in

Državni proračun za 2024. godinu: Tko su dobitnici, tko gubitnici?

Državni proračun za 2024. godinu: Tko su dobitnici, tko gubitnici?
Slatka-Tajna.Eu
Državni proračun za 2024. godinu: Tko su dobitnici, tko gubitnici?

Gosti emisije “Otvoreno”

Foto: HTV / HRT

Državni proračun za 2024. godinu veći je za 3% u odnosu na ovogodišnji i iznosi 28,5 milijardi eura. Rashodi bi trebali iznositi 32,6 milijardei eura, što je porast od 11,2%. Prema Vladinim projekcijama, stopa inflacije trebala bi iznositi 3,1%. Tko su dobitnici, tko gubitnici novog proračuna? 

Za iduću godinu planiran je rast prihodi države, ali i rast rashoda. Raste BDP, a inflacija pada, kao i udio javnog duga. Tako bi, prema procjenama Vlade, državna blagajna trebala izgledati iduće godine. Premijer Andrej Plenković tvrdi da je proračun održiv i ambiciozan.

Je li realan rast BDP-a od 2,8%? Što dobivaju umirovljenici? Što donosi rast izdvajanja za zdravstvo i socijalu? Hoće li se poboljšati standard građana? 

Na ova pitanja u emisiji HTV-a Otvoreno urednice i voditeljice Zrinke Grancarić odgovarali su Marko Pavić (HDZ), Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati), Sandra Benčić (Možemo!) i Dario Hrebak (HSLS).

Marko Pavić rekao je kako je ovo već osmi proračun koji Vlada Andreja plenkovića donosi u Sabor.

– Proračun je ambiciozan, rasteu rashodi 3,3 milijarde kuna. On je isto tako održiv, prepoznaje potrebe naših građana i gospodarstva. Proračun uvažava da smo većč godinu dana u eurozoni, ovo je drugi proračun koji donosimo u eurima. Osiguravamo rast od 2,8% gospodarstvuu, ali isto tako uvažavamo potrebu za značajnim povećanjem plaća, mirovina i svih stupova socijalne sigurnosti za naše građane, istaknuo je Pavić.

Od 3,3 milijarde eura rasta proračuna, najviše će ići za plaće profesorima, liječnicima, medicinskim sestrama, policajcima, vojsci, 1,5 milijardi eura. 1 milijarda ide za povećanje mirovina umirovljenicima.

Marko Pavić

Rekao je da znaju da su mirovine i dalje male, unatoč značajnom rastu i rekordnom rastu, sada s usklađivanjem od neki mjeseci, gdje je prosječna mirovina narasla za 50% na 508 eura.

– Pored toga, otvaraju se značajna nova prava. Dvostruko više djece će imati dječji doplatak, 500.000 djece će imati pravo na dječji doplatak, uz besplatne udžbenike, besplatan prijevoz i besplatan obrok. Značajna su sredstva za obnovu, ali isto tako je 25 milijardi eura osigurano do 2030. koji će omogućiti i okvir za razvoj gospodarstva i ulaganje u digitalnu i zelenu tranziciju, naglasio je Pavić.

Sandra Benčić rekla je da nije samo po sebi problem što rashodi rastu nešto više nego prihodi iz razloga što je u ovom trenutku javni dug unutar svih granica unutar kojih treba biti.

– Smatram da se ambicioznije trebalo ići s rastom plaća u javnom sektoru jer je to jedini način da pokrenemo generalni rast plaća u narednih 5-7 godina unutar kojih apsolutno moramo hvatati prosjek plaća EU-a. Ako ne hvatamo prosjek plaća EU nama će se odljev ljudi iz Hrvatske nastaviti. Ponovit ću da je 260.000 ljudi, što je jedan cijeli Split i Rijeka zajedno, otišli su od 2016. godine nadalje iz Hrvatske i mislim da je to jedan od prioriteta.

Osvrnula se na premijera Andreja Plenkovića koji je spomenuo inkluzivni dodatak te se odmah na to nadovezala.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


– Dvadeset godina različite organizacije civilnog društva traže uvođenje inkluzivnog dodatka za osobe s invaliditetom. Dobro je da se on uvodi, no ono što vidimo kao problematično prema tekstu zakona koji je bio u javnom savjetovanju je da se uvodi imovinski cenzus za inkluzivni dodatak, istaknula je.

To ruši samu bit inkluzivnog dodatka jer on postoji zato što osoba ima određeni invaliditet pa da bi mogla pokrivati ekstra troškove koje ima u odnosu na nas koji nemamo invaliditet.

Sandra Benčić

Smatra da nije dobra logika da se uspostavlja dosta restriktivan imovinski cenzus.

– Nadam da ćemo i kroz amandmane i kroz naše aktivnosti koje ćemo imati u Saboru to poboljšati ako naravno to već prije ne napravi sama Vlada na reakcije organizacije civilnog društva i organizacije osoba s invaliditetom, rekla je Benčić.

Dario Hrebak se osvrnuo se na rast plaća i rekao kako se slaže s kolegicom Benčić te smatra da je ključ svega prvo gospodarstvo.

– Gospodarstvo je to koje će puniti proračun, a onda se svi mi moramo dogovoriti kako ćemo to što se napuni, kako ćemo to na razuman način potrošiti. U pravu je da mi težiti k tome da hrvatski građani imaju veće plaće, da hrvatski umirovljenici imaju veće mirovine. No tu trebamo biti jako, jako oprezni. Borimo se s inflacijom i došli smo do neke faze gdje se ona normalizira- Danas je nešto više od 5%, za sljedeću godine se prognozira da će pasti na 3,1%. Cijela europska zona, svi se borimo protiv inflacije i sve je to, otprilike, tu negdje podjednako, rekao je.

Istaknuo je da je doista veliki uspjeh što se u zadnjih četiri godine to što smo mi normalizirali udio javnog duga u BDP-u i on je pao sad već na 60,7%, dok je primjerice eurozona na 90%.

Sjećam se vremena, prije nekih 5-6 godina, kad smo bili na 90% udjela javnog duga u BDP-u, a sad smo na 60% i padamo sljedeće godine na 58% . To je dobra vijest. Iz kreditnog rejtinga smeće došli smo vrlo blizu do kreditnog rejtinga investicija.

Dario Hrebak

Rekao je kako je dobro da imamo dosta veliki udio europskog novca u proračunu-

– To znači da ćemo imati renesansu sljedeće godine u infrastrukturi, gradit će se škole, vrtići, znam da se gradi škole u Zagrebu, u Bjelovaru, vrtići isto tako ogromna količina. Dižemo polako tu infrastrukturu i živimo na tim europskim fondovima. Ono što nije dobro kod europskih fondova je to da moramo paziti kako kad jednom nestane tog ogromnog novca, upozorio je Hrebak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Stoja plače dok je kite novčanicama: Snimak sa veselja usijao mreže

Stoja plače dok je kite novčanicama: Snimak sa veselja usijao mreže

HITNA INTERVENCIJA LUNE ĐOGANI: Oglasila se sa privatne klinike sa iglama na licu

HITNA INTERVENCIJA LUNE ĐOGANI: Oglasila se sa privatne klinike sa iglama na licu