost grčke sudbene vlasti, može učiniti za naše državljane. Istodobno im Plenković šalje poruke putem medija, dodali su.

– Nama trenutno ostaje tek povjerenje u odvjetnički tim u Grčkoj te nada da nitko neće odgovarati za nešto za što nije odgovoran ni kriv, kao što se dogodilo pokojnom kapetanu Laptalu, rekla je Kos, referirajući se na Kristu Laptala, pomorskog kapetana koji je 2008. optužen za krijumčarenje narkotika pa pušten nakon 16 mjeseci u grčkom zatvoru jer su se sumnje pokazale neutemeljenima.

– Naši dečki nisu ni ubojice ni članovi organiziranog kriminalnog udruženja, što im se, vidimo sad, stavlja na teret bez dokaza. Zato želimo znati na temelju čega premijer, nakon razgovora s grčkim kolegama, šalje izjave optimizma o sudbini naših najmilijih, zaključili su predstavnici obitelji pritvorenih Bad Blue Boysa koji nisu bili otvoreni za pitanja novinara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kome Halid Muslimović poručuje “Za tebe vrijedi umrijeti”

Kome Halid Muslimović poručuje “Za tebe vrijedi umrijeti”

Kreću kvalifikacije za EP za košarkašice

Kreću kvalifikacije za EP za košarkašice