in

Akrap: Zdravstvo odlično reagiralo, vidjeti je li DIRH u skladu s pravilima

Akrap: Zdravstvo odlično reagiralo, vidjeti je li DIRH u skladu s pravilima
Slatka-Tajna.Eu
Akrap: Zdravstvo odlično reagiralo, vidjeti je li DIRH u skladu s pravilima

Masovno povlačenje Coca-Colinih napitaka iz prodaje

Foto: Otvoreno / HRT

Raste broj slučajeva koji se zbog zdravstvenih tegoba javljaju na preglede u bolnice. Na djelu je masovno povlačenje Coca-Colinih napitaka iz prodaje. Još se čeka da Državni inspektorat objavi rezultate kemijskih analiza uzetih uzoraka napitaka.

Prvi slučaj trovanja s teškim zdravstvenim posljedicama zabilježen je Rijeci još u svibnju.

Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, rekao je u emisiji Otvoreno, kako se do sada 14 osoba javilo u zdravstveni sustav. Kako kaže, dvije su osobe zadržane na bolničkom liječenju.

–  Nemamo još ni jedan dokaz da je oštećenje vezano uz trovanje Coca-Colom, istaknuo je.

Do sada su analizirani uzorci što ih je analizirao Državni inspektorat i poslao Hrvatski zavod za javno zdravstvo i u njima nisu ukazana nikakva odstupanja.

Prvi nalazi su pokazali da je s pićima sve u redu, ali se osim kiselosti treba istražiti i oksidacijsko djelovanje, upozorio je prof. Ante Jukić, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije. 

– Možemo reći da kada procjenjujemo kiselost i druge onečišćujuće tvari da se može dogoditi da se može dogoditi i njihovo oksidacijsko djelovanje. Trebaju se pričekati rezultati od svih uzoraka, kazao je.

Prof.dr.sc. Ante Jukić naglasio je da kada se procjenjuju kiseline i druge onečišćujuće tvari, može se dogoditi da se kod kiselina treba gledati njihovo oksidacijsko djelovanje. U ispiranju za dezinfekciju upotrebljava se kiselina koja nema jako veliku kiselost, ali ima jako oksidacijsko djelovanje.

Štetno je po društvo i po javno zdravlje izlaziti s teorijama, prije nego se dobiju rezultati istrage, kazao je dr. Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost. Smatra nužnim istražiti i iskomunicirati – što se točno dogodilo u prvom slučaju trovanja u Rijeci koje je završilo s teškim posljedicama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost je rekao kako je ulazak u bilo kakve teorije nezahvalan i štetan.

– Treba se iskomunicirati što se dogodilo unutar sustava, zašto je ososba došla do takvih oštećenja, te je li bilo postupanje onog dijela sustava koji je trebao odraditi taj dio posla kroz provjeru ispravnosti hrane, kazao je i dodao kao se treba pričekati dodatna analiza.

– Zdravstveni je sustav odlično odradio problem na svim razinama, kazao je Akrap i dodao kako se treba zahvaliti zdravstvenom sustavu koji odlično radi, ali treba se vidjeti je li djelovanje Državnog inspektorata bilo potpuno u skladu s procedurama i pravilima.

Očekivali smo objavu Državnog inspektorata i zabranu prodaje. Sve je to trebalo doći puno ranije, upozorila je predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača Tanja Popović Filipović

Dodala je kako je po njoj izjava Državnog inspektorata došla zakašnjelo.

– Informacija se širila po društvenim mrežama i panika se proširila. Očekivali smo da će Inspektorat dati nekakvu objavu, ali to se nije dogodilo. Vjerujem da se osnovana sumnja koja je postojala jučer mogla dogoditi i ranije . Do ovog trenutka nemamo podatke što se dogodilo, naglasila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nezaboravna noć u Skenderiji: Okončan koncert Ace Lukasa

Nezaboravna noć u Skenderiji: Okončan koncert Ace Lukasa

Real lagano, Lautaro sa penala za nokaut fazu Intera, Arsenal na Sakin pogon

Real lagano, Lautaro sa penala za nokaut fazu Intera, Arsenal na Sakin pogon