in

Stožer za obranu hrvatskog sela najavio mogućnost novih prosvjeda

Stožer za obranu hrvatskog sela najavio mogućnost novih prosvjeda
Slatka-Tajna.Eu
Stožer za obranu hrvatskog sela najavio mogućnost novih prosvjeda

Tomislav Pokrovac

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Stožer za obranu hrvatskog sela u utorak je premijera Andreja Plenkovića i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković pozvao na sastanak, koji se u petak treba održati u Retkovcima, te najavio mogućnost novih prosvjeda, ako se ne budu udovoljilo zahtjevima Stožera.

Nakon večerašnjeg sastanka u Trnavi, kod Đakova, predsjednik Stožera Tomislav Pokrovac izjavio je kako će se sastanak u Retkovcima, najavljen za 10. studenoga, održati i ako se premijer i ministrica ne budu pojavili. A za 15. studenoga planira se veliki skup u Retkovcima, u Domu Kulture, na kojem će Stožer donijeti smjernice, kako će dalje djelovati i prosvjedovati, ustvrdio je.

– Najprije, želimo pričekati sastanak, koji smo sazvali za petak, kako bi smo vidjeli hoćemo li s Vladom i nadležnim Ministarstvom pregovarati o onome što želimo, a ako do toga ne dođe obavijestit ćemo o našim budućim aktivnostima, dodao je Pokrovac.

‘Treba nam podrška, a ne tapšanje po ramenu’

Pozvao je građane i sve koji mogu pomoći poljoprivrednicima da ih podrže, a od političkih stranaka zatražio da se dopisom izjasne o tome podržavaju li aktivnosti Stožera za obranu hrvatskog sela.

– Meni osobno i Stožeru, ne treba tapšanje po ramenu, želimo da nas političke stranke dopisom deklarativno podrže, rekao je Pokrovac.

Ponovio je kako su glavni zahtjevi Stožera prestanak eutanazije zdravih svibnja, dopuštanje svinjokolja po domaćinstvima, osiguravanje mobilnih klaonica, u mjestima koja su bila izvori zaraze afričkom svinjskom kugom, te da se uzgajivačima svinja osiguraju dostatna primanja, kako bi im se nadoknadila šteta.

Moguća i blokada graničnih prijelaza

– Tražimo i veliki nadzor uvoza mesa, ne samo svinjskog, nego i ostalih vrsta, jer se u Hrvatsku uvozi velika količina nekvalitetnog i neprovjerenog mesa, poručio je Pokrovac.

Na upit novinara, je li moguća i blokada graničnih prijelaza RH, Pokrovac kaže “kako je sve moguće”. Najavio je da će “raditi blokade graničnih prijelaza i sve što je potrebno”, kako bi, ustvrdio je prisilio Vladu i nadležno Ministarstvo da ‘počnu s njima pregovarati i hitno rješavati probleme’.

Sastanak o ASK u Ministarstvu s načelnicima općina Brodsko-posavske županije

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak je u Ministarstvu razgovarala o problemu afričke svinjske kuge (ASK) s načelnicima šest općina iz Brodsko-posavske županije koje se nalaze u zoni ograničenja (zona zaštite i zona nadziranja), a komentirali su i programe potpore.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Na sastanku su sudjelovali načelnici šest općina s područja Brodsko-posavske županije – općine Vrpolje, Velika Kopanica, Sikirevci, Slavonski Šamac, Gundinci i Oprisavci koje su u zoni ograničenja (zona zaštite i zona nadziranja).

Uz ministricu poljoprivrede bili su državni tajnik Mladen Pavić i predsjednice Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić, priopćeno je večeras iz Ministarstva poljoprivrede.

Načelnike općina izvijestilo se o aktualnoj epidemiološkoj situaciji, brojnim mjerama i aktivnostima koje se provode u cilju što bržeg suzbijanja afričke svinjske kuge.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede su saslušali prijedloge i odgovorili na upite sudionika vezane za elemente nove Naredbe o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge, te o uvjetima premještanja i klanja svinja iz zone ograničenja u za to određenim klaonicama i stavljanja proizvoda od svinjskog mesa na tržište.

– Dodatno su se komentirali programi potpore kao i poseban program za produljeni tov https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=25549 s obzirom na izazove s kojima se uzgajivači suočavaju, pri čemu su načelnici iskazali zadovoljstvo takvim angažmanom, ali su još jednom naglasili izazove s kojima se uzgajivači susreću zbog otežanog prometa i zabrane klanja na vlastitom gospodarstvu, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Šahtjor iznenadio Barselonu, Borusija savladala Njukasl

Šahtjor iznenadio Barselonu, Borusija savladala Njukasl

Otmičari pokušali kidnapovati Nejmarovu djevojku i kćerku

Otmičari pokušali kidnapovati Nejmarovu djevojku i kćerku